Článek Deprcon Warning vyšel na Substacku GnS Economics Newsletter 30. května 2024. Titulek a foto jsou převzaty z jeho vydání Malinen: Start To Prepare For The Unthinkable vydaného serverem Zero Hedge 4. června 2024.

Toto jsou řádky, které by nikdo z nás nikdy nechtěl napsat, ale musíme. Současná situace ve válce na Ukrajině a kolem ní otevřela cestu, která by mohla vést k jaderné konfrontaci.

Ukrajina zasáhla další radar včasného varování (za horizontem)[1], tentokrát v oblasti Orenburg poblíž Orska, asi 1500 km od Ukrajiny. Tento radar ani nesledovalČesky prostor ve směru Ukrajiny, což z úderu dělá akt šílenství nebo něčeho zlověstného.

Takové údery na ruský systém včasného varování mohou sloužit pouze dvěma cílům:

  1. Ukrajinské vedení se zoufale snaží plně zatáhnout NATO do války na Ukrajině, popř
  2. Údery jsou přípravou na jaderný útok na Rusko ze strany USA

Netřeba dodávat, že to druhé je extrémně spekulativní. Je to však jeden ze dvou motivů, které lze pro úder vykázat. Bohužel, jeho existenci musíme uznat. První motiv jsme již probrali v našem předchozím varováníČesky.

Ba co víc, podle Kremlu uvažují USA, Spojené království a Francie o rozmístění pozemního raketového systému středního a krátkého doletu na Ukrajině. Dříve byly tyto systémy zakázané smlouvou INF (Intermediate-Range Nuclear Forces)[2], z níž USA za prezidenta Trumpa v únoru 2019 odstoupily s odkazem na její nedodržování Ruskem a na rakety vyvíjené v Číně.

Tyto raketové systémy lze použít k úderu hluboko do Ruska. Riziko spočívá v tom, že pokud by se Ukrajina nadále zaměřovala na ruský systém včasného varování, v určitém okamžiku by byl Kreml jednoduše donucen jednat, protože by to vážně narušilo jeho systém jaderného odstrašení.

Kromě vlastního arzenálu jaderných zbraní funguje jaderné odstrašení ve třech rovinách: čas, vzdálenost a výška. Čas a vzdálenost jsou rozhodující pro reakci (efektivní odvetu) a výška, ve které rakety letí, je zásadní pro fungování protiraketových a jiných obranných systémů. Radary za horizont jsou klíčové pro všechny tři roviny, protože včasná varování poskytují úřadům čas, vzdálenost a výšku, aby reagovaly a přijaly obranná opatření. Pokud jsou vyřazené nebo je jejich schopnost detekovat blížící se mezikontinentální balistické střely (ICBM)[3] vážně omezena, moderní jaderné odstrašování prostě selhává. To je důvod, proč by byl Kreml nucen reagovat, pokud by byl ruský systém včasného varování cizí stranou (Ukrajinou/NATO) paralyzován. To platí i pro USA a všechny ostatní jaderné mocnosti. Pod takovou hrozbou by byl nakonec nucen reagovat každý.

Přirozeně existují pro Kreml i ​​jiné možnosti než jen jaderný úder, ale všechny by musely být velké, což by konflikt ještě více rozdmýchalo. Pokud by se Kreml rozhodl provést jaderný útok, pravděpodobně by použil taktickou atomovku, která je menší než strategická atomovka (např. ICBM), a zasáhl by vojenský cíl, jako je letecká základna.

Proto (s extrémně těžkým srdcem) vydáváme varování před možným jaderným úderem v Evropě. Toto varování je prozatím platné.

Nepředkládáme žádnou odhadovanou pravděpodobnost, alespoň v tuto chvíli, protože by to bylo děsivé. Poznamenáváme však, že i když pravděpodobnost pravděpodobně není v tuto chvíli příliš vysoká, pokud budou údery na ruský systém včasného varování pokračovat, rychle poroste.

I když je to stále nepravděpodobné, vyzýváme vás, abyste se začali připravovat na nemyslitelné.


[1]OTH radar je typ radaru schopný detekovat cíle za horizontem, tedy mimo přímou viditelnost.

[2]INF, Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu

[3]

ICBM, Mezikontinentální balistická raketa je strategická raketa, většinou vybavená jadernou nebo termonukleární náloží, schopná dopravit bojovou hlavici s vysokou přesností na vzdálenost převyšující 5000 km.

Matti Tuomas Malinen, PhDČesky (*1976) je generálním ředitelem GnS EconomicsČesky, nezávislé makroekonomické poradenské společnosti se sídlem v Helsinkách, specializované na prognózu a analýzu rizik světové ekonomiky a finančních trhů. Oblastí jeho výzkumu jsou zejména ekonomický růst, hospodářské cykly, centrální banky a hospodářské krize. Bývá konzultován jako expert ve finských a zahraničních obchodních médiích a v různých parlamentních výborech. Je docentem na Helsinské univerzitě.

 

Související:

Je světová válka reálná možnost?


[PJ]