Přehled Mapping pro-Palestine college campus protests around the world vyšel v deníku Al Jazeera 29. dubna 2024

Studenti od USA po Austrálii požadují po svých univerzitách, aby přerušily vztahy s Izraelem.

Propalestinské demonstrace a sit-ins se šíří na univerzitách po celých Spojených státech a v několika kampusech po celém světěČesky .

Od doby, kdy před více než šesti měsíci začala izraelská válka v Gaze s protesty jak na podporu války, tak proti ní, se Columbia University v New Yorku, jedna z nejprestižnějších univerzit v USA, stala centremČesky studentského aktivismu

19. dubna bylo v kampusu zatčenoČesky více než 100 demonstrantů , když policie vyklidila tábor zřízený studenty.

22. dubna administrátoři Columbijské univerzity oznámili, že výuka bude probíhat v hybridním režimu až do konce jarního semestru.

Studenti drží protestní tábor na podporu Palestinců 26. dubna 2024 na Kolumbijské univerzitě v New Yorku během války v Gaze [Caitlin Ochs/Reuters]

Co požadují demonstranti?

Propalestinští studenti a členové fakulty v Kolumbii požadují, aby se jejich univerzita zbavila korporací, které profitují z izraelské války v Gaze, která nyní zabila více než 34 400Česky lidí a zranila nejméně 77 500.

Kde probíhají protesty?

Rozsáhlé protesty na půdě univerzity se přelily do nejméně 50 dalších kampusů po celém světě, včetně Yale University, Virginia Tech, University of Texas v Austinu a University of California v Berkeley.

Protesty a tábory na univerzitních kampusech po celém světě v solidaritě s Gazou Stovky studentů a zaměstnanců amerických univerzit byly při protestech proti izraelské válce v Gaze zatčeny. Protesty se ale neomezují pouze na USA. Od začátku války se rozšířily do kampusů v jiných částech světa.

Al Jazeera bude seznam aktualizovat, jakmile budou k dispozici další informace:

Austrálie: University of Melbourne, University of Sydney

Kanada: McGill University, Concordia University

Francie: Pařížský institut politických studií (Sciences Po), Univerzita Sorbonna

Itálie: Univerzita Sapienza

UK: Leeds University, University College London, Warwick University

Spojené státy americké: American University, Arizona State University, California State Polytechnic University, Columbia College Chicago, Columbia University, Cornell University, Drexel University, Emerson College, Emory University, Fashion Institute of Technology, Georgetown University, Humboldt, Indiana University Bloomington, Massachusetts Institute of Technology, Michigan State University East Lansing Campus, Morehouse College, New York University, Ohio State University, Rice University, Roosevelt University, School of the Art Institute of Chicago, Stanford University, Swarthmore College, Temple University, The City College of New York , The New School, Tufts University, University of California Berkeley, University of California Los Angeles, University of Chicago, University of Colorado, University of Connecticut, University of Maryland Baltimore County, University of Michigan Ann Arbor, University of Minnesota, University of New Mexiko, University of North Carolina Charlotte, University of Pennsylvania, University of Pittsburgh, University of Southern California v Los Angeles, University of Texas Arlington, University of Texas Austin, University of Texas Dallas, University of Texas San Antonio, Vanderbilt University, Virginia Tech , Washington University, Yale University a George Washington University

lidé spojují zbraně na protestu s palestinskou vlajkou nad hlavou

Demonstranti se 28. dubna 2024 účastní demonstrace na podporu Palestinců v Gaze na Kalifornské univerzitě v Los Angeles [David Swanson/Reuters]

Kde byli studenti a učitelé zatčeni?

Za posledních 10 dní bylo v USA zatčeno nejméně 900 studentů a členů pedagogického sboru, protože demonstranti nadále požadují příměří v Gaze a odprodeje společností umožňujících téměř sedmiměsíční válku Izraele v Gaze. Protesty se staly násilnými, když se orgány činné v trestním řízení pokusily odstranit studenty a učitele z táborů a protestních míst.

Několik studentů bylo suspendováno, na zkušební dobu a ve vzácných případech byli ze svých vysokých škol vyloučeni.

Momodou Taal byl mezi čtyřmi studenty z Cornell University ve státě New York, kteří byli v sobotu „dočasně suspendováni“ za zřízení tábora v kampusu.

Řekl Al-Džazíře, že protestující studenti dostali výhrůžky a byli vystaveni doxxingu, zveřejňování svých osobních údajů na internetu bez jejich souhlasu. Řekl, že tito studenti nedostali od svých institucí žádnou ochranu.

Některé univerzity musely zrušit promoce, zatímco jiné nacházejí své budovy a nádvoří obsazené demonstranty a v některých případech i tábory.

Studenti demonstrují před Sciences Po 26. dubna 2024 v Paříži. [Foto Jeffrey Schaeffer/AP]


[PJ]