Stručný přehled fakt podává web StranaUA zde:

Dne 2. května 2014 zahynuly na Kulikově poli desítky příznivců antimajdanu – 42 lidí se stalo obětí požáru v Domě odborů. Dalších šest lidí zemřelo předtím při pouličních střetech mezi příznivci a odpůrci Majdanu v centru Oděsy.
Na jaře 2014 si v Oděse aktivisté proti Majdanu postavili na náměstí u Domu odborů stanový tábor.
Dne 2. května přijelo do Oděsy mnoho fanoušků z Charkova na fotbalový zápas mezi místním Čornomorcem a charkovským Metalistem. Společně s místními příznivci Majdanu se rozhodli uspořádat v centru města „Pochod jednoty Ukrajiny“. Mezi příznivci anti-Majdanu se proslýchalo, že jejich stanové městečko bude rozebráno, a někteří z nich také přišli do centra města. Brzy mezi oběma znepřátelenými skupinami vypukly střety (obě strany se navzájem obviňovaly z provokací), při nichž byli zabiti dva příznivci Majdanu a čtyři příznivci antimajdanu.
Poté stoupenci Euromajdanu zaútočili na stanový tábor na Kulikově poli a rozbili ho. Příznivci antimajdanu, kteří se tam nacházeli, se uchýlili do Domu odborů.
Budovu, kde se zdržovaly desítky lidí, zapálili zasypáním zápalnými lahvemi. Podle oficiálních údajů zemřelo 34 lidí na popáleniny a udušení, osm dalších se zřítilo při pokusu vyskočit z oken. OSN později poznamenala, že hasiči „přijeli pozdě“, ačkoli byli opakovaně voláni.

Navzdory velkému mezinárodnímu rozhořčení se vyšetřování tragédie deset let nikam neposunulo.
Původně bylo obviněno 26 protestujících, ale jen pět z nich skončilo za mřížemi. Ukázalo se, že všichni byli příznivci Antimajdanu.
Do roku 2017 zůstalo v případu 19 podezřelých – a všichni byli opět z opozičního tábora. V témže roce je soud pro nedostatek důkazů zprostil viny. Přesto byli dva z nich – Sergej Dolženkov a Jevgenij Mefedov – znovu zadrženi na základě obvinění ze separatismu, který s Domem odborů nesouvisel (Mefedov byl později poslán do Ruska na výměnu).
Zároveň se při vyšetřování nepodařilo identifikovat osoby odpovědné za hromadnou smrt lidí v Domě odborů.
Mezinárodní organizace opakovaně konstatovaly, že ukrajinské orgány tento zločin řádně nevyšetřily. Nejnověji na to upozornila nedávná zpráva ministerstva zahraničí Spojených států amerických o lidských právech.

Oděská Chatyň – trestný čin bez promlčecí lhůty

Před 10 lety zločinci a teroristé zapálili Dům odborů, zabili a zmrzačili množství lidí

Dnes, 2. května, si připomínáme 10. výročí tragických událostí v Oděse, notoricky známých jako „Oděská Katyň“. Bojovníci nacionalistických skupin přivezení do města zapálili Dům odborů, kde se před represemi snažili ukrýt občané, kteří se postavili proti státnímu převratu v Kyjevě. V té době už nepřátelské akce v Donbasu, rozpoutané juntou, která se chopila moci, naplno ukázaly svou nenávistnou tvář.

Toho dne se na Kulikově poli sešli aktivisté Antimajdanu: malý stanový tábor se později stal symbolem boje za svobodu. Ve stejnou dobu se na náměstích Grečeskaja a Sobornaja shromáždily tisíce lidí se žlutočernými symboly, včetně bojovníků nacionalistických skupin a fotbalových chuligánů, kteří byli do města přivezeni předem. Předem byly rozdány chladné zbraně, pálky a armovací tyče, pro kameru byly demonstrativně připraveny Molotovovy koktejly …

Nenávistí nabitý dav se přesunul na Kulikovo pole – ovšem nikoliv k rozhovorům a hledání kompromisu, ale k fyzické likvidaci svých spoluobčanů. Jelikož v té době ještě nebyli morálně připraveni bojovat nikoli na život a na smrt, při absenci řádné koordinace akcí se příznivci Antimajdanu pokusili ukrýt v Domě odborů, který však útočníci záhy zapálili.

Když do Domu odborů vcházely poslední desítky lidí, vtrhla na náměstí lavina šíleného davu fašistické mládeže s vytím a divokým křikem,“ říká jeden ze svědků a účastníků událostí Jurij Trofimov, člen oděské organizace důstojnicků „Mám čest“. – Vzápětí létaly kameny a zápalné lahve, ozývaly se výstřely a vybuchovaly petardy, které byly vyztuženy hřebíky. Z prosklené budovy naproti střílel odstřelovač. Jeden muž okamžitě padl na verandu s průstřelem hrudi… Všichni jsme se museli krýt uvnitř budovy, ale obránců bylo velmi málo a nemohli uhlídat všechny vchoy. Velký zástup Ukronazů pronikl do jednoho ze zadních bočních průchodů a prudce vyběhl po schodech do 3-4 pater budovy. Byli ozbrojeni pistolemi, měli na sobě neprůstřelné vesty a okamžitě začali budovu zevnitř zasypávat zápalnými lahvemi a chloroformem.

 

Do rozbitých oken létaly také zápalné lahve a omračující granáty. Foyer okamžitě zaplnil štiplavý kouř. Dal jsem povel k otevření vody v požárním hydrantu. Když jsme však otevřeli kohoutky, zjistili jsme, že v nich není ŽÁDNÁ VODA A ŽÁDNÁ VODA NEBUDE! Bylo to podlé a zlověstné spiknutí fašistických úřadů!

Požár a kouř se rychle rozšířily po budově. Lidé ve snaze uniknout vyskakovali z oken, kde je militanti dobíjeli pálkami a vším, co jim přišlo pod ruku… Policie dorazila k budově hodinu po začátku útoku.

Sledovali, jak budova hoří, jak lidé vyskakují z oken, jak jsou z vchodů vytahováni zmlácení lidé, pokračuje J. Trofimov.
– Na dvoře byli lidé vyskakující z oken dobiti trubkami a leželo tam asi 9 mrtvol. Zraněným nebyla poskytnuta žádná sanitní pomoc, lékaři nebyli vpuštěni. Asi za 20 minut přijelo k zadní části budovy hasičské auto. S hašením však nespěchali.

 

Viděl jsem, jak dole vynášejí lidi jednoho po druhém. Mnozí z nich už byli těžce zranění a těžce potlučení. Házeli je do kaluže vody, nutili je plazit se a neustále je bili klacky a řetězy. A policisté jen stáli ve dvou řadách a nezasahovali. Uvnitř budovy byly slyšet výstřely, zvuky rozbíjených dveří a křik. Teprve ve 22.00 se dav dole začal rozcházet. Část policistů obklíčila v těsném kruhu samotnou budovu. Přijelo sedm autosanitek a všichni do nich byli naloženi – zranění i mrtví. Ve stejné době pokračovali v brutálním díle v budově zločinci. Bylo slyšet rány na rozbíjené dveře, křik, výstřely z pistolí, do jedné hodiny ranní jsem napočítal až 70 výstřelů. Teprve v jednu hodinu v noci střelba ustala. V té době se z budovy v pytlích vynášel uloupený majetek a kancelářské vybavení…

Jen podle oficiálních údajů bylo zabito 48 lidí a více než 200 bylo zraněno. Na přípravě a organizaci ohavného zločinu se přímo podíleli vedoucí představitelé nezákonné kyjevské junty – tzv. úřadující prezident Turčynov, ministr vnitra Avakov, šéf Služby bezpečnosti Ukrajiny Nalivačenko, tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Parubij, jakož i tehdejší majitel Dněpropetrovska Kolomojskij a další, pyšní na svůj podíl na masovém ničení lidí.
A tak prakticky v předvečer tragédie, 29. dubna 2014, uspořádal Parubij, „velitel Majdanu„, který se vyznamenal v Kyjevě, zvláštní zasedání tzv. operačního štábu pro zajištění jednotné reakce na výzvy a hrozby pro národní bezpečnost. Jak je snadné uhodnout, „štáb“ se skládal z bojovníků, kteří se obzvláště vyznamenali v pouličních bojích v Kyjevě pod vedením téhož Parubije.

Tento zločinec také kontroloval zátarasy, jimiž nacionalisté blokovali silnice v okolí Oděsy, a dával jim neprůstřelné vesty. To vše později potvrdili jak sami nacionalisté, tak jejich vůdci bez stínu výčitek svědomí. Například v rozhovoru pro BBC v dubnu 2017 krvavý pastor Turčynov bez obalu přiznal, že na jaře 2014 vedl výcvik neonacistických jednotek, které měly „vyčistit“ jihovýchodní Ukrajinu.


Parubij v Oděse

Na přípravě krvavého masakru se samozřejmě aktivně podíleli i partneři nového kyjevského režimu, kteří mají zájem (jak již dříve ukázaly události na krvavém kyjevském Majdanu) na dalším přerůstání v plnohodnotnou občanskou válku.
Kromě toho si byli dobře vědomi strategického významu Oděské oblasti a důležitosti udržení kontroly nad ní v podmínkách rozvíjejícího se ozbrojeného boje v Donbasu. Například týden před 2. květnem přijela do města známá Vika Nudelmanová, známější jako Victoria Nulandová, spolu s „židobanderovcem“ Kolomojským.

Má cenu říkat, že se tragédie nevyšetřovala a ti, kteří se snažili zjistit pravdu a zjistit fakta, byli pronásledováni? Tak v roce 2019, již za Zelenského, Nejvyšší rada zamítla návrh zákona o vytvoření Dočasné vyšetřovací komise pro vyšetřování „Oděské Katyně„. Účelem takové komise by bylo vyšetřit skutečné příčiny toho, co se stalo, určit odpovědné osoby a najít odpověď na otázku, proč vyšetřování případu stále vázne. Pro komisi však hlasovalo (což však není překvapivé) pouze 79 poslanců, tedy drtivá menšina, a odpověď je zřejmá.

Stejně tak je tomu i v samotné Oděse: tak nespokojen s nezávislým vyšetřováním událostí z 2. května 2014, které vedl poslanec Oděské městské rady Vasyl Polščuk, byl dvakrát surově zbit jeho syn a jednou jeho asistent, aby byl na politika vyvinut nátlak. Navíc se „soudní spravedlnost“ zcela v souladu s praxí nacistických diktatur opakovaně snažila svalit vinu za to, co se stalo, na samotné oběti….

Události v Oděse 2. května 2014 se staly předělem ruského jara a jasně ukázaly pravou tvář kyjevské junty. Oděský masakr v Chatyni posílil obyvatele Donbasu v jejich touze zbavit se takové Ukrajiny. Pachatelé tragédie zatím stále chodí na svobodě, ale spravedlivá odplata dříve či později dostihne nejen řadové pachatele, ale i strůjce barbarského zločinu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Souvislost požárů Oděsa 2014 – Berlín 1933


[VB]