Obsah:
  1. IAEA/MAAE: Prohlášení generálního ředitele MAAE pro Radu bezpečnosti OSN; 25.1.2024
  2. UNSC/RB-OSN: Rada bezpečnosti projednává ruský útok na ukrajinskou jadernou elektrárnu; 4.3.2024
  3. Dmitrij Nefjodov: „Jaderný turista“ Rafael Grossi je věrný sám sobě; 16.4.2024

Prohlášení generálního ředitele MAAE pro Radu bezpečnosti OSN (IAEA Director General Statement to United Nations Security Council) bylo zveřejněno na webu IAEA/MAAE dne 25.1.2024


Prohlášení generálního ředitele MAAE pro Radu bezpečnosti OSN

Děkuji předsedovi Rady bezpečnosti, že mi dnes umožnil informovat vás o činnostech MAAE v oblasti jaderné bezpečnosti, zabezpečení a záruk na Ukrajině. Děkuji rovněž Radě za její pokračující podporu úsilí MAAE.

K situaci na Ukrajině jsem v Radě vystoupil již pětkrát, a to 4. března, 11. srpna, 6. září, 27. října v roce 2022 a 30. května loňského roku.

Od začátku války uplynuly již téměř dva roky a připomínám, že je to poprvé v historii, kdy se válka odehrává uprostřed objektů velkého jaderného zařízení.

To se týká i několika z pěti ukrajinských jaderných elektráren a dalších zařízení, která se dostala pod přímé ostřelování. Všechny jaderné elektrárny v určitém okamžiku přišly o vnější napájení ze sítě mimo areál elektrárny.

Jedna z ukrajinských jaderných elektráren, Záporožská JE, je navíc téměř po celou dobu pod ruskou operační kontrolou a na místě jsou přítomni ruští vojáci.

A jak víte, MAAE od začátku války situaci pečlivě monitoruje a pomáhá Ukrajině každý den.

Krátce po začátku války jsem vypracoval Sedm nepostradatelných pilířů pro zajištění jaderné bezpečnosti a ochrany během ozbrojeného konfliktu. Jedná se o tyto zásady:

  1. Musí být zachována fyzická integrita zařízení – ať už jde o reaktory, palivové nádrže nebo sklady radioaktivního odpadu.
  2. Všechny bezpečnostní a zabezpečovací systémy a zařízení musí být vždy plně funkční.
  3. Obsluhující personál musí být schopen plnit své bezpečnostní a ochranné povinnosti a mít schopnost rozhodovat se bez zbytečného tlaku.
  4. Pro všechna jaderná zařízení musí být zajištěno bezpečné napájení ze sítě mimo areál.
  5. Musí být zajištěny nepřetržité logistické zásobovací řetězce a doprava na zařízení a z lokalit.
  6. Musí existovat účinné systémy monitorování radiace na místě i mimo něj a opatření pro připravenost na mimořádné události a reakci na ně.
  7. Musí existovat spolehlivá komunikace s regulačním orgánem a dalšími subjekty.

A ve své předchozí aktualizaci Radě dne 30. května jsem informoval, že jsem na základě intenzivních konzultací s vedením Ukrajiny, jakož i Ruské federace, dále stanovil pět konkrétních zásad pro ZNPP s cílem zabránit jaderné havárii a zajistit integritu elektrárny, a sice:

  1. Nemělo by dojít k žádnému útoku jakéhokoli druhu z elektrárny nebo proti ní, zejména zaměřenému na reaktory, sklad vyhořelého paliva, další kritickou infrastrukturu nebo personál;
  2. ZNPP (Záporožská JE) by neměla být využívána jako skladiště nebo základna pro těžké zbraně (tj. vícenásobné raketomety, dělostřelecké systémy a munici a tanky) nebo vojenský personál, které by mohly být využity k útoku z elektrárny;
  3. Nemělo by být ohroženo napájení elektrárny z oblasti mimo areál. Za tímto účelem by mělo být vynaloženo veškeré úsilí, aby napájení mimo areál elektrárny zůstalo vždy dostupné a bezpečné;
  4. Všechny konstrukce, systémy a součásti nezbytné pro bezpečný provoz ZNPP by měly být chráněny před útoky nebo sabotážemi;
  5. Neměla by být přijata žádná opatření, která by tyto zásady narušila.

Řekl jsem, že tyto závazky jsou nezbytné, aby se zabránilo nebezpečí katastrofického jaderného incidentu, a s patřičnou váhou a důrazně jsem požádal obě strany, aby je dodržovaly.

Potěšilo mě, že na tomto zasedání v květnu loňského roku vážení členové Rady bezpečnosti a Ukrajina tyto zásady jasně podpořili.

Dále jsem uvedl, že experti podpůrné a asistenční mise MAAE v Záporoží (ISAMZ), kteří jsou na místě od 1. září 2022, mi budou podávat zprávy o dodržování těchto zásad a že o jejich případném porušení budu veřejně informovat.

Nyní, o devět měsíců později, bych dnes rád podal zprávu o situaci v oblasti jaderného zabezpečení a záruk na Ukrajině a o pokračujících činnostech agentury, včetně hodnocení agentury z hlediska sedmi pilířů a našeho monitorování těchto pěti zásad.

Pane předsedo,

nejprve bych rád podal zprávu o rozsahu a dosahu naší činnosti za téměř dva roky,

Na Ukrajinu jsme uskutečnili celkem 102 misí. Osobně jsem jich vedl osm, z toho tři do ZNPP, a v nejbližší době povedu další do ZNPP během následujících dvou týdnů.

V ZNPP, elektrárně, která je stále v první linii této války, a naši zaměstnanci, kteří tuto frontovou linii stále musí překračovat, aby mohli vykonávat tuto životně důležitou práci, máme 15. tým ISAMZ z našich obětavých a odvážných mezinárodních zaměstnanců. Součástí těchto týmů v ZNPP bylo 37 našich zaměstnanců, řada z nich více než jednou.

Po dobu jednoho roku jsme měli další specializované odborníky MAAE umístěné v každé další významné ukrajinské jaderné lokalitě: Jejich přítomnost nám umožňuje poskytovat mezinárodnímu společenství spolehlivé informace o situaci v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení v každé z těchto lokalit. Součástí těchto týmů bylo více než 100 našich zaměstnanců, což představuje celkem více než 3662 osobodní našeho personálu na Ukrajině.

Od doby, kdy jsem k vám naposledy promluvil, agentura díky velkorysosti členských států zakoupila obrněná vozidla a přijala další zaměstnance, bezpečnostní důstojníky a řidiče a nyní řídí naši vlastní bezpečnost misí, čímž částečně odlehčila odborům OSN pro bezpečnost a ochranu a pro operační podporu.

Nadále usnadňujeme poskytování mezinárodní pomoci, která nyní činí více než 8,5 milionu eur a v rámci níž bylo na Ukrajinu dodáno 34 kusů nezbytného vybavení, a já znovu děkuji členským státům za jejich příspěvky.

Vypracovali jsme návrh, aby agentura poskytovala poradenství, školení a vybavení v oblasti bezpečnosti a zabezpečení radioaktivních zdrojů na Ukrajině.

Sestavili jsme program pomoci v oblasti zdravotní péče, a to i prostřednictvím vybavení a psychologické podpory pro všechny ukrajinské jaderné pracovníky.

Oznámil jsem také nový program pomoci Chersonské oblasti zaměřený na zvládání nepříznivých dopadů spojených se záplavami po zničení přehrady Kachovka a spolupracujeme s Ukrajinou na identifikaci jejich okamžitých potřeb v této oblasti.

Kromě naší práce v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení pokračujeme také v zásadních činnostech v oblasti ověřování záruk na celé Ukrajině a zajišťujeme, aby nedocházelo k zneužívání jaderného materiálu pro vojenské účely. Na základě těchto činností agentura nezjistila žádné indicie, které by vyvolávaly obavy z šíření jaderných zbraní.

O situaci v ukrajinských jaderných zařízeních informujeme svět prostřednictvím více než 200 internetových prohlášení a aktualizací, 9 zpráv a četných brífinků, včetně těch pro Valné shromáždění OSN a pro vaše vážené kolegy v Radě bezpečnosti. Díky tomu má mezinárodní společenství k dispozici včasné, technicky podložené a objektivní informace, a vyhýbá se tak rizikům spojeným s nedostatkem informací a dezinformacemi, včetně mylných představ, které by mohly vést k rozhodnutím se závažnými důsledky.

Pane předsedající,

situace v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení ZNPP – zejména – je i nadále mimořádně křehká.

Šest reaktorů elektrárny je od poloviny roku 2022 odstaveno – pět z nich ve studené odstávce a jeden v horké odstávce. Potenciální nebezpečí závažné jaderné havárie však zůstává velmi reálné.

Přestože elektrárna již delší dobu nebyla ostřelována, v regionu a někdy i v blízkosti zařízení pokračují významné vojenské aktivity, přičemž naši pracovníci hlásí přelety raket v těsné blízkostí elektrárny, což ohrožuje fyzickou integritu zařízení.

Elektrárna potřebuje bezpečné a nepřetržité zdroje vnější chladicí vody. Zničení přehrady Kachovka na začátku června loňského roku, jen několik dní poté, co jsem Radě naposledy podal zprávu, vedlo k velkému snížení hladiny vody v nádrži. V důsledku toho přestala hloubka vody v nádrži stačit k zásobování vodou a bylo nutné vynaložit značné úsilí na místě, včetně vyvrtání vrtů na stavbě, aby bylo zajištěno dostatečné množství chladicí vody pro šest odstavených reaktorových bloků.

Elektrárna pracovala s výrazně sníženým počtem zaměstnanců, kteří byli pod nebývalým psychickým tlakem – což i přes odstavení reaktorů není udržitelné.

Snížený počet kvalifikovaného a vyškoleného provozního personálu a náročný dodavatelský řetězec mají negativní dopad na údržbu zařízení, která je nezbytná pro zachování bezpečnosti elektrárny.

A již osmkrát se stalo, že elektrárna přišla o veškerou energii mimo areál a musela se spoléhat na nouzové dieselové generátory, poslední linii obrany proti jaderné havárii, které zajišťují nezbytné chlazení reaktoru a vyhořelého paliva.

V současné době je elektrárna odkázána pouze na dvě linky vnějšího napájení, někdy jen na jednu, nebo po určitou dobu nebylo záložní napájení správně sfázováno. To ukazuje na velmi nejistou situaci, pokud jde o základní napájení mimo elektrárnu.

Stává se, že tým nemá včas přístup do některých oblastí elektrárny. Týmy MAAE potřebují přístup, aby mohly účinně posoudit situaci týkající se jaderné bezpečnosti a zabezpečení v ZNPP a zamyslet se nad novým vývojem.

Pokud se nyní vrátíme k pěti konkrétním zásadám, agentura dodržování těchto zásad sleduje a nic nenasvědčuje tomu, že by pět konkrétních zásad nebylo dodržováno. Nicméně v souladu s vývojem situace musí mít agentura včasný přístup do všech oblastí ZNPP, které jsou důležité pro jadernou bezpečnost a zabezpečení, aby mohla sledovat, zda je všech pět konkrétních zásad neustále dodržováno.

Neměli bychom zapomínat ani na ostatní jaderná zařízení na Ukrajině, která jsou v provozu, většina reaktorových bloků na plný výkon. Přestože naše týmy nadále hlásí, že jaderná bezpečnost a zabezpečení jsou zachovány, potvrzují také hrozící nebezpečí vojenského konfliktu a v některých elektrárnách se musely několikrát ukrýt. Rád bych Radě připomněl, že pro zajištění jejich bezpečného provozu je nezbytná dostupnost energie mimo areál elektrárny.

Pane předsedající,

K jaderné havárii zatím nedošlo. To je pravda. Ale sebeuspokojení by nás stále mohlo přivést k tragédii. To by se nemělo stát. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom minimalizovali riziko, že se tak stane. A já jsem vděčný za pokračující podporu členských států – včetně podpory finanční.

A musíme si jasně uvědomit podstatu pěti zásad, které byly stanoveny právě v této sněmovně 30. května loňského roku. Nejedná se o dohodu o kontrole zbrojení nebo příměří. Nejsou řešením všech tragických problémů, které tato válka přinesla.

Jsou naopak tvůrčím, praktickým ujednáním, které má zcela konkrétní cíl: zachránit Ukrajinu, Evropu a svět před velkou jadernou havárií se závažnými radiologickými následky.

Tohoto omezeného, ale zásadního cíle se zatím podařilo dosáhnout. Neměli bychom však být spokojení – nic bychom neměli považovat za samozřejmost. Je nutná maximální zdrženlivost, a to ze všech stran.

Žádám tuto Radu, aby i nadále podporovala sedm pilířů a pět zásad a úlohu MAAE při monitorování situace ve službách mezinárodního společenství.

Děkuji Radě a Vám, pane předsedající, že jste mě dnes pozvali, čímž jste prokázali, že se Rada této kritické otázce nadále věnuje.

MAAE a já sám jsme Vám i nadále k dispozici pro aktuální informace, vysvětlení a případná opatření, která by tomuto orgánu pomohla v jeho poslání zachovat mezinárodní mír a bezpečnost.

Děkuji vám, pane předsedo.

Zpět na obsah


Zpráva Rady bezpečnosti OSN Security Council debates Russian strike on Ukraine nuclear power plant byla zveřejněna na webu OSN dne 4.3.2024

Rafael Mariano Grossi (na snímku), generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energiiČesky, informuje členy Rady bezpečnosti OSN o situaci na Ukrajině. (UN Photo/Loey Felipe)

Rada bezpečnosti projednává ruský útok na ukrajinskou jadernou elektrárnu

Těžké boje, které byly v noci zaznamenányČesky v největší ukrajinské jaderné elektrárně, jsou nepřijatelné a „vysoce nezodpovědné“, řekl v pátek na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN její vysoký představitel pro politické záležitosti, který zároveň členy ujistil, že úroveň radiace je normální a chladicí systém zařízení nebyl postižen.

Rosemary DiCarlo, náměstkyně generálního tajemníka pro politické záležitosti a budování míru, uvedla, že je třeba vynaložit veškeré úsilí, aby se zabránilo katastrofickému jadernému incidentu.

Připojil se k ní Rafael Mariano Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), který nabídl rychlé nasazení na Ukrajině s cílem vypracovat rámec zaměřený na zajištění bezpečnosti a zabezpečení jaderných zařízení v zemi.

Porušování Ženevských úmluv

Paní DiCarlo při informování patnáctičlenné Rady týden poté, co Rada nepřijala návrhČesky rezoluce odsuzující pokračující akce Ruské federace na Ukrajině, uvedla, že tamní města jsou stále pod těžkým útokem ruských sil a přes milion lidí již uprchloČesky za hranice země.

Ti, kteří zůstávají na Ukrajině, jsou vystaveni těžkému bombardování a ostřelování, přičemž jsou hlášeny tisíce obětí – a jejich počet stále roste.

S poznámkou, že OSN v reakci na krizi rozšiřuje svou činnost, informovala, že těžké boje v Záporožské jaderné elektrárně (JE) přes noc zasáhly výcvikové zařízení, nikoliv chladicí systém nebo energetické centrum.

Politická šéfka OSN označila akce z posledních hodin za nepřijatelné a „vysoce nezodpovědné“ a připomněla, že útoky na jaderná energetická zařízení jsou v rozporu s mezinárodním humanitárním právem, konkrétně s článkem 56 Dodatkového protokolu I k Ženevským úmluvámČesky.

Černobylská katastrofa z roku 1986 je trvalým příkladem toho, proč je nezbytné zajistit, aby všechny jaderné elektrárny měly nejvyšší standardy bezpečnosti a zabezpečení,“ uvedla.

MAAE je připravena k nasazení

Generální ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi při informování Rady na dálku z letadla mířícího do Íránu uvedl, že Rusko před několika dny informovalo jeho agenturu, že se jeho síly přesouvají do oblasti Záporožské jaderné elektrárny.

Setkaly se s odporem ukrajinských civilistů, ale později zasáhly střelou budovu v blízkosti jaderných reaktorů a založily požár, který byl uhašen.

Nebyly ohroženy žádné bezpečnostní systémy ani zasaženy samotné jaderné reaktory.

Provoz elektrárny sice pokračuje normálně, ale pan Grossi zdůraznil, že „v této situaci není nic normálního, když jsou na místě vojenské síly“.
V této souvislosti je MAAE připravena co nejdříve odcestovat na Ukrajinu s cílem vytvořit rámec pro zajištění bezpečnosti a integrity všech jaderných zařízení.

Zdůraznil, že mise se omezí na jadernou bezpečnost a zabezpečení a v žádném případě nebude souviset s politickými nebo diplomatickými aspekty krize, které spadají do kompetence Rady bezpečnostiČesky.

Jaderná katastrofa „těsně odvrácena

Velvyslankyně USA Linda Thomasová-Greenfieldová na mimořádném zasedání uvedla, že útok na atomovou elektrárnu v Záporoží „představuje pro svět hrozivou hrozbu“.

Z Boží milosti svět včera večer těsně zabránil jaderné katastrofě,“ řekla Linda Thomasová-Greenfieldová Radě bezpečnosti. „Ruský útok včera večer vystavil největší evropskou jadernou elektrárnu vážnému riziku… byl neuvěřitelně bezohledný a nebezpečný a ohrozil bezpečnost civilistů v celém Rusku, na Ukrajině i v Evropě,“ dodala. „Jaderná zařízení se nemohou stát součástí tohoto konfliktu.

Velvyslankyně Spojeného království Barbara Woodwardová poznamenala, že to bylo poprvé, co nějaký stát zaútočil na jadernou elektrárnu s palivem a funkční.

Mezinárodní právo vyžaduje zvláštní ochranu jaderných zařízení a je těžké pochopit, jak bylo jednání Ruska slučitelné s jeho závazky… To se nesmí opakovat,“ řekla.

Francouzský velvyslanec Nicolas de Rivière rovněž vyjádřil vážné znepokojení nad riziky pro jadernou bezpečnost.

Rusko musí okamžitě ukončit své nezákonné a nebezpečné aktivity, aby obnovilo kontrolu ukrajinských orgánů nad všemi jadernými zařízeními,“ uvedl.

Diplomatická konfrontace

Ruský velvyslanec Vasilij Nebenzja prohlásil, že po osm let si nikdo nevšiml zločinů ukrajinských nacionalistů v Donbasu ani nenabídl slova soucitu s tamními lidmi.

Ukrajinský velvyslanec Sergej Kyslycja řekl: „Přežili jsme noc, která mohla zastavit dějiny Ukrajiny a Evropy“.

Zdůraznil, že každý den přináší nové důkazy o tom, že pod útokem Ruska není jen Ukrajina, ale i Evropa a celý svět.

Velmi náročná“ situace

Šéf MAAE předtím v Ženevě učinil prohlášeníČesky, v němž zprostředkoval hodnocení provozovatele jaderné elektrárny, že situace je zde stále „velmi náročná“ a že zatím nebylo možné dostat se do celého areálu, aby bylo zajištěno, že všechny bezpečnostní systémy jsou plně funkční.

Ohledně reaktorových bloků elektrárny upřesnil, že 1. blok je odstaven kvůli údržbě, 2. a 3. blok prošly řízenou odstávkou, 4. blok pracuje na 60 % výkonu a 5. a 6. blok jsou udržovány „v záloze“ v režimu nízkého výkonu.

Byly hlášeny dvě zraněné osoby.

V nejvyšší pohotovosti

Mezitím bylo v Záporožské jaderné elektrárně uvedeno do plného zásahového režimu středisko MAAEČesky pro incidenty a mimořádné události (IEC).

IEC bude nepřetržitě obsazeno, aby nepustále přijímalo, vyhodnocovalo a šířilo informace o vývoji situace,“ uvedl.

Generální ředitel zopakoval své vážné znepokojení.

Jsem nesmírně znepokojen situací v Záporožské JE a tím, co se tam v noci stalo,“ vysvětlil.

Střelba z granátometů na areál jaderné elektrárny porušuje základní zásadu, že fyzická integrita jaderných zařízení musí být vždy zachována a bezpečná.

Hlavní prioritou je zajistit bezpečnost a ochranu elektrárny, jejího napájení a lidí, kteří ji obsluhují, uzavřel.

V rozhovoru s novináři

Generální ředitel MAAE také novináře informoval o situaci na Ukrajině.

Zpět na obsah


Generální ředitel MAAE Rafael Grossi

Jaderný turista“ Rafael Grossi je věrný sám sobě

Ruská strana vyzývá vedení MAAE, aby věnovalo pozornost skutečnému viníkovi možné jaderné katastrofy.

Včera [15. dubna] informoval generální ředitel MAAE Rafael Grossi Radu bezpečnosti OSN o své hektické inspekční činnosti v Záporožské jaderné elektrárně, kterou několikrát navštívilČesky. Podivnou shodou okolností téměř pokaždé po návštěvách inspektorů zahájili ozbrojenci AFU útoky na zařízení doprovázené ekologickými a technickými haváriemi. 7. dubna byly zaznamenány útoky v oblasti jídelny a v blízkosti nákladního přístavu. Dodnes je situace v samotném zařízení i ve městě Energodar alarmujícíČesky a nepřátelské drony létají nadále.

Samozřejmě ani tentokrát se účastníci jednání ohledně současné situace a způsobů jejího překonání nedočkali žádných věcných hodnocení a závěrů. „Jsme nebezpečně blízko jadernému incidentu. Nemůžeme být neopatrní a ponechat vývoj událostí náhodě. Již dnes jsme povinni udělat vše, co je v našich silách, abychom riziko incidentu minimalizovali … Tyto bezohledné útoky musí okamžitě přestat. I když tentokrát naštěstí nevedly k radiační havárii, výrazně zvyšují riziko v Záporožské jaderné elektrárně, kde je jaderná bezpečnost již oslabena,“ řekl Grossi a dodal, že i přes převedení šesti reaktorů elektrárny do režimu „studeného odstavení“ (bezpečný stav reaktoru, kdy je odstaven s nízkým tlakem a nízkou teplotou chladicí vody) potenciální riziko jaderné havárie přetrvává. Útok na kopuli šestého bloku ZNPP nezpůsobil vážné škody, ale vytvořil „velmi nebezpečný precedens„, alarmuje šéf MAAE, který pod záminkou nedostatku důkazů odmítlČesky oznámit účast kohokoliv na útocích.

Grossi potvrdil, že v elektrárně nejsou těžké zbraně, a že nadále „pozorně sleduje provozní stav Záporožské jaderné elektrárny a poskytuje technicky proveditelné alternativy tváří v tvář rychlým změnám a výzvám“.

Ochranná obálka (kontejnment) a obestavba reaktoru 4. bloku Záporožské JE

Stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Nebenzja poukázal na neosobní charakter zprávy šéfa MAAE o situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny, ačkoli experti organizace jsou na místě a mají možnost vše vidět na vlastní oči: „Jsme vděčni vedení agentury za rychlé a jasné odsouzení přímých útoků na Záporožskou jadernou elektrárnu a výzvu k zastavení provokací. Rozhodli jsme se uvést naše prohlášení tímto způsobem, abychom ukázali, jak podivně vyznívají vcelku vyvážená a relevantní hodnocení generálního ředitele, když používá neosobní fráze typu ‚ať už za útoky stojí kdokoli‘. V rozporu se zřejmými fakty také nezmiňuje stranu, která za útoky na elektrárnu stojí a která je nám všem dobře známá. Zvláště když experti MAAE, kteří jsou na místě, mají možnost vše vidět na vlastní oči“.

Již dříve, 11. dubna, se Kyjev na mimořádném zasedání Rady guvernérů MAAE ve Vídni, svolaném na žádost Ruska, pokusil obrátit karty proti Moskvě a označil útoky za „ruskou operaci pod falešnou vlajkou“, což znělo, mírně řečeno, nepřesvědčivě. Západní země, které všemu dobře rozumějí, nejsou ochotné akce Kyjeva odsoudit a sama MAAE se pojmenování viníka útoků na elektrárnu také vyhýbá, řeklČesky novinářům Michail Uljanov, zástupce Ruska při mezinárodních organizacích ve Vídni: „Ukrajinci jsou jaksi ‚nedotknutelní‘. Není zvykem mluvit o nich špatně, protože jsou oběti. Vytvořila se taková atmosféra, která vlastně povzbuzuje ukrajinskou stranu k bezohlednému jednání, jako v případě těchto útoků.“

Údery AFU na zařízení Záporožské jaderné elektrárny mohou vést k jadernému incidentu, který může zasáhnout Ukrajinu a některé východoevropské země, uvedl v rozhovoru pro agenturu TASS Renat Karčaja, vedoucí projektové kanceláře pro regionální politiku a územní rozvoj koncernu Rosenergoatom a člen zákonodárného shromáždění Záporožské oblasti. Podle něj ještě v létě 2022 kyjevský režim pod vedením Velké Británie plánoval udšlat z elektrárny centrum radiační kontaminace: přímý zásah, řekněme, dusíko-kyslíkové stanice by vedl k lokálnímu výbuchu. „Ten by způsobil požár. Požár by se v závislosti na konkrétních povětrnostních podmínkách mohl rozšířit do dalších prostor – a došlo by ke katastrofě.

Troufám si předpokládat, že takzvaný kolektivní Západ, který ukrajinské síly plně řídí a kontroluje vše, co se týká jejich akcí na ZNPP, má v úmyslu „překreslit“ takovýmto obludným způsobem linii kontaktu. A jako variantu dalšího vývoje událostí – vytvoření „světového humbuku“, obvinění Ruska z nezodpovědného přístupu k jaderné bezpečnosti, prohlášení Energodaru a přilehlého území za nebezpečnou zónu pro mnoho států, požadavky vyslání mezinárodních sil a stažení ruských vojsk, – pokračoval R. Karčaja.

Ochranná obálka (kontejnment) a obestavba reaktoru 1. bloku Záporožské JE; jižní vjezd / kontrolovaný vstup

Ruská strana důsledně vyzývá MAAE, „aby uznala zřejmou skutečnost a nepouštěla se do slovních ekvilibristik, ale aby poukázala na zdroj útoků na Záporožskou JE. Nejde o politickou otázku, nyní jde prostě o bezpečnost elektrárny a jadernou a radiační bezpečnost Evropy. Váhavost sekretariátu agentury nazývat věci pravými jmény jen povzbuzuje kyjevské úřady k dalším nezodpovědným a krajně nebezpečným krokům.

Zdá se však, že vůbec nejde o nerozhodnost, jak o tom plně svědčí formulace a celkový tón rezoluce Rady guvernérů MAAE „Důsledky situace na Ukrajině pro jadernou bezpečnost, fyzickou bezpečnost a záruky“, přijaté na jejím 1613. zasedání počátkem března 2022. Není těžké si povšimnout, že je tento tendenční dokument v přímém rozporu se základními principy činnosti organizace, na které ruští vědci upozorňují.

Navzdory spolehlivým systémům fyzické ochrany závisí bezpečnost civilních jaderných zařízení (JZ) do značné míry na lidském faktoru a jednání lidí. Myšlenka útoku na JZ je bezohledná. Jaderná zařízení, jejich infrastruktura a personál by v žádném případě neměly být vystaveny ozbrojeným útokům. Tečka. To říká i pět zásad jaderné bezpečnosti generálního ředitele MAAE Rafaela Grossiho. Zásady, které jsou konkrétní, nepolitizované a dosažitelné.

 

Jediným možným způsobem, jak zabezpečit jaderná zařízení v době konfliktu, je nevystavit je úmyslnému fyzickému útoku.

 

Zdánlivě základní zásada, kterou však některé strany konfliktů opomíjejí. Ukrajinské útoky na ruskou Záporožskou JE jsou neospravedlnitelné a provázené vážným nebezpečím,

uvádí seČesky v návrhu zprávy PIR Center „Činnost civilních jaderných zařízení v době ozbrojeného konfliktu“.

Р. Karčaja připouští spuštění elektrárny, pokud se podaří linii kontaktu posunout do bezpečné vzdálenosti. V každém případě „naše země bude ZNPP před ukrajinskými útoky a provokacemi i nadále chránit“, zdůraznil Nebenzaa a dodal, že Moskva hodlá i nadále podnikat kroky zaměřené na posílení její jaderné a fyzické integrity. Deník The Wall Street Journal 12. dubna informovalČesky o možném opětovném spuštění elektrárny ze strany Ruska s obnovením provozu alespoň jednoho reaktoru.

Jaderný turista“ Rafael Grossi plánuje další kolo bezpečnostních inspekcí a chystá se na další cestuČesky, kterou bude s Moskvou a Kyjevem koordinovat.

Zpět na obsah


Zpět na obsah


[VB]