Rozhovor «Wenn die Ukraine fällt, ist das das Ende der westlichen Hegemonie» (Boris Johnson, April 2024) byl zveřejněn na webu Zeitgeschehen Im Fokus dne 15.5.2024

„Pokud Ukrajina padne, bude to znamenat konec západní hegemonie.“

(Boris Johnson, duben 2024)

Jacques Baud

Zeitgeschehen im Focus (ZIF): Jaká je současná vojenská situace na Ukrajině?

Jacques Baud: Situace je pro Ukrajinu špatná. Rusko pokračuje ve své strategii „agresivního vyčerpání“, kterou v říjnu 2022 vyhlásil generál Surovikin, tehdejší šéf ruských ozbrojených sil na Ukrajině. Ruská armáda dynamicky obtěžuje Ukrajince tím, že jim brání v přeskupování a vytváření nových obranných linií.

Ukrajinská armáda má nedostatek mužů a nucené náborové kampaně, které od konce roku 2022 probíhaly spíše nenápadně na venkově, se nyní provádějí ve velkých městech. Vláda navíc snížila minimální věk pro odvody.[1] Jak jsem informoval vaše noviny, mnoho mladých Ukrajinců se zapsalo na vysoké školy, aby se vyhnuli odvodům. Na některých univerzitách se počet studentů mužského pohlaví zvýšil dvanáctkrát, přičemž celkově se od začátku ruské operace zapsalo na ukrajinské univerzity o 82 % více studentů mužského pohlaví. Ukrajinská vláda zrušila konzulární služby pro mladé Ukrajince ve vojenském věku, kteří uprchli do Evropy.

Tato opatření přispívají k nepopularitě vlády, která se musí stále více spoléhat na represe. Začínají se šířit údaje o ukrajinských obětech, které západní média značně podceňují, aby podpořila podporu války. Je těžké rozlišit mezi fámami a skutečností, ale jak upozorňuje New York Times, na Ukrajině decimujeČesky jedna generace.[2] Některé odhady hovoří až o milionu mrtvých, což by nás od 31 000 mrtvých ohlášených Zelenským v únoru 2024 značně vzdálilo.[3]

Na operační úrovni se zdá, že Rusko chce otevřít novou frontu v charkovském sektoru. Ukrajinské útoky na vesnice v belgorodském sektoru přiměly Rusko k vytvoření „nárazníkové zóny“ podél hranice, která by mohla sloužit jako základ pro větší ofenzívu. Během několika dní ruská armáda obsadila tucet vesnic. Jinými slovy, „operace tiktok“ prováděné Ukrajinci nejenže nepřinesly žádné takticko-operativní výsledky, ale pouze vedly k většímu zapojení Ruska na Ukrajině.

Kategorický odpor Západu k jakémukoli jednání s Ruskem jej ve skutečnosti vede k tomu, aby Ukrajinu zcela zničil. Dovolte mi připomenout, že cílem Rusů bylo eliminovat hrozbu vůči ruskému obyvatelstvu Ukrajiny. Způsobů, jak tohoto cíle dosáhnout, bylo několik.

První z nich byla realizace minských dohod (rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2022), o což se Rusové snažili, ale ani Petro Porošenko, ani Angela Merkelová, François Hollande, Emmanuel Macron či Volodymyr Zelenskyj to nechtěli udělat.

Druhým cílem bylo vysvětlit ukrajinským úřadům, že jejich ruskojazyčné obyvatelstvo nepředstavuje hrozbu a sleduje stejný cíl – žít v míru jako zbytek Ukrajiny. Vladimir Putin se o to pokusil svým článkem z 12. července 2021 „O historické jednotě Rusů a Ukrajinců“.[4] Tento článek byl reakcí na přijetí zákona z 1. července 2021 o původním obyvatelstvu Ukrajiny, který stanovil jiná práva pro Rusy na Ukrajině.

Třetím cílem bylo dosáhnout dohody s ukrajinskou vládou, která by umožnila zajistit bezpečnost ruské menšiny tím, že by odstranila samotný důvod, proč se Ukrajinci rozhodli proti ní zakročit. To byl návrh Volodymyra Zelenského, který bylo Rusko připraveno přijmout v březnu 2022,[5] ale Západ jej přinutil od toho ustoupit.Česky[6]

Čtvrtým způsobem, jak Ukrajina přestane být hrozbou, je, že přestane fungovat. Nevím, co má ruské vedení za lubem, ale přístup Západu, který chce Ukrajinu přimět k pokračování války, by mohl vést k tomu, že Rusové zajistí, aby Ukrajina přestala existovat jako stát. Myslím, že to naši diplomaté nepochopili, když v červnu svolali takzvanou „mírovou konferenci“ v Bürgenstocku.

(ZIF): V rozhovoru pro tyto noviny jste na začátku války řekl, že Ukrajina Rusko neporazí. Co se vám honí hlavou, když se díváte na současnou situaci?

Jacques Baud: Uvědomuji si, že analýzy, které vedly Západ k sabotáži minské dohody a podpoře Ukrajiny, vycházely ze zkresleného pohledu na realitu. Byla podceněna povaha a robustnost ruské ekonomiky, lidová podpora Vladimira Putina a schopnosti ruských ozbrojených sil. Naopak byla přeceněna síla Ukrajiny, lidová podpora Volodymyra Zelenského a schopnost Ukrajiny klást odpor.

Jak jsem však napsal ve svých knihách na začátku konfliktu, tato hodnocení byla chybná a nevyhnutelně vedla k situaci, v níž se Ukrajina a my nacházíme dnes.

Dovolte mi připomenout, že americká strategie[7] , která se před našima očima odehrává poslední dva roky – tedy dodávky zbraní na Ukrajinu, dodávky zbraní syrským povstalcům, podpora změny režimu v Bělorusku, využívání napětí mezi Armény a Ázerbájdžánci, zvýšená pozornost věnovaná Střední Asii a izolace Podněstří – ukazuje, že Západ realizoval pečlivě popsaný scénář.

Jak jsem však napsal dříve, experti RAND Corporation, kteří byli požádáni o formulaci této strategie, si sami byli vědomi, že tato strategie může vést ke katastrofě pro Ukrajinu a „vyústit v nepřiměřené ztráty na životech, územní ztráty a příliv uprchlíků pro Ukrajinu“ a že „může Ukrajinu dotlačit k nepříznivému míru“.[8]

Zatímco francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire 1. března 2022 prohlásil: „Přivedeme ruskou ekonomiku ke kolapsu!Česky[9] a tvrdil, že „sankce jsou účinné. Hospodářské a finanční sankce jsou dokonce děsivě účinné!Česky[10] a že ‚následky ponese i ruský lid‘.[11] Přitom již o tři roky dříve experti z RAND Corporation varovali, že kolaps Ruska v důsledku sankcí je ‚příliš optimistický předpoklad‘.

Jinými slovy, naši politici a novináři z mainstreamových médií věděli, že vedou Ukrajinu ke katastrofěČesky jen proto, že nemají rádi Putina.[12] Jinými slovy, snažili se na falešném základě manipulovat veřejným míněním a hnali tisíce Ukrajinců na smrt jen proto, aby uspokojili svou sociopatickou pýchu.

(ZIF): Západ nalil na Ukrajinu miliardy v podobě zbraní, vojenského výcviku a miliard slíbených na obnovu. Stále souhlasíte se svým dřívějším výrokem: „Nejde o pomoc Ukrajině, ale o boj s Ruskem.“ To je pravda. Dnes?

Jacques Baud: Josep BorrellČesky, který je odpovědný za zahraniční politiku EU, ve svém projevu na Oxfordské univerzitě 3. května prohlásil:

[…] Jsme součástí problému. Tak či onak jsme tento problém vytvořili a neseme velkou odpovědnost za to, že se jej pokusíme vyřešit. Existence Ukrajiny závisí na nás. Vím, jak válku na Ukrajině ukončit. Válku na Ukrajině mohu ukončit během několika týdnů prostým přerušením dodávek. Pokud přeruším dodávky zbraní na Ukrajinu, Ukrajina nebude schopna klást odpor, bude se muset vzdát a válka skončí. Ale je to způsob, jakým chceme válku ukončit? Já to nechci a doufám, že to nechce ani mnoho lidí v Evropě.[13]

Jinými slovy, šéfdiplomat EU přiznává, že příčinou ukrajinské krize je Západ: byla to EU, kdo odmítl dohodu, která by Ukrajině umožnila přiblížit se Evropě a zároveň zachovat hospodářské vztahy s Ruskem. Byla to Francie a Německo, které nedodržely svůj závazek garantovat dohodu mezi opozicí a ukrajinskou vládou z 21. února 2014, byly to USA, Velká Británie, Francie a Německo, které nedodržely svůj závazek plnit minské dohody, byly to také západní mocnosti, které tlačily na Zelenského, aby stáhl svůj mírový návrh, který bylo Rusko připraveno přijmout v březnu 2022. Západ pak vyměnil svou podporu za mír, o který usiloval Zelenskyj, na „tak dlouho, jak bude nutné“.

V říjnu 2023 nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová prohlásila, že „podpora Ukrajiny je velmi úsporný způsob, jak zajistit, aby Rusko s tímto režimem nepředstavovalo hrozbu pro země NATO“.[14] To může být šokující, ale od Nizozemců, jejichž armáda nechala s rukama v kapsách proběhnout masakr ve Srebrenici, to vlastně není překvapivé a ukazuje to, kde leží jejich smysl pro čest. Kromě toho není Ollongrenová ve svém názoru osamocena, neboť již v srpnu 2023 republikánský senátor Lindsey Graham prohlásil, že Ukrajinci budou bojovat do posledního muže,[15] pokud jim budou dodávány zbraně, a podporu Ukrajině označil za „nejlepší peníze, jaké jsme kdy utratili“, když poznamenal, že „Rusové by stejně zemřeli“.[16]

Západ – včetně švýcarských politiků – považoval podporu Ukrajině za „investici“ do boje proti Rusku. Senátor Richard Blumenthal (demokrat) prohlásil: „Za méně než 3 % našeho národního vojenského rozpočtu jsme zajistili, že Ukrajina snížila vojenskou sílu Ruska na polovinu […], aniž by byl jediný americký vojákČesky, muž nebo žena, zraněn nebo ztracen. “[17]

Je to tedy čirá nenávist k Vladimiru Putinovi, která činí přijatelným obětování ukrajinského lidu. Pro naše politiky je samozřejmě snadné vést válku cizí krví. Nedávno jsem byl v debatě s jedním naším „zeleným“ poslancem ve Švýcarsku a uvědomil jsem si neuvěřitelnou neznalost konfliktu na Ukrajině. Války se vedou s takovými lidmi, kteří jsou nevědomí, hloupí a fanatičtí.

(ZIF): V roce 2022 jste zmínil, že Putin sleduje dva cíle, demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny. Může Putin tvrdit, že těchto cílů dosáhl?

Jacques Baud: Dva cíle, které Vladimir Putin 24. února 2022 pojmenoval pro svou „speciální vojenskou operaci“ (SVO), byly „demilitarizace“ a „denacifikace“ ohrožení obyvatelstva Donbasu. Cíle denacifikace bylo dosaženo 28. března 2022 po obklíčení Mariupolu a demilitarizace bylo – ve skutečnosti – dosaženo třikrát: v květnu/červnu 2022, kdy Zelenskij prohlásil, že je nyní závislý na Západu, pokud jde o zbraně; v prosinci 2022, po zničení materiálu dodaného bývalými satelitními státy SSSR, a v létě 2023, po zničení materiálu dodaného Západem pro protiofenzivu. Dalo by se říci, že Rusové dnes tohoto cíle dosáhli počtvrté. Pokud věříte každodenním bulletinům ruského ministerstva obrany o ukrajinských ztrátách, v letech 2022 až 2023 připadalo na každý zničený tank deset mrtvých. Dnes připadá na jeden zničený tank 150 až 200 obětí, což znamená, že Ukrajinci už nemají žádné bojové tanky.

Ruská válka se řídí zásadami formulovanými Clausewitzem. To mimo jiné znamená, že taktické cíle jsou formulovány tak, aby bylo možné dosáhnout operačního úspěchu, a že musí být možné převést operační cíle na strategické úspěchy. Jinými slovy, cíle jsou neustále přizpůsobovány situaci, aby bylo dosaženo strategického úspěchu. To lze pozorovat i v současnosti. Původní cíle jsou evolučně přizpůsobovány tak, aby vedly ke strategickému úspěchu.

Problém spočívá v tom, že tím, že Západ přiměl Ukrajinu pokračovat v boji, přiměl ji obětovat lidské zdroje a přiměl Rusy, aby agresivněji prosazovali svou strategii vyčerpání tím, že budou „vybírat“ nepřítele, což je vedlo k zabrání území. Připomínám, že zabírání území nebylo cílem Rusů. Navíc v březnu 2022 byli připraveni stáhnout svá vojska z Ukrajiny výměnou za neutralitu území. Dnes si uvědomili, že k dosažení tohoto cíle potřebují Ukrajinu zničit. Z tohoto důvodu útočí na kritickou infrastrukturu země.

V letech 2022-2023 Rusové útočili pouze na elektrárny, aby opotřebovali ukrajinskou protivzdušnou obranu. Dnes útočí na energetická centra, která se obtížněji opravují, aby ztížili hospodářskou činnost. Jelikož Západ zabránil Ukrajině dosáhnout dohody s Ruskem, přiměl Rusko ke zvýšení svého tlaku.

Západ zcela nepochopil Rusko a jeho způsob vedení války. Nejen díky našim médiím a neznalosti našich novinářů mají dnes Rusové navrch.

(ZIF): Cílem Ruska nebylo získat území, ale vojensky oslabit Ukrajinu. Bylo tohoto cíle dosaženo?

Jacques Baud: Ano, zcela jednoznačně. Vysvětluji to ve své poslední knize „Ruské umění války“, která se rychle stala standardním dílem pro ty, kdo se zabývají konfliktem na Ukrajině. Paradoxně právě díky našim novinářům a jejich nedostatečné kultuře a intelektuální zvídavosti se Rusům podařilo tohoto úspěchu dosáhnout.

Protivníka neporazíte tím, že se rozhodnete, že je slabý, ale tím, že předpokládáte, že je silný, a objevíte a využijete jeho slabiny. Díky našim médiím, která prohlašovala, že Rusové mají špatné velení, jsou demotivovaní a špatně vyzbrojení, Ukrajinci systematicky podceňovali ruské schopnosti. Jak uváděla jejich média, Ukrajinci šli do boje „s kytičkou v pušce“, stejně jako v roce 1914, s představou snadného vítězství. Skutečnost však byla zcela jiná: Ztratili sebedůvěru. Podle Olekseje Arestoviče, bývalého poradce Volodymyra Selenského, prý existuje asi 100 000 ukrajinských dezertérů. Jak říká: „Než budete chtít po lidech, aby bránili svou zemi, měli byste mít zemi, kterou chcete bránit!“[18]

Pro západní země je v sázce něco jiného a nemá to nic společného s Ukrajinou. Jak řekl Boris Johnson v dubnu 2024: „Pokud Ukrajina padne, bude to katastrofa; pro Západ to znamená konec západní hegemonie. “[19] Během dvou týdnů tedy evropští představitelé připomněli, že oni jsou příčinou krize a že pád Ukrajiny by znamenal konec jejich hegemonie. Johnson používá slovo „hegemonie“, nejsme zde tedy v ruské propagandě!

„Pokud Ukrajina padne, bude to katastrofa; pro Západ to bude znamenat konec západní hegemonie“. („Padne-li Ukrajina, bude to katastrofa; pro Západ to bude konec západní hegemonie“).

(ZIF): Válečná hysterie, která zpočátku nabývala děsivých rozměrů a připomínala dobu před první světovou válkou, ustoupila stejně jako tehdy válečné realitě. Existuje někde nějaká reflexe tohoto chování?

Jacques Baud: Ne, nikde. Naši novináři v mainstreamových médiích jsou fanatici a dogmatici. Je to vidět na tom, že odmítají přiznat – prokázané – zločiny Izraele, ale bezvýhradně odsuzují ruské zločiny, které nikdo neprokázal. To je také důvod, proč ani v jednom případě nevolají po vyšetřovacích komisích.

Vytvořili jsme válečné klima založené na předpokladu, že existují oběti, které jsou důležitější než ostatní, a že válka má proto očistnou funkci. To vysvětluje, proč se naše média nezajímají o oběti konfliktů, protože ty slouží pouze k uspokojení pýchy a fanatismu našich politiků a novinářů. Připomínám, že jedním z inspirátorů Anderse Breivika byl novinář z francouzsky mluvícího Švýcarska …

Paradoxně je to zřejmě stejný duch, jaký měli naši předkové, když se vydávali na křížové výpravy, nebo jaký mají bojovníci Islámského státu.

Aby si tuto pýchu udrželi, ti samí lidé, kteří nám dva roky tvrdili a „dokazovali“, že Rusko nemá kapacity a je slabé, nyní vyhrožují útokem na Evropu. Naši novináři jsou lháři, kteří musí své lži skrývat za jiné lži.

(ZIF): Často slýchané obvinění zní, že Západ byl příliš pomalý a dodal příliš málo zbraní, a proto je Ukrajina v této svízelné situaci. Jak to vidíte vy?

Jacques Baud: Ne, nejde o množství zbraní. Západ vyzbrojil ukrajinskou armádu třikrát, a to proti ruské armádě, která je považována za špatně vybavenou, špatně velenou atd. Takže to není otázka kvantity, ale kvality.

Problém je složitější. Armáda je systém, v němž doktrína, vybavení/zbraně, výcvik vojáků a struktura ozbrojených sil musí odpovídat poslání ozbrojených sil. Jedná se tedy o celek, který je přizpůsoben úkolům a cílům, jichž má být dosaženo. Pokud není vhodný byť jen jeden z těchto prvků, celek se hroutí.

Nezáleží na počtu zbraní, ale na jejich začlenění do uceleného systému. To vysvětluje, proč byl Vietcong schopen porazit USA nebo proč je Hamás schopen ovládnout izraelskou armádu. Rozhodující není technologie nebo počet zbraní, ale jejich vhodnost pro struktury, výcvik bojovníků, doktrína atd. Zbraně jsou obecně používány armádou.

Problém je v tom, že zbraně dodané Ukrajině byly velmi odlišné kvality: Tanky z padesátých let, jiné z roku 2000, dělostřelecké kusy ze čtyřicátých let a jiné z roku 2020, u nichž musela ukrajinská armáda někdy překládat návody k obsluze pomocí překladače Google.[20] Jedním slovem, tyto materiály se nikdy nepodařilo začlenit do operační soudržnosti.

Kromě toho byly zbraně, které jsme Ukrajině dodali, velmi často nekvalitní, poškozené nebo prostě vadné. V září 2023 německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková pro CNN[21] přiznalaČesky, že zbraně dodané Berlínem byly „zastaralé a nepoužitelnéČesky“.[22] Ukrajina dokonce odmítla tanky Leopard 1A5 nabízené Německem, protože byly nepoužitelnéČesky[23]. ukrajinský tisk informoval, že tanky Leopard 1A5 darované Dánskem byly vadnéČesky[24].

Maria Berlinská, která je zodpovědná za podporu ukrajinského letectva, nedávno prohlásila: „Aniž bych chtěla urazit naše západní partnery, většina jejich systémů se ukázala jako nekvalitníČesky[25]

To vše ukazuje, že cílem Západu nebylo pomoci Ukrajině, ale zničit Rusko. Americký plán na zničení Ruska jako státu byl tedy předmětem několika mezinárodních konferencí, včetně jedné v Evropském parlamentu v Bruselu, o níž se žádná evropská média nezmínila.

(ZIF): USA a EU chtějí pokračovat v dodávkách zbraní. Jaký to má smysl?

Jacques Baud: Jedná se o ústupovou akci, která má zabránit ztrátě tváře, ale nic z toho, co bylo dodáno, nezmění průběh konfliktu. Například vidíme, že v posledním balíčku zbraní dodaném Ukrajině není ani jeden zbraňový systém protivzdušné obrany. Důvodem je to, že Evropané už nemají žádné peníze na podporu ukrajinského válečného úsilí. Na druhou stranu se Západ nyní bojí odhalit slabiny svých systémů. Například systémy Patriot se ukázaly jako neúčinné proti ruským raketám. Tanky Challenger 2 a M1 Abrams byly staženy z frontové linie na Ukrajině, aby se zabránilo tomu, že Rusové ukořistí další exempláře a vystaví je ve svém nedávno otevřeném „muzeu trofejí“ nedaleko Moskvy.

Mýtus o účinnosti západní techniky pramení ze skutečnosti, že do té doby byla používána pouze proti technologicky horším armádám. Dnes se proti moderní ruské armádě osvědčuje způsobem, který zdaleka neodpovídá původním slibům. Švýcarsko si to uvědomí v případě raket Patriot a F-35.

(ZIF): Změnilo Rusko v průběhu války svůj cíl?

Jacques Baud: Ne, cíle jsou v podstatě stále stejné, ale změnily se s vývojem situace. Z „demilitarizace ohrožení obyvatelstva Donbasu“ se stala „demilitarizace Ukrajiny“. Podobně se z „denacifikace hrozby pro obyvatelstvo Donbasu“ dosažené 28. března 2022 stala „denacifikace moci v Kyjevě“. Jedná se tedy o stejné cíle, ale postavené na vyšší úroveň.

Naopak ani Ukrajinci, ani Západ nebyli schopni definovat konkrétní a realistické cíle. Ukrajinci chtějí zatlačit Rusy zpět k hranicím z roku 1991, ale cílem formulovaným Západem je stále „zhroucení Ruska“ a nikdo nezmiňuje operační nebo strategické cíle, které by k tomu mohly vést. Důvodem je to, že Západ tyto cíle učinil nedosažitelnými: Díky opatřením Západu Ukrajina prohrává na bojišti a díky sankcím Západu Rusko posílilo a rozšířilo své vazby s Čínou. V odpovědi na otázku výboru amerického Senátu nebyl ministr obrany Lloyd Austin schopen definovat, co by mohlo být pro Ukrajinu vítězstvím. Bez schopnosti definovat pojem „vítězství“ není možné formulovat strategické a operační cíle. Ukrajina je proto hnána do války bez cíle. Jak řekl Sun Tzu: „Taktika bez strategie je jen povyk před porážkou“. Právě v takové situaci se dnes Ukrajina nachází.

Protože Rusové definovali taktické a operační cíle, byli schopni dosáhnout svého strategického cíle. Na Západě nebylo politické vedení schopno formulovat jasné cíle po mnoho let a ve všech oblastech. Naši vedoucí představitelé již ve skutečnosti nemají intelektuální kvality potřebné k tomu, aby se vypořádali se složitostí moderního světa. Vládnou nám „nejlepší ve své třídě“, kteří se dobře učili, ale nejsou schopni přemýšlet a být kreativní. Ve všech našich zemích nám vládnou průměrní lidé.

Jak je vidět ve Francii a zejména v případě izraelsko-palestinského konfliktu, jsou to ve skutečnosti naše média, která rozhodují o výběru našich „elit“ a ovlivňují (nechci říci „manipulují“) naši volbu, abychom si vybrali ty, kteří jsou nejblíže tomu, co si ini sami myslí. Takto vzniká skutečná diktatura myšlení, která odpírá disidentům přístup do médií.

Zelenskij a jeho generálové dnes říkají přesně to, co jsem napsal ve svých knihách na začátku ruské operace!

(ZIF): Pane Baude, děkuji vám za rozhovor.

Rozhovor vedl Thomas Kaiser


[1] https://www.nytimes.com/2024/04/03/world/europe/Selenskyj-ukraine-military-draft-age.html

[2] https://www.nytimes.com/interactive/2024/04/11/world/europe/ukraine-demographics.html

[3] https://www.washingtonpost.com/world/2024/02/25/ukraine-war-casualties-Selenskyj-russia/

[4] http://en.kremlin.ru/events/president/news/66181

[5] https://www.ft.com/content/7b341e46-d375-4817-be67-802b7fa77ef1

[6] https://www.pravda.com.ua/articles/2022/05/5/7344096/

[7] James Dobbins, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz, Brent Williams, « Extending Russia : Competing from Advantageous Ground », RAND Corporation, 2019; James Dobbins & al., « Overextending and Unbalancing Russia », RAND Corporation, (Doc Nr RB-10014-A), 2019

[8] James Dobbins, Raphael S. Cohen, Nathan Chandler, Bryan Frederick, Edward Geist, Paul DeLuca, Forrest E. Morgan, Howard J. Shatz, Brent Williams, « Extending Russia : Competing from Advantageous Ground », RAND Corporation, 2019, p.100

[9] https://www.bfmtv.com/economie/economie-social/bruno-le-maire-nous-allons-provoquer-l-effondrement-de-l-economie-russe_AN-202203010131.html

[10] https://www.vie-publique.fr/discours/284205-bruno-le-maire-01032022-ukraine

[11] https://twitter.com/i/status/1498563077440159745

[12] https://www.nzz.ch/meinung/der-andere-blick/warum-russland-verliert-auch-wenn-putin-den-krieg-gegen-die-ukraine-gewinnt-ld.1672752

[13] https://www.eeas.europa.eu/eeas/united-kingdom-speech-high-representativevice-president-josep-borrell-oxford-university-about-world_en

[14] https://www.youtube.com/watch?v=NTehZQkJG-4

[15] https://www.facebook.com/RevolutionIreland/videos/senator-lindsey-graham-who-has-been-up-to-his-tits-in-ukraine-since-2016httpsrig/1218472818909921/

[16] https://www.newsweek.com/lindsey-graham-appears-say-russians-dying-best-money-weve-ever-spent-1803073

[17] https://responsiblestatecraft.org/ukraine-war/

[18] https://odysee.com/@TMSLL:6/Ex-Selenskyj%C2%B4s-advisor-Arestovich–Why-100K-of-Ukrainians-are-deserters-:2

[19] https://www.youtube.com/watch?v=M8ZmkIhs8r0

[20] Thomas Gibbons-Neff & Natalia Yermak, « Potent Weapons Reach Ukraine Faster Than the Know-How to Use Them », The New York Times, 6 juin 2022 (https://www.nytimes.com/2022/06/06/world/europe/ukraine-advanced-weapons-training.html)

[21] https://edition.cnn.com/videos/tv/2023/09/25/amanpour-annalena-baerbock-ukraine-unga.cnn

[22] Dinara Khalilova, « German foreign minister acknowledges some of Berlin’s weapons are outdated, inoperational », The Kyiv Independent, 26 septembre 2023 (https://kyivindependent.com/german-foreign-minister-acknowledges-issues-with-weapons-delivered-to-ukraine/)

[23] Martin Fornusek, « Ukraine refused 10 Leopard 1 tanks from Germany due to poor condition », The Kyiv Independent, 19 septembre 2023 (https://kyivindependent.com/media-ukraine-refused-10-leopard-1-tanks-from-germany-due-to-poor-condition/)

[24] Dinara Khalilova, « Danish Leopard 1 tanks donated to Ukraine have defects », The Kyiv Independent, 22 septembre 2022 (https://kyivindependent.com/media-danish-leopard-1-tanks-donated-to-ukraine-have-defects/)

[25] https://www.reddit.com/r/UkraineRussiaReport/comments/1cb0cuo/ua_pov_no_offense_to_our_western_partners_but/

Tento rozhovor je k dispozici také ve francouzštině: https://www.zeitgeschehen-im-fokus.ch/fr/newspaper-ausgabe-fr/articles-traduits-en-francais.html#article_1682

Jacques Baud získal magisterský titul v oboru ekonometrie a postgraduální titul v oboru mezinárodní bezpečnosti na Institutu mezinárodních vztahů v Ženevě a byl plukovníkem švýcarské armády. Pracoval pro švýcarskou strategickou zpravodajskou službu a byl poradcem pro bezpečnost uprchlických táborů ve východním Zairu během války ve Rwandě, pracoval mimo jiné pro NATO na Ukrajině a je autorem několika knih o zpravodajství, asymetrické válce, terorismu a dezinformacích.


[VB]