Dobrý den pane hejtmane, 

píše Vám Ladislav Vencálek (kdysi redaktor Brněnského večerníku, Svobodného slova aj.)  Rád bych upozornil a snad přispěl k nápravě drobnosti, která ale vnímavému člověku může pokazit všechno pěkné, s čím se setkal u nás v kraji a na Moravě…

Jel jsem nedávno z Rakous do Brna a tak jsem sledoval, zda se už srovnala krajina, vesnice a jejich ráz a upravenost u sousedů a u nás… Nu, Mikulov už se co do výstavby a upravenosti s rakouskými městečky srovnat dá, nemluvím o obsahu a účelu výstavných mikulovských objektů, jež vyrostly hnedle u hranic, ale šok pro cestovatele přijde, když opouští Mikulov a všimne si první autobusové zastávky. A pak dalších a dalších, které doprovázejí autobusovou linku Brno – Mikulov a zpět v úseku od Mikulova po Mušovská jezera.

Zchátralé a lidovou tvořivostí zdobené objekty uvádějí kus nazvaný Perly jižní Moravy… i ony hovoří o naší kulturní úrovni… Víc než slova, povědí fotografie…

Domnívaje se, že tyto boudy patří správci a majiteli silnice I/52, resp. dálnice D 52, což je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), optal jsem se příslušných úředníků, zda je možné zastávky opravit, upravit nebo nahradit. Zde je odpověď:

Dobrý den, v souladu se zákonem č. 13/1997 Sb., nám jako pověřenému majetkovému správci silnice, přináleží jen těleso silnice, včetně zastávkového pruhu. Do naší gesce nespadají přístřešky ani nástupní plocha. Vyplývá to ze skutečnosti „komu to slouží, tomu to patří,“ čili tyto objekty se standardně předávají do majetkové správy obcím, v jejichž jsou katastru. Nicméně, z pohledu občana je jedno, kdo se má starat a vidí jen bezútěšnou situaci. Dost těžko se to vysvětluje. Obce nechtějí investovat do předmětného majetku, když úsek výstavby ŘSD prezentuje, že do dvou let se začne stavět dálnice a tím se problém vyřeší, protože se předmětné objekty zruší. V každém případě se zeptám u nás na vedení, co by se v dané věci dalo udělat.

 

S pozdravem a pěkný den Radek Otruba, referent provozního úseku ŘSD…

Mé povídání, fotografie i tuto odpověď jsem poslal i paní starostce Mikulova Jitce Sobotkové. Dvě zastávky leží zřejmě v katastru Mikulova…  A napsal jsem i náměstku hejtmana pro oblast dopravy Jihomoravského kraje  ing. Jiřímu Crhovi. Těším se na odpovědi, třeba se nám a odpovědným osobám podaří odstranit jeden z drobných vřídků ve tváři kraje a Moravy…

Odpověď od pana hejtmana přišla vzápětí:

Dobrý den, pane Vencálku, pan hejtman se s Vaším e-mailem seznámil a na základě jeho pokynu si dovoluji sdělit, že zastávky skutečně mají na starosti obce a města, je tedy dobře, že jste oslovil starostku Mikulova, která snad celou věc vyřeší.

 

S pozdravem Vanda Říčná odbor kancelář hejtmana…

A hnedle přišlo i psaní od paní starostky. Děkuje za podnět a všímavost:

Máte pravdu, že autobusové zastávky jsou v neutěšeném stavu. Jejich obnova je však v koncepčním řešení, které není právě dlouhodobě řešeno. Tuto tématiku mohu otevřít na příštím setkání starostů regionu a i vy, pokud budete mít více nových informací, tak je uvítám.

 

Pěkné jarní dny vám přeji…  Mgr. Jitka Sobotková, starostka města Mikulova.

A pak přišla odpověď od pana náměstka ing. Jiřího Crhy. Odpověď, která mé nadšení a víru v brzké řešení poněkud zchladila:  Pan náměstek píše:

…na základě Vašeho podnětu jsem nechal prověřit zastávkové přístřešky u silnice I/52 s tímto výsledkem: Vlastníkem silnice I/52, na nichž se tyto přístřešky nacházejí, je stát, zastoupený Ředitelstvím silnic a dálnic, s.p., který však tyto přístřešky nemá evidované ve svém majetku, ačkoliv provozní úsek brněnského závodu připouští, že tyto byly zřejmě skutečně postaveny v rámci výstavby silnice I/52 v úseku Pohořelice – Mikulov. Z hlediska zákonnosti je třeba uvést: v zákoně č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, je výslovně uvedeno v § 14 odst. 2 písm. b) zákona o pozemních komunikacích, že autobusové zastávky NEJSOU součástí ani příslušenstvím silnice. Součástmi ani příslušenstvím dálnice, silnice a místní komunikace nejsou ani nástupní ostrůvky, zařízení pro zveřejnění jízdních řádů a čekárny linkové osobní dopravy a hromadné veřejné dopravy, trolejová vedení a jejich sloupy, provozní a technická policejní zařízení.

 

Po výstavbě silnice I/52 zřejmě nedošlo k převodu těchto přístřešků do majetku obcí, na jejichž katastru se tyto nacházejí. Konkrétně starostka obce Perná a starosta obce Dolní Dunajovice na dotaz pracovníků Krajského úřadu JMK uvedli, že nemají tyto čekárny ve svém majetku, totéž předpokládám i u Bavor. Pro obsluhu zastávek v rámci Jihomoravského kraje navíc nejsou tyto čekárny potřebné. Zároveň jsme prověřili u projektantů, kteří zpracovávají pro ŘSD projekt pro stavbu dálnice  D52, že v úseku Nové Mlýny – státní hranice se počítá s odstraněním těchto čekáren.

Je mi líto, že Vám nemohu podat příznivější informaci, neboť stav čekáren na I/52 je skutečně neutěšený, nicméně je zřejmé, že celý problém vznikl nedotažením majetkoprávních vztahů po dokončení stavby I/52 v devadesátých letech minulého století. Lze se domnívat, že vlastníkem patrně stále zůstává ŘSD, které však danou situaci bude řešit pravděpodobně až s výstavbou D52. Bohužel, mé kompetence v této oblasti jsou limitované a nemohu nikterak ovlivnit způsob nakládání s tímto majetkem…

Do zastávkového kusu Perly Moravy přidávám ještě jeden dopis. Děkuji zaň panu Otrubovi z ŘSD.

Dobrý den pane Otrubo,

 

máme na Vás s paní starostkou z Perné velkou prosbu. V našich katastrech kolem hlavní silnice I/52 se nám množí černé skládky. Dostali jsme na Vás kontakt, že to máte na starosti. Přikládám fotky z místa šetření plus mapku pro lepši pochopení. Ráda bych Vás požádala, zdali byste mohli uklidit tato místa v nejkratší možné době. Začíná nám turistická sezóna a nevypadá to vůbec pěkně. Navíc to evokuje k tomu, aby tam lidi přihazovali další a další odpad. Dále bych se chtěla zeptat na zastávku, zdali byste ji mohli zrenovovat, neboť je v žalostném stavu. Velmi pěkně děkuji za Váš čas.

 

S pozdravem & přáním pěkného dne Blanka Hlaváčova starostka obce Horní Věstonice…

Pan Otruba z ŘSD odpověděl, co mu bylo známo, že totiž zastávky jim nepatří…

Nu, ale z odpovědi pana náměstka ing. Crhy i z dopisů starostek a starostů vyplývá, že kdysi, v devadesátých letech, kdosi, snad v ŘSD zaspal… V každém případě, obce ve svém majetku zastávkové boudy v evidenci nemají… A dle slov pana náměstka Crhy, nemá je zřejmě v evidenci ani Ředitelství silnic a dálnic… Komu tedy patří?

xxx

Na závěr ještě jedno dějství: Jak to s tím naším stavěním je, můžu dosvědčit jako pamětník: v roce 2011 se na brněnské přehradě v rámci družebních vztahů s Vídní křtila loď nazvaná Vídeň. Byl u toho i vídeňský pan starosta Michael Häupl a jeho dopravní experti a povídali jsme si, a oni, že se těší na dálnici z Vídně do Brna, a že s ní právě začínají, a že se dozvěděli, že my taky, a že se tedy sejdeme v roce 2016 u Mikulova a že tam na nás případně chvíli počkají… Možná tam čekají dodnes…

A tak na závěr píši ještě odpovědné pracovnici ŘSD, která má na starosti výstavbu dálnice D 52 Ing. Alici Nettigové, proč se vlastně stavba této dálnice tak vleče, Tedy především onoho kousku, zvícího kolem 26 km mezi Pohořelicemi a hranicí s Rakouskem. Tento nový úsek má vést přes mušovská jezera a navázat na již hotovou dálnicí rakouskou, kousek za Mikulovem…  Proč sliby, které tu byly, nebyly splněny…  Dle lidového podání je to proto, že dálnice není v Čechách a Pražáci ji nepotřebují, nebo se zaspalo s přípravou, neboť pro ŘSD nebyly peníze, nebo vázl a vázne výkup pozemků? Nebo za to mohou aktivisté, Děti Země z Brna, v čele s Miroslavem Patrikem, které podávají námitky k výstavbě kdekoli čehokoli v republice, či snad je to spolek Voda z Tetčic, za nímž stojí bývalý místostarosta Tetčic Josef Dvořák, díky jehož námitkám se soudy desítky měsíců zabývají desítkami podání…(V rámci objektivity poznamenejme, že tu a tam soud uzná oprávněnost námitek, a projektanti i úřednictvo musejí plány přepracovat). Nebo je to proto, že svého času nebyl schválen Územní plán Jihomoravského kraje a tak se všechno pozdrželo?

Ing. Nettigová píše:

Ve věci autobusových zastávek na silnici I/52 od Nových Mlýnů po hranice s Rakouskem Vás již správně informoval kolega Otruba, jehož výklad mohu jen potvrdit. Všechny přístřešky po trase stávající I/52 budou v úseku připravované D 52 rušeny. Na Vaši žádost o informaci, v jakém stadiu příprav je nyní D 52: Dokumentace jednotlivých etap je rozsáhlá a je veřejně dostupná na stránkách ŘSD a průběžně dochází k její aktualizaci. Odkazuji na ni. A na závěr sděluji, že máte pravdu v tom, že příprava staveb se zdržela zejména problematikou neschváleného Územního plánu JMK. V roce 2011 byly vydány Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje, které ale Nejvyšší správní soud svým rozsudkem v roce 2012 zrušil. Bez schválení této dokumentace, která upřesňuje polohu D 52 na krajské úrovni, nebylo možné v investorské přípravě D 52 plnohodnotně pokračovat, vyjma obchvatu Mikulova, kde byla dálnice zanesena v územním plánu města Mikulova. Zpracování nových Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje začalo pak v roce 2014 a byly schváleny až v roce 2016…  Aktuálně doplňuji, že dne 24. 4. v 15:00 h proběhne v Pohořelicích veřejné projednání dokumentace EIA, kterého se můžete v případě zájmu také zúčastnit…

A tak ještě krátká informace ze zmíněných materiálů ŘSD: Píše se tam, že dálnice je součástí evropské sítě TEN-T Baltsko-jadranského koridoru a tvoří důležité spojení Polska, Moravy a Rakouska. Nicméně, s dokončením celé cca 53 km dlouhé dálnice z Brna k hranicím s Rakouskem se počítá až v roce 2031. Posledním úsekem bude překlenutí mušovských jezer. Zatím není stanoveno jak těchto 5 624 metrů překonat, uvažuje se o násypu, nebo estakádě.

A malebné přístřešky? Ještě nejméně dva roky budou vypovídat o našem specifickém přístupu k výstavbě dálnic. O rozkvětu naší krajiny…  O domácích i mezinárodních slibech. O naší kulturnosti…

Foto: Ladislav Vencálek


A tady jsou novinové výstupy z jednání, které se konalo v úterý 23. dubna v  Pohořelicích.  Kdež jsem žel nebyl, a nemohl jsem aspoň se zmínit…… Nicméně, starostka Mikulova Sobotková mi napsala

Sobotková Jitka
Komu: lav.el@seznam.cz, zpravodaj@mikulovskarozvojova.cz
RE: zastávky

Pane Vencálku,děkuji za další část „seriálu“.Jak už jsem psala dříve, rozhodně toto proberu se starosty našeho ORP Mikulovsko na dalším setkání, abychom zaujali jednotné stanovisko a hledali společné řešení.

Mgr. Jitka Sobotková
starostka města
Město Mikulov
Náměstí 1
692 01 Mikulov
Tel.: 519 444 660
e-mail: sobotkova@mikulov.cz   www.mikulov.cz

Ohlasy v tisku na jednání EIA v Pohořelicích:

 

Seznam Zprávy 24. dubna 2024:
Brutální přemostění tu nechceme.

Čekáme na výsledek procesu EIA, který doporučí nejvhodnější variantu. Předpokládaný termín zahájení realizace je v roce 2028,“ domnívá se Tomáš Vyhlídal.

 

Třetí etapa k rakouským hranicím je nejdelší, možná nejnákladnější a pro stavaře prý nejkomplikovanější. Částečně bude dvouproudá silnice přestavěna na čtyřproudou, počítá se s obchvatem Mikulova a v plánu je vybudování 27 mostů, z čehož 14 přímo na dálnici.

 

Projekt dálnice D52 byl už posouzen z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA) a uspěl. Otázku, jak překlenout Novomlýnské nádrže, však studie nezodpověděla.

 

„Z hlediska vlivu na životní prostředí jsou obě varianty překlenutí akceptovatelné,“ shrnula přítomným v sále zpracovatelka dokumentu EIA Kateřina Hladká.

 

Teď se ke slovu dostávají lidé v sále, především starostové okolních obcí a podnikatelé. Mají poslední možnost říct si k projektu své, než o finální podobě rozhodne zpracovatel oponentního posudku EIA nebo případně Ministerstvo životního prostředí.

 

Kamiony všude

 

„Postrádáme jakoukoliv odpočívku pro kamionovou dopravu. Když Rakousko uzavře hranice, tak to tu bude kamiony obložené pomalu až k nám,“ stěžuje si starostka Pasohlávek Martina Dominová. „I k nám už zajíždějí, když mají třeba v Rakousku svátek. S tím se nějak počítá?“ táže se Ladislava Charvátová, starostka vedlejší obce Perná. „Nám ty kamiony po vesnicích stojí už teď,“ upozorňuje starosta Dolních Dunajovic Josef Hasník s tím, že po vybudování dálnice bude jistě hůř.

 

Odpověď dostávají stručnou a jasnou. Součástí projektu D52 žádná odpočívka není. Ředitel ŘSD zmiňuje dva hlavní důvody.

 

Dle předpokládané realizace by mohla být D52 kompletně dokončena v roce 2031.

 

„V této chvíli získat povolení na odpočívku kdekoliv v České republice je mnohdy komplikovanější než získat povolení na samotnou dálnici,“ odkazuje se Radek Mátl na stávající legislativu. A druhá věc bývá odpor právě ze strany veřejnosti, obcí nebo majitelů pozemků.

 

„I na D52 je naším zájmem vystavět odpočívku, jen se na tom musíme shodnout, protože většinou na těch územích narážíme na to, že všichni odpočívku sice chtějí, ale hlavně aby nebyla u nich. Aby byla u souseda. Pokud tedy bude z vaší strany nabídka kde, my budeme ti první, kteří do toho investují finanční prostředky, aby odpočívka vznikla co nejdříve,“ žádá představitele obcí o spolupráci.

 

Odpor proti přemostění nádrží

 

Někteří starostově žádají, aby kolem jejich vesnic vznikla doprovodná komunikace, další chtějí více hlukových stěn, protože nevěří výsledkům studie EIA. Jiní se bojí nárůstu dopravy kvůli řidičům, kteří odmítnou platit dálniční známku nebo mýtné. Tím největším tématem se ale jeví překonání Novomlýnských nádrží.

 

„To je šílenost. Pro mě je to brutální stavba, jiný výraz pro to nemám a neměla být realizována,“ vyjadřuje se o variantě přemostění majitel hotelu v Pasohlávkách Lukáš Vašíček.

 

„Chci, aby byly zohledněny zájmy jižní Moravy a tím jsou ikonické pohledy na Pálavu. Mostní těleso vytvoří desetimetrovou betonovou zeď. Z většiny pohledů to bude působit jako betonový podstavec nebo piedestal pod pálavskými kopci,“ domnívá se.

 

Stejně to vnímá i majitel největšího kempu u Novomlýnské nádrže Tomáš Ingr. „Lidé sem jezdí hlavně za těmi výhledy. Když tam vystavíte estakádu, tak tím úplně zdegradujete naše území,“ hovoří k lidem na pódiu a ze sálu sklidí potlesk.

 

„Vy uděláte rozhodnutí na základě nějaké metodiky, ale my a naše budoucí generace s tím rozhodnutím budeme žít. Pozvali jste nás sem, abyste vyslechli náš názor, my vám ho tu říkáme a spoléháme na váš zdravý úsudek,“ apeluje místostarosta Dolních Dunajovic Miroslav Kovács.

 

Po třech hodinách je veřejné projednávání vlivu životního prostředí na dálnici D52 ukončeno.

 

„To nejdůležitější je, že tu nezazněl odpor proti dálnici samotné. Lidé řekli, že dálnici respektují, což je docela vzácné, s tím se moc nesetkávám,“ pochvaluje si po jednání ředitel Radek Mátl.

 

A zmíněný odpor vůči přemostění Novomlýnských nádrží?

 

„Nechci říkat naše stanovisko a ovlivňovat proces. Nicméně musíme se koukat také na tu ekonomickou stránku, ta je dost důležitá. Estakáda je výrazně dražší a třeba i její oprava je úplně něco jiného než u násypu,“ naznačuje Radek Mátl. Rozhodnutí ale není na něm.

 

„Finální stanovisko je opravdu na posudku EIA a na Ministerstvu životního prostředí, možná pak na Ministerstvu dopravy a na ŘSD. Každopádně odhaduji, že výsledek by mohl padnout na podzim,“ dodává pro kontext.

 

Po nové dálnici D52 by se mohlo, dle předpokladu zveřejněném v prezentaci, jezdit v roce 2031. Tomu ale ne všichni lidé v sále věří.

 

„Známe to,“ kroutí třeba hlavou postarší muž, když opouští radniční sál.

Z dopravy.cz 27. dubna 2024:
Po dálnici z Brna do Vídně začátkem 30. let

Co se týče přechodu dálnice přes Novomlýnské nádrže, součástí dokumentace EIA jsou dvě varianty: dosypání stávající hráze nebo most.

 

Přes 23 kilometrů dlouhý chybějící úsek dálnice D52 od Pohořelic ke státní hranici by mohl být hotov v letech 2031 či 2032. Takový předpoklad vyslovil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl v návaznosti na veřejné projednání záměru tento týden. Podle Mátla je odpor proti dálnici ve srovnání s minulostí „výrazně menší“. Proti vystupuje především ekologický spolek Děti Země.

 

Veřejné projednání se uskutečnilo v rámci procesu posuzování vlivů stavby na okolí (EIA). ŘSD očekává, že ještě letos získá od ministerstva životního prostředí kladné stanovisko EIA. „Samozřejmě jak obec Pohořelice, tak ostatní starostové mají podmínky, za kterých jsou ochotni dálnici respektovat. Spolupracujeme s jednotlivými starosty, snažíme se respektovat jejich názory,“ řekl Mátl.

 

Co se týče přechodu dálnice přes Novomlýnské nádrže, součástí dokumentace EIA jsou dvě varianty. Buď dosypání stávající hráze a vytvoření dálnice na násypu, nebo mostní estakáda. Veřejnost se dle ŘSD staví spíše za násyp.

 

Mátl přitom věří, že stavba v úsecích před a za nádrží začne nejpozději začátkem roku 2027. Přechod dálnice přes nádrž bude oproti těmto úsekům zhruba o dva roky později. „Vše bude záviset na tom, jak dopadne EIA a jaká bude zvolená varianta,“ dodal vrchní silničář.

 

Stavba dálnice D52 z Pohořelic ke státní hranici s Rakouskem je rozdělená do tří úseků, dohromady měří 23,1 kilometru. Předpokládané náklady na úsek Nové Mlýny – státní hranice jsou 4,1 miliardy korun, na úsek Pohořelice – Nové Mlýny 2,5 miliardy. Náklady na dálniční úsek, který povede přes vodní dílo Nové Mlýny, vyplynou podle ŘSD ze zvolené technologie.