Konferenci Modernizace, nebo úpadek? 1.panel konference spolku Svatopluk /Drulák, Švihlíková, Šulc, Melnikovová publikoval YouTube kanál Ptra Bureše 18. května 2024

 

Na konferenci spolku Svatopluk diskutují Petr Drulák, Ilona Švihlíková, Lea Melnikovová a Jaroslav Šulc o otázkách průmyslové politiky a role státu při modernizaci státu a ekonomiky.


prof. Ing. Petr Drulák, Ph.D. (*1972) je zakladatel spolku Svatopluk, je profesorem mezinárodních vztahů na Katedře politologie na Filozofické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Působil jako velvyslanec České republiky ve Francii, náměstek ministra zahraničí a ředitel Ústavu mezinárodních vztahů. Je autorem desítek odborných článků, několika učebnic a monografií včetně prvních českých učebnic analýzy zahraniční politiky, teorie mezinárodních vztahů a metodologie politologického výzkum. V roce 2022 vydává monografii Podvojný svět (Academia) a editovanou knihu Svrchovanost zprava i zleva. Věnuje se politické publicistice zejména v MF Dnes a v internetovém časopise !Argument.

doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. (*1977) je česká ekonomka, autorka či spoluautorka řady monografií, např. Přelom: Od Velké recese k Velké transformaci, Jak jsme se stali kolonií, Kapitalismus, socialismus a budoucnost. Aktuálně je děkankou na fakultě VŠO. Stála u zrodu spolků Alternativa zdola a u časopisu !Argument.

Ing. Lea Melnikovová, Ph.D. je absolventkou Vysoké škole ekonomické v Praze a České zemědělské univerzity v Praze (Ph.D.). V současné době působí jako odborná asistentka na katedře mezinárodního obchodu Metropolitní univerzity Praha. Specializuje se na Rusko a postsovětský prostor, včetně nedávných ekonomických aktivit Ruska v severní Africe. Pokud jde o Afriku, zaměřuje se na nedávné rostoucí převážně ekonomické zapojení Ruska do Afriky. Publikovala v časopisech jako The Journal of Modern African Studies nebo Human Affairs. Podílí se na výzkumu zaměřeném na integraci Euroasijské hospodářské unie v postfunkcionalistické perspektivě. Je spoluautorkou knihy Kazachstán a Střední Asie: nové výzvy a perspektivy.

Ing. Jaroslav Šulc, CSc. (*1948) je absolventem Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, kde téměř dvacet let vyučoval makroekonomii, hospodářskou a sociální politiku, a to souběžně s dlouhodobými stážemi na Federálním statistickém úřadě a Federálním ministerstvu pro strategické plánování. V 90. letech působil v soukromém sektoru nejdříve jako ekonomický publicista (ČESKOSLOVENSKÝ PROFIT), poté jako ekonomický ředitel největšího českého penzijního fondu (dnešní AXA, a.s.). V roce 2001 byl povolán na ministerstvo financí, aby jako náměstek ministra dozoroval finanční sektor a připravil českou finanční legislativu na vstup do Evropské unie. V současnosti pracuje jako ekonomický expert ČMKOS a současně jako ekonomický poradce předsedy Senátu.


[PJ]