Recenze rozhovoru s Michaelem Hudsonem The Gaza Genocide as Explicit Policy: Michael Hudson Names All Names vyšla na serveru The Unz Review 15. dubna 2024

Izrael, Gaza a Západní břeh Jordánu by měly být chápány jako zahájení nové studené války.

V dosud nejzásadnějším podcastu roku 2024 profesor Michael Hudson – autor zásadních děl, jako je mimo jiné Super-imperialismusČesky a nedávný Kolaps antikyČesky – klinicky předkládá základní pozadí pro pochopení nemyslitelného: genocida 21. století, vysílaná 24 hodin / 7 dní v týdnu živě pro celou planetu.

V e-mailové výměně profesor Hudson popsal, že nyní v podstatě „rozsévá semínka“ o tom,

když jsem před 50 lety s Hermanem Kahnem [modelem postavy Dr. Strangelove od Stanleyho Kubricka] pracoval v Hudson Institute, byli součástí týmu i členové izraelského Mossadu, včetně Uzi Arada. Podnikl jsem s ním dvě mezinárodní cesty a v podstatě mi nastínil, co se dnes děje. Stal se šéfem Mossadu a nyní je Netanhayuovým poradcem.

Hudson ukazuje, jak

základním plánem pro Gazu je Kahnem navržené rozdělení vietnamské války do sektorů s liniemi odřezávajícími každou vesnici, jako to dělají Izraelci Palestincům. Kahn také již dříve označil Balúčistán za oblast, která podnítí rozvrat Íránu a zbytku regionu.

 

Není náhodou, že Balúčistán je po desetiletí drahokamem CIA, od nedávna s přidanou hodnotou narušení čínsko-pákistánského ekonomického koridoru (CPEC) – klíčového propojovacího uzlu čínské iniciativy Pás a stezka (BRI) – všemi dostupnými prostředky.

Prof. Hudson pak hlavní body spojuje:

Pokud tomu dobře rozumím, to, co USA dělají s Izraelem, je generální zkouška, aby se mohly přesunout do Íránu a Jihočínského moře. Jak víte, v americké strategii z velmi dobrého důvodu není plán B: Pokud někdo kritizuje plán A, není považován za týmového hráče (nebo je dokonce označen za Putinovu loutku), takže když to kritici vidí, musí se stáhnout, protože jinak nebudou povýšeni. To je důvod, proč se američtí stratégové nezastaví a to, co dělají, nepřehodnotí.

Izolujte je ve strategických osadách a pak je zabijte

V naší e-mailové výměně profesor Hudson v odkazu na podcast s Aňou K. poznamenal, že „to je v podstatě to, co jsem řekl“, přičemž čerpal ze svých poznámek (zde je úplný korigovaný přepisČesky ). Zapněte si bezpečnostní pásy: nenalakovaná pravda je smrtelnější než zásah hypersonickou střelou.

O sionistické vojenské strategii v Gaze:

Mé zkušenosti v 70. letech v Hudson Institute s Uzi Aradem a dalšími stážisty Mossadu. Mým oborem byla rovnováha sil, ale účastnil jsem se mnoha jednání o vojenské strategii a dvakrát jsem s Uzim letěl do Asie a poznal jsem ho.

 

Americko-izraelská strategie v Gaze je v mnoha ohledech založena na plánu Hermana Kahna, který byl uskutečňován ve Vietnamu v 60. letech.

 

Herman se zaměřil na systémovou analýzu. Začněte definováním celkového cíle a poté, jak ho dosáhneme?

 

Nejprve je izolujte ve strategických osadách. Gaza byla rozdělena na čtvrti, které vyžadují elektronické povolení pro vstup z jednoho sektoru do druhého, nebo do židovského Izraele, aby mohli pracovat.

 

První věc: zabít je. Ideálně bombardováním, protože to minimalizuje vlastní ztráty vaší armády.

 

Genocida, kterou dnes vidíme, je explicitní politikou zakladatelů Izraele: myšlenka „země bez lidí“ znamená zemi bez nežidovských lidí. Měli být vyhnáni – počínaje ještě před oficiálním založením Izraele, v první Nakbě, arabském holocaustu.

 

Dva izraelští premiéři byli členy Sternova teroristického gangu. Utekli z britského vězení a spojili se, aby založili Izrael.

 

To, co dnes vidíme, je konečné řešení tohoto plánu. Zapadá také do přání USA ovládnout Blízký východ a jeho zásoby ropy. Pro americkou diplomacii, Blízký východ JE ropa. A ISIS je součástí americké cizinecké legie od té doby, co byl poprvé zorganizován v Afghánistánu, aby bojoval proti Rusům.

 

Proto je izraelská politika koordinovaná s USA. Izrael je hlavním klientem americké oligarchie na Blízkém východě. Mossad se stará především o ISIS v Sýrii a Iráku a kdekoli jinde, kam USA mohou teroristy z ISIS poslat. Terorismus, a dokonce i současná genocida, je ústředním bodem americké geopolitiky.

 

Ale když se USA dozvěděly podrobnosti o válce ve Vietnamu, obyvatelstvo protestovalo a hlasovalo proti prezidentovi, který ji vedl. Lyndon Johnson nemohl vystoupit na veřejnosti bez skandujících davů. Do hotelů, kde mluvil, se musel proplížit bočním vchodem.

 

Abyste předešli ostudě, jako byl popis masakru v My Lai od Seymoura Hershe, vylučte z bojiště novináře. A pokud tam jsou, zabijte je. Tým Biden-Netanjahu se zaměřil zejména na novináře.

 

Ideálem je tedy pasivně zabíjet obyvatelstvo a viditelné bombardování minimalizovat. A linií nejmenšího odporu je ho vymřít hlady. To je izraelská politika od roku 2008.

A nezapomeňte je nechat vyhladovět

Prof. Hudson se přímo odvolává na článekČesky Sary Roy v The New York Review of Books, přičemž cituje telegram z amerického velvyslanectví v Tel Avivu ministrovi zahraničí ze dne 3. listopadu 2008. Telegram zní: „Jako součást rámce celkového plánu embarga vůči Gaze potvrdili izraelští představitelé [představitelům velvyslanectví] při mnoha příležitostech, že ekonomiku Gazy hodlají udržet na pokraji kolapsu, aniž by ji zcela zatlačili přes okraj.

To vede, podle profesora Hudsona, k tomu, že Izrael „ničí rybářské lodě a skleníky v Gaze, aby ji připravil o potraviny“.

Dále se spojil se Spojenými státy, aby zablokoval potravinovou pomoc OSN a dalších zemí. USA se z humanitární agentury OSN rychle stáhly, jakmile nepřátelské akce začaly, a učinily tak ihned poté, když ICJ zjistil věrohodnost genocidy. Byly hlavním sponzorem této agentury. Doufalo se, že to její činnost zbrzdí.

Izrael prostě přestal potravinovou pomoc vpouštět. Vytvořil dlouhé, dlouhé řady inspekcí, což je záminka pro omezení kamionů na pouhých 20 % jejich počtu oproti době před 7. říjnem – z běžné frekvence 500 za den na pouhých 112. Kromě blokování kamionů se Izrael zaměřil na humanitární pracovníky – asi na jednoho denně.

Spojené státy se snažily vyhnout odsuzování tím, že předstíraly vybudování přístaviště pro vykládání potravin po moři. Záměrem bylo, že v době, kdy bude přístaviště hotové, bude bude obyvatelstvo Gazy vyhladověné.

Biden a Netanjahu jako váleční zločinci

Profesor Hudson stručně nastínil klíčovou souvislost celé tragédie:

USA se snaží obvinit jedinou osobu, Netanjahua. Ale je to izraelská politika od roku 1947. A je to politika USA. Vše, co se děje od 2. října, kdy byla mešita Al-Aksá přepadena izraelskými osadníky, což vedlo k odvetě Hamasu [Potopa Al-Aksá] 7. října, bylo úzce koordinováno s Bidenovou administrativou. Všechny bomby, které byly shozeny měsíc po měsíci, stejně jako blokování pomoci OSN.

 

Cílem USA je zabránit Gaze, aby měla práva na plyn v moři, který by jim umožnil financovat svou vlastní prosperitu a prosperitu jiných islámských skupin, které Spojené státy považují za nepřátele. A ukázat sousedním zemím, co se jim může stát, stejně jako to USA udělaly Libyi těsně před Gazou. Pointa je, že Biden a jeho poradci jsou stejní váleční zločinci jako Netanjahu.

Profesor Hudson zdůrazňuje, že

velvyslanec USA při OSN, Blinken a další američtí úředníci prohlásili, že rozsudek Mezinárodního soudního dvora (ICJ) o genocidě a výzva k jejímu zastavení jsou nezávazné. Blinken pak řekl rovnou, že se žádná genocida nekoná.

 

Cílem USA a toho všeho je ukončit vládu mezinárodního práva reprezentovanou OSN. Má být nahrazen americkým „řádem založeným na pravidlech“, aniž by byla  zveřejněna.

 

Záměrem je učinit USA imunní vůči jakékoli opozici proti jejich politikám, založené na právních principech mezinárodního práva nebo místních zákonů. Úplně volná ruka – chaos.

 

Američtí diplomaté se těšili, ale zjistili, že se zbytek světa snaží se z amerického a evropského orbitu NATO vymanit.

 

Aby se USA s tímto nevratným pohybem vyrovnaly, snaží se ho zbavit ostří tím, že zahladí všechny zbývající stopy mezinárodních pravidel, která byla základem vzniku OSN, a fakticky i Westfálského míru z roku 1648 a dohody o nevměšování se do záležitostí jiných zemí.

 

Skutečný efekt je jako obvykle přesně opačný, než USA zamýšlely. Zbytek světa je nucen vytvořit svou vlastní novou OSN spolu s novým MMF, novou Světovou bankou, novým Mezinárodním soudem v Haagu a dalšími organizacemi ovládanými USA.

 

Takže světový protest proti izraelské genocidě v Gaze a na Západním břehu – nezapomínejme na Západní břeh – je emocionálním a morálním katalyzátorem pro vytvoření nového multipolárního geopolitického řádu pro globální většinu.

Zmizet nebo zahynout

Klíčovou otázkou zůstává: co se stane s Gazou a Palestinci. Úsudek profesora Hudsona je zlověstně realistický:

Jak vysvětlil Alastair Crooke

v Izraeli nyní nemůže žádné dvoustátní řešení existovat. Musí být buď celý izraelské nebo celý palestinský. A jak to teď vypadá, celoizraelský – sen o zemi bez nežidovských lidí od počátku v roce 1947.

 

Geograficky tam Gaza bude stále, spolu s právy na plyn ve Středozemním moři. Ale bude vyprázdněná a obsazená Izraelci.

Na to, kdo by „pomohl“ Gazu znovu vybudovat, už existuje několik solidních zájemců:

Turecké stavební společnosti, Saúdská Arábie financující development, Spojené arabské emiráty, američtí investoři – možná Blackstone. Půjde o zahraniční investice. Když se podíváte na skutečnost, že zahraniční investoři všech těchto zemí hledají, co by mohli z genocidy proti Palestincům získat, uvědomíte si, proč proti ní neexistuje žádná opozice.

Konečný verdikt profesora Hudsona o „velkém přínosu pro USA“ je, že

proti USA nemohou být vznášeny žádné nároky – ani proti jakékoli válce a změně režimu, kterou plánují pro Írán, Čínu, Rusko a pro to, co provádějí v Africe a Latinské Americe.

 

Izrael, Gaza a Západní břeh Jordánu by měly být považovány za začátek nové studené války. Plán, jak v podstatě financovat genocidu a ničení. Palestinci buď emigrují, nebo budou zabiti. To byla politika ohlašovaná již více než deset let.


Pepe EscobarČesky (*1954) je brazilský novinář a geopolitický analytik. Jeho sloupek „The Roving Eye“ pro Asia Times pravidelně pojednává o mnohonárodnostní „soutěži o nadvládu nad Blízkým východem a Střední Asií.“ Reportoval z Afghánistánu a Pákistánu, psal o Usámovi bin Ládinovi před 11. zářím a vedl rozhovor s afghánským vůdcem Ahmadem Shahem Massoudem. Podle tabulky statistického průzkumu Juana C. Diaz-Herrera z University of Guadalajara je druhým nejlepším světovým analytikem roku 2023.

Michael HudsonČesky je prezident Institutu pro studium dlouhodobých ekonomických trendů (ISLET), finanční analytik z Wall Street, významný profesor ekonomie na University of Missouri, Kansas City. Je autorem knih Super-Imperialism: The Economic Strategy of American Empire (edice 1968, 2003, 2021), ‘and forgive them their debts’ (2018), J is for Junk Economics (2017), Killing the Host (2015), The Bubble and Beyond (2012), Trade, Development and Foreign Debt (1992 & 2009) a The Myth of Aid (1971), mezi mnoha dalšími. Působí jako ekonomický poradce vlád po celém světě včetně Číny, Islandu a Lotyšska pro finanční a daňové právo.


[PJ]