Příspěvěk Exterminate All the Brutes vyšel na serveru Scheerpost 29. října 2023

Všechny osadnické koloniální projekty, včetně Izraele, dospějí do bodu, kdy přejdou k masovému vraždění a genocidě s cílem vyhubit původní obyvatelstvo, které odmítá kapitulovat.

 

Pták v ruce – od pana Fishe

Během obležení v Sarajevu, když jsem podával zprávy pro The New York Times, jsme nikdy nedosáhli úrovně saturačního bombardování a téměř úplné blokády potravin, vody, paliva a léků, které Izrael uvalil na Gazu. Nikdy jsme nedosáhli stovky mrtvých a zraněných denně. Nikdy jsme nedosáhli spoluúčasti mezinárodního společenství na srbské genocidní kampani. Nikdy jsme nedosáhli zásahu Washingtonu, vetujícího rezoluci o příměří. Nikdy jsme nedosáhli masivních dodávek zbraní z USA a dalších západních zemí, abychom obležení udrželi. Nikdy jsme nedosáhli diskreditace a odmítání tiskových zpráv ze Sarajeva mezinárodním společenstvím, ačkoli obléhanými srbskými silami bylo ve válce zabito 25 novinářů. Nikdy jsme nedosáhli, aby západní vlády ospravedlňovaly obléhání jako právo Srbů na sebeobranu, ačkoli mírové jednotky OSN vyslané do Bosny byly z velké části gestem pro styk s veřejností, neúčinným pro zastavení vraždění, dokud po masakrech 8 000 bosenských mužů a chlapců ve Srebrenici nebyly nuceny reagovat.

Nechci minimalizovat hrůzu z obléhání Sarajeva, které ve mně téměř o tři desetiletí později vyvolává noční můry. Ale to, čeho jsme dosáhli – tří až čtyř set střel denně, čtyř až pěti mrtvých denně a dvou tuctů zraněných denně –, je nepatrný zlomek celkové smrti a ničení v Gaze. Izraelské obléhání Gazy připomíná spíše útok Wehrmachtu na Stalingrad, kde bylo zničeno přes 90 procent městských budov, než Sarajevo.

V pátek byla v Pásmu Gazy přerušena veškerá komunikace. Žádný internet. Žádná telefonní služba. Žádná elektřina. Cílem Izraele je vyvraždit desítky, pravděpodobně stovky tisíc Palestinců a etnické čistky těch, kdo přežijí v uprchlických táborů v Egyptě. Je to pokus Izraele vymazat nejen lid, ale i myšlenku Palestiny. Jedná se o kopii masivních kampaní rasového vyvražďování ze strany jiných osadnických koloniálních projektů, kteří si mysleli, že bezohledným a masovým násilím aspirace utlačovaných lidí, kterým ukradli půdu, zmizí. A stejně jako ostatní pachatelé genocidy ji i Izrael hodlá držet v tajnosti.

Izraelská bombardovací kampaň, jedna z nejtěžších v 21. století, zabila více než 7 300 Palestinců, z nichž téměř polovinu tvoří děti, spolu s 26 novináři, zdravotníky, učiteli a zaměstnanci Organizace spojených národů. Asi 1,4 milionu Palestinců v Gaze bylo vysídleno a odhadem 600 000 je bez domova . Mešity, 120 zdravotnických zařízení, ambulance, školy, bytové domy, supermarkety, čistírny vod a odpadních vod a elektrárny byly rozmetány v trosky. Nemocnice a kliniky, kterým chybí palivo, léky a elektřina, byly bombardovány nebo se zavírají. Dochází čistá voda. Gaza bude na konci izraelské kampaně spálená neobyvatelná země, což je taktika, kterou pravidelně používali nacisté, když čelili ozbrojenému odporu, včetně varšavského ghetta a později samotné Varšavy. Až bude Izrael hotov, Gaza, nebo alespoň Gaza, jak jsme ji znali, nebude existovat.

Nejenže je stejná taktika, ale i rétorika. Palestinci jsou označováni za zvířata, bestie a nacisty. Nemají právo na existenci. Jejich děti nemají právo na existenci. Musí být ze země vyhlazeni.

Vyhlazení těch, jejichž půdu krademe, jejichž zdroje drancujeme a jejichž práci využíváme, je zakódováno v naší DNA. Zeptejte se domorodých Američanů. Zeptejte se Indů. Zeptejte se Konžanů. Zeptejte se Kikuyu v Keni. Zeptejte se Hererů v Namibii, kteří byli stejně jako Palestinci v Gaze stříleni a zahnáni do pouštních koncentračních táborů, kde pomřeli hladem a nemocemi. Osmdesát tisíc z nich. Zeptejte se Iráčanů. Zeptejte se Afghánců. Zeptejte se Syřanů. Zeptejte se Kurdů. Zeptejte se Libyjců. Zeptejte se domorodých obyvatel po celém světě. Oni vědí, co jsme zač.

Pokřivená koloniální podoba Izraele je naše vlastní. Předstíráme opak. Připisujeme si ctnosti a civilizační vymoženosti, které jsou, stejně jako v Izraeli, chabým ospravedlněním pro zbavení práv okupovaného a obleženého lidu, zabírání jeho země a používání dlouhodobého věznění, mučení, ponižování, vynucené chudoby a vraždění, abychom ho udrželi v područí.

Naše minulost, včetně naší nedávné minulosti na Středním východě, je postavena na myšlence podmanit si nebo vyhladit „nižší“ rasy na Zemi. Těmto „podřadným“ rasám dáváme jména, která ztělesňují zlo. ISIS. Al-Káida. Hizballáh. Hamás. K jejich dehumanizaci používáme rasistické nadávky. „Haji“ „Sand Nigger“ „Velbloudí žokej“ „Ali Baba“ „Lopata na hnůj“ A pak, protože ztělesňují zlo, protože jsou méně než lidé, cítíme se oprávněni, jako Nissim Vaturi, člen izraelského parlamentu za vládnoucí stranu Likud, prohlásit, že vymažeme „pásmo Gazy z povrchu země“.

Naftali Bennett, bývalý izraelský premiér, v rozhovoru pro Sky News 12. října řekl : „Bojujeme proti nacistům,“ jinými slovy, proti absolutnímu zlu.

Aby toho nebylo málo, premiér Benjamin Netanjahu popsal Hamas na tiskové konferenci s německým kancléřem Olafem Scholzem jako „nové nacisty“.

Přemýšlejte o tom. Lidé uvěznění v největším koncentračním táboře na světě po dobu šestnácti let, kterým je odepíráno jídlo, voda, paliva a léky, postrádající armádu, letectvo, námořnictvo, mechanizované jednotky, dělostřelectvo, velení a vedení a raketové baterie, vraždění a vyhladovění jednou z nejvyspělejších armád na planetě – oni jsou to nacisté?

Historická analogie existuje. Ale ne ta, kterou by Bennett, Netanjahu nebo jakýkoli jiný izraelský vůdce chtěli přiznat.

Když se ti, kdo jsou okupováni, odmítnou podrobit, když pokračují v odporu, odhodíme veškeré předstírání našeho „civilizačního“ poslání a rozpoutáme, jako v Gaze, orgie vraždění a ničení. Opijeme se násilím. Násilí nás přivádí k šílenství. Zabíjíme s bezohlednou zuřivostí. Stáváme se bestiemi, z jakých obviňujeme utlačované. Odhalujeme lež naší vychvalované morální nadřazenosti. Odhalujeme základní pravdu o západní civilizaci – jsme nejbezohlednější a nejefektivnější zabijáci na planetě. To jediné je důvodem, proč „ubožáky země“ ovládáme. Nemá to nic společného s demokracií, svobodou nebo volností. To jsou práva, která utlačovaným nikdy nehodláme poskytnout.

„Čest, spravedlnost, soucit a svoboda jsou myšlenky, které nemají konvertity,“ připomíná Joseph Conrad, který napsal „Srdce temnoty“. „Existují pouze lidé, kteří nevědí, nechápou a necítí, kteří se opájejí slovy, opakují slova, vykřikují je a představují si, že jim věří, aniž by věřili v něco jiného než zisk, osobní výhody a vlastní uspokojení.“

Genocida je jádrem západního imperialismu. Není specifická pro Izrael. Není specifická jen pro nacisty. Je to stavební kámen západní nadvlády. Humanitární intervencionisté, kteří trvají na tom, že bychom měli bombardovat a okupovat jiné národy, protože my ztělesňujeme dobro – ačkoli vojenskou intervenci prosazují pouze tehdy, když ji vnímají jako v našem národním zájmu – jsou užitečnými idioty válečné mašinérie a globálních imperialistů. Žijí v pohádce Alenky v říši divů, ve které řeky krve, které plodíme, učiní svět šťastnějším a lepším místem. Jsou to smajlíky genocidy. Můžete je sledovat na svých obrazovkách. Můžete poslouchat, jak chrlí svou pseudomorálku v Bílém domě a v Kongresu. Vždy se mýlí. A nikdy neodejdou.

Možná jsme oklamáni svými vlastními lžemi, ale většina světa nás a Izrael vidí jasně. Chápe naše sklony ke genocidám, průběžné pokrytectví a sebespravedlnost. Vidí, že Palestinci, z velké části bez přátel, bez moci, nucení žít ve špinavých uprchlických táborech nebo diaspoře, kterým je odpírána vlast a jsou věčně pronásledovaní, trpí takovým osudem, jaký byl kdysi vyhrazen Židům. To je možná poslední tragická ironie. Ti, kdo kdysi potřebovali ochranu před genocidou, ji dnes páchají.

Chris Hedges je americký novinář, spisovatel a válečný korespondent, specializující se na blízkovýchodní společnost a politiku a její vztah k té americké.
Je znám jako nejprodávanější autor práce z roku 2002 s titulem War is a Force That Gives Us Meaning (Válka je síla, jež nám dává smysl), která se dostala do finále National Book Critics Circle Award for Nonfiction (česky přibližně: Cena národní obce knižních kritiků; kategorie literatury faktu).

[PJ]