Obsah:
  1. Kit Klarenberg: Hroutící se impérium: Írán odhodil rukavičky
  2. Mary Manlay: „Americký mýtus je u konce“: USA, Izrael bagatelizují míru škod po Íránském útoku
  3. Hindustan Times: Rakety na Izrael: Druhá vlna střel nad Jeruzalémem

Analýza Kita Klarenberga Collapsing Empire: Iran Throws Down Gauntlet vyšla na jeho blogu Global Delinquents 4. října 2024

Hroutící se impérium: Írán odhodil rukavičky

1. října vypálil ÍránČesky na sionistickou entitu desítky raket v reakci na vraždu vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha, vedle mnoha drzých provokací a eskalací v posledních měsících cílených proti Rezistenci. Rozsáhlé záběry klíčové izraelské infrastruktury, včetně vojenských a zpravodajských míst neúprosným náporem Islámské republiky komplexně srovnaných se zemí, široce kolovaly, což zcela odporuje předvídatelným tvrzením Tel Avivu a Washingtonu, že byl útok západními systémy protivzdušné obrany úspěšně odražen.

Je to největší a nejničivější útok na sionistickou entitu v její 76leté historii. Úplný dopad ještě není patrný. Zatímco američtí představitelé několik hodin předem znepokojeně varovali, že mají „indicie“, že se Írán chystá na Izrael zaútočit, načasování, rozsah a síla útoku všechny zúčastněné překvapily. WashingtonČesky, který v předchozích dnech vyslal do západní Asie tisíce dalších vojáků, výslovně na obranu Izraele, Teherán evidentně neodradil.

Írán udeřil na sionistickou entitu 1. října

Toto rozmístění bylo naplněním údajně skálopevného příslibu PentagonuČesky, že přijde na pomoc, pokud se Islámská republika bude snažit zopakovat historickou, rozsáhlou dronovou a raketovou salvu, které vystavila sionistickou entitu v dubnu. Aparatčíci ministerstva obrany směle prohlásili, že  oni i Tel Aviv jsou „na nový íránský útok připraveni ještě lépe“ než minule. Snadnost, s jakou byl údajně nedobytný izraelský Iron Dom překonán, toto chvástání představuje v nejlepším případě jako beznadějnou aroganci, v horším jako nebezpečný klam.

Sbor islámských revolučních gard (IRGC) je vždy opatrný a od vypuknutí holocaustu 21. století v Gaze jednal mimořádně zdrženlivě. Někteří analytici přísnou sebekontrolu a absenci okamžité odplaty Teheránu za činy, jako byla drzá vražda vůdce Hamasu Ismaila Haniyeha na íránské půdě, interpretovali nejen jako rigidní neochotu eskalovat do totální války s Izraelem a jeho západními spojenci, ale jako neschopnost vůbec reagovat. Bezprecedentní výprask Tel Avivu 1. října by měl jakýkoli takový závěr rozptýlit.

Yair Golan, politik, který se vrátilČesky do služeb izraelských okupačních sil po 7. říjnu, označilČesky nejnovější íránský útok za „vyhlášení války“ sionistické entitě. Notoricky známýČesky Benny Gantz se chlubí, že Tel Aviv „ k úderu na Írán léta vyvíjené prostředky a vláda má [naši] plnou podporu, aby jednala silou a odhodlaně“. Mezitím mluvčí IOF Daniel Hagari důrazně prohlašuje: „Došlo proti nám k vážnému útoku a bude mít vážné následky”.

Vypadá to, že si IRGC spočítaly, že se takové hrozby a prohlášení ukážou stejně prázdné a nesmyslné jako slib Pentagonu, na budoucí íránský úder „se lépe připravit“. Přinejmenším se Islámská republika jednoznačně neobává žádné anglo-izraelské odvety za svou nejnovější rozsáhlou akci. Koneckonců, Teherán může mít důvod věřit, že rovnováha sil v celém regionu a v jakémkoli budoucím rozsáhlém konfliktu se sionistickou entitou a Západem se neodvolatelně nakloní ve prospěch Rezistence.

K tomuto závěru neúmyslně dospěla i málo povšimnutá zprávaČesky zveřejněná 19. září Židovským institutem pro národní bezpečnost Ameriky (JINSA), mocnou a stínovou sionistickou lobbyistickou organizací. Podrobně popsala, jak bude Impérium v ​​totální horké válce s Íránem v defenzívě a ve vážné nevýhodě. Mimoděk tak jasně načrtla plauzibilní plán na vítězství Rezistence. Vzhledem k tomu, že Teherán 1. října jednoznačně odhodil rukavičky, mohli jsme nyní být svědky, jak plán uvádí do praxe.

Naše současná základní struktura, zděděná po letech nahodilého rozhodování a poháněná odlišnými provozními a politickými principy, vytvořila zařízení, která pro nejpravděpodobnější současné a budoucí hrozby v regionu nejsou optimálně situována.

‚Získání převahy‘

Zprávu JINSA s názvem US Bases in the Middle East: Overcoming the Tyranny of Geography (Americké základny na Středním východě: překonání tyranie zeměpisu) napsal bývalý velitel CENTCOM Frank McKenzie, který dohlíželČesky na katastrofální ústup Impéria z Afghánistánu. Posuzuje životaschopnost, hodnotu a schopnosti projekce síly současných vojenských zařízení USA v celé západní Asii, se zaměřením na Bahrajn, Jordánsko, Kuvajt, Katar, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Zjištění jsou strohá a vyžadují okamžitou revizi amerických základen v celém regionu:

Navzdory zmínce o „hrozbách“ v množném čísle se JINSA zaměřuje pouze na Islámskou republiku. I když identifikuje nesčetné množství problémů s moderním postavením Impéria v celé západní Asii, „nejdůležitějším“ závěrem je, že „současné základny Washingtonu snižují naši schopnost  Írán odstrašit a účinně proti němu bojovat ve scénáři vysoké intenzity“. McKenzie se nicméně snaží vykreslit Teherán jako poněkud slabý:

Íránci nemají armádu, která by mohli nasadit jako invazní sílu. Mají malé a neefektivní námořnictvo a prakticky žádné letectvo. Jejich raketová a bezpilotní síla je však schopna získat převahu proti mnoha svým sousedům… mohou nasadit více útočných raket a bezpilotních letounů, než aby se jim dalo ubránit.

JINSA poznamenává, že „válka s Íránem na regionální úrovni by byla válkou raket a dronů“ a útok Teheránu na Izrael z 13. dubna byl „komplexní ukázkou íránského operačního plánu“. Poté se IRGC snažily vyčerpat protivzdušnou obranu a radarové systémy sionistické entity vlnami nízkonákladových dronů a řízených střel, aby „Iron Dome nebo Patriotům ztížily útoky na balistické střely, které následovaly“.

McKenzie správně předpověděl, že dubnový úder „pravděpodobně zůstane základní šablonou pro rozsáhlé íránské útoky“. Snahu zhodnotil – „alespoň koncepčně“ – jako „zdravou“, z níž „se všichni mohou poučit“. Nejnaléhavější a „samozřejmé“ sdělení bylo, že „pro obránce Perského zálivu to bude válka úderů na letadla, tankery a protivzdušnou a protiraketovou obranu… a tady je problém“:

Tato letadla jsou z velké části rozmístěna na místech podél jižního pobřeží Arabského zálivu… artefakt plánů proti ruským invazím v 70. letech a iráckého a afghánského tažení v prvních desetiletí tohoto století. Jsou blízko Íránu, což znamená, že mají krátký dolet do bojového prostoru… ale to je také jejich velká zranitelnost. Jsou tak blízko Íránu, že íránským odpáleným raketám trvá pouhých pět minut nebo méně, než jejich základny zasáhnou.

Tisíce raket krátkého doletu“, které Írán vlastní, jsou také klíčovým negativním „faktorem“, okrádajícím Impérium o jakoukoli „regionální strategickou hloubku“. Zatímco stíhací letoun F-35 „je velmi těžké zasáhnout ve vzduchu… na zemi není nic jiného než velmi drahý a zranitelný kus kovu sedící na slunci“. Zařízení na doplňování paliva a přezbrojování na amerických základnách v západní Asii „jsou také zranitelná a nelze je přesunout“. Nejškodlivější ze všech:

Všechny tyto základny jsou bráněny Patrioty a dalšími obrannými systémy. Bohužel v takové blízkosti Íránu je schopnost útočníka hromadných odpalů [sic] a přemožení obrany velmi reálná.

McKenzie v závěru své cestovní mapy k vítězství Teheránu hořce naříká: „Je těžké se vyhnout závěru, že naše současná základní struktura je pro nejpravděpodobnější boj, ke kterému dojde, špatně nastavená.“ Impérium jako takové „nebude schopno tyto základny při plném konfliktu udržet, protože se trvalými íránskými útoky stanou nepoužitelnými“. Imperiální převaha v západní Asii se nyní stala obětí „prosté tyranie zeměpisu“. A Islámská republika si po celou dobu přísně dělala poznámky:

Íránci vidí tento problém stejně jasně jako my, a to je jeden z důvodů, proč své mohutné a vysoce schopné raketové a bezpilotní síly vybudovali.

‚Nic než síla‘

Přes všechnu zkázu a chmury zprávy JINSA vyjadřuje McKenzie určitý optimismus – toho nejfantastičtějšího, sebeklamného druhu. Za prvé naznačuje, že Írán nemůže ohrozit schopnosti Impéria „založenou na letadlových lodích“. Přesto připouští, že „není dostatek nosičů, a proto námořní letectví ve žhavé válce s Íránem pravděpodobně nebude ústřední zbraní“. Bývalý šéf CENTCOM také velkomyslně přehlíží nedávnou zdrcující porážku amerického námořnictva AnsarAllahem během operace Prosperity Guardian, která nadbytečnost amerických letadlových lodí zcela jednoznačně vyjevilaČesky.

Na jiném místě McKenzie doporučuje, že Impérium „musí postupovat agresivně, aby vytvořilo základní alternativy demonstrující, že je připraveno bojovat a zvítězit v trvalé válce vysoké intenzity“ s Teheránem, a tedy „nepříznivou geografii základen překonat“. Jedním z radikálních řešení, které navrhuje, je „zvážit základnu v Izraeli“. Americká vojenská přítomnost v Tel Avivu již v posledních letech pomalu stoupáČesky . I když je z velké části nepřiznaná a bagatelizovaná, ukázalo se, že je na každém kroku neuvěřitelně kontroverzní.

V září 2017 IOF oznámila zřízení první americké stálé vojenské instalace v sionistické entitě. Odpor na domácí i regionální úrovni byl takový, že se úředníci ve Washingtonu předháněli v popírání, že by se to vůbec stalo, což vedlo k velkému čištění webových stránek IOF na ni odkazujících. Jakýkoli krok k vytvoření plnohodnotné americké základny v Izraeli, výslovně pro účely vedení války, by nevyhnutelně vyvolal ještě větší pobouření a byl by Rezistencí považován za velkou eskalaci vyžadující drastickou reakci.

Bývalého šéfa CENTCOMu takové okolnosti nenapadly. Jeho analýza je nebezpečně nesprávná a chybná i v jiných oblastech. Kromě „geografických předností“ Izraele chválí „výkonné a osvědčené schopnosti protivzdušné a protiraketové obrany Tel Avivu“. Právě tato „kompetence“ v kombinaci s „pomocí USA a spojenců a spoluprací a pomocí arabských sousedů“ zajistila, že dubnový úder Íránu na sionistickou entitu byl „selháním“, přemítá McKenzie.

Oceňuje toto skupinové úsilí, které Íránu údajně zabránilo provést dekapitační údery proti vojenské a zpravodajské infrastruktuře sionistické entity, jako „ve všech měřitelných ohledech… pozoruhodně úspěšný příběh“. Pokud Pentagon McKenzieho názor sdílel, mohlo by to vysvětlovat, proč bylo Impérium tak zaskočeno a špatně připraveno na nedávný teheránský úder. Dubnové překvapení Islámské republiky bylo dalece vzdálené trapnému kataklyzmatu a bylo velkolepým úspěchem, který odhalilČesky fatální slabosti Izraele a západní Asii navždy přetvořil.

Íránské rakety stoupají nad Kneset sionistické entity, duben 2024

Islámská republika se ani zdaleka nesnažila zasadit smrtelnou ránu, ale snažila se poskytnout odměřenou, dobrou propagační ukázku síly a zároveň se vyhnout další eskalaci a širší reakci. V tomto procesu IRGC prokázaly, že pokud by si přály, mohly by v budoucnu její rakety Iron Dom úspěšně obejít a způsobit nesmírnou zkázu. Poté velitel sboru vyslovilČeskynovou rovnici“ :

Pokud bude sionistický režim od nynějška kdykoli útočit na naše zájmy, majetek, osobnosti a občany, zaútočíme proti nim.

V kuloárech moci v Bruselu, Londýně, Tel Avivu a Washingtonu tato zpráva zjevně nebyla přijata. Vyplývá to ze zprávy JINSA, která uvádí, že „události posledních dvou měsíců jasně ukazují, že Írán lze od nezodpovědných a smrtících útoků v regionu odradit“. Odkazuje na absenci okamžitých odvetných opatření Islámské republiky na četné provokace sionistické entity během tohoto období. Zdá se, že se přední vojenské mozky Západu chytily do pasti přesvědčení, že z Teheránu nepřichází a nepřijde žádná odpověď, protože nemůže.

Otázka, zda sionistická entita a její mezinárodní spojenci ve světle 1. října prvenství Rezistence na bojišti v západní Asii konečně pochopí, zůstává otevřená. Jak jednou poznamenalČesky ruský vojenský stratég Igor Korotčenko :

Tohle anglosaské plemeno nerozumí ničemu jinému než síle.


Kit Klarenberg je britský investigativní novinář píšící pro americký server The Greyzone a řadu jiných, žijící v Bělehradu a zabývající se rolí zpravodajských služeb při utváření politiky a vnímání. V květnu 2023 byl zatčen a vyslýchán pro podezření, že Greyzone poskytl ruské FSB materiály o naverbování dvou budoucích útočníků 11. září CIA, britských plánech na zničení Kerčského mostu a další odhalení.

Zpět na obsah


Komentář Mary Manlay ‚The Myth of America is Over‘: US, Israel Reportedly Downplay Level of Destruction by Iran publikoval server Sputnik International 5. října 2024

„Americký mýtus je u konce“: USA, Izrael bagatelizují míru škod po Íránském útoku

© AP Photo / Vahid Salemi

Zpráva uvádí, že 20 raket zasáhlo leteckou základnu Nevatim ve středním Izraeli a že nejméně dvě rakety dopadly poblíž Tel Avivu v Cinema City Glilot, Hod Hasharon, které se nachází v blízkosti sídla izraelské špionážní agentury Mossad.

Nejméně dvě desítky íránských balistických střel dlouhého doletu dokázaly v úterý večer prorazit jak izraelskou, tak i další západní protivzdušnou obranu, uvedl Washington Post. Rakety zasáhly nebo dopadly poblíž nejméně tří vojenských a zpravodajských zařízení, ukázal přehled videí a fotografií z útoku a jeho následků.

Zjištění vyvolávají otázky o plném rozsahu poškození izraelských vojenských základen a naznačují, že Írán byl při vyhýbání se izraelské obraně úspěšnější než v dubnu, píše se ve zprávě.

Pentagon odmítl závěry zprávy komentovat, uvedl Post. A ani izraelská armáda na žádost o komentář nereagovala. Phil Kelly, politický komentátor a socialistický aktivista sídlící v Belfastu, se v pátek připojil k relaci Political Misfits Sputniku a naznačil, že západní média „bojují“, aby „izraelskou propagandu zvěrohodnila“.

…je zajímavé, když noviny Washington Post […], které už pro mě nejsou směrodatné, začínají zjišťovat, že když se snaží izraelské propagandě a dalším a dalším věcem dodat důvěryhodnost, jsou její nechutné způsoby až příliš. Je to tak, že se stenografové ve Washington Post a různých západních médiích jen snaží držet se od ní kvůli její směšnosti na distanc, vysvětlil Kelly.

Je jasné, že Izrael byl zasažen tvrdě. Iron Dome nebyl dostatečným zabezpečením, aby si Írán nepřipsal bod, a pravděpodobně bude nucen připsat si další body, jak si představuji, protože Izrael je pekelně odhodlán k eskalaci. Chce s sebou do té propasti strhnout další strany, dodal.

Pomocí komerčních satelitních snímků vědci identifikovali více než 30 míst, kde mohly íránské střely leteckou základnu v jižním Izraeli zasáhnout, odhalila zpráva NHPRČesky (New Hampshire a NPR). Snímky ukazují poškozené hangáry, budovy, příjezdové komunikace a kráter na jedné z ranvejí letecké základny Nevatim, píše se ve zprávě.

Izrael i USA se však pokusily rozsah škod, které Izrael utrpěl, bagatelizovat: „Vypadá to, že tento útok byl odražen a neúčinný,“ řekl poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan.

Michelle Witte ze Sputniku také poznamenala, že USA mají zákon z 90. let, který omezuje kvalitu komerčních satelitních snímků, které mohou americké společnosti prodávat, pokud zobrazují Izrael a Izraelem okupovaná palestinská území. Dodala, že jde o neobvykle specifické omezení, které podle všeho poskytuje Izraeli zvláštní stupeň ochrany, jaký USA jiným zemím neposkytují.

Ale pokud jde o tento zvláštní vztah, nemělo by to nikoho šokovat, když se podíváte na izraelskou lobby, která v podstatě vlastní [americký] politický systém. Zdálo by se, že už to zašlo až tak daleko, že brání lidem koukat Izraeli pod pokličku, brání lidem vidět realitu situace, ať už jde o míru škod, které utrpěl, nebo o masové hroby, které plní nevinnými civilisty.

…když Izrael páchá své zločiny, když Izrael páchá svou invazi, když Izrael neustále bombarduje různé suverénní země, odpovědí Západu je pomoci to zakrývat, pomoci jejich propagandě dominovat, zajistit, aby to bylo izraelské vyprávění, co slyšíme, a nedovolit lidem vidět pravdu o tom, co se v tomto konfliktu odehrává. Mělo by to spustit poplach, dodala analytička.

Předpokládá se, že v důsledku nedávné bouře, hurikánu Helene, zemřelo v USA nejméně 215 lidí. V květnu prognostici Národní meteorologické služby NOAA v Climate Prediction Center pro tento rok předpovídali v oblasti Atlantiku nadnormální aktivitu hurikánů. Navzdory předpovědím oznámil ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas tento týden, že Federální agentura pro mimořádné události (FEMA) nebude mít dostatek finančních prostředků, aby do konce hurikánové sezóny vystačily.

Před pouhým týdnem Izrael oznámil, že si na podporu svých vojenských cílů zajistil od USA balíček pomoci ve výši 8,7 miliardy dolarů.

Skutečnost je taková, že většina amerických politiků, když mluví o tom, že staví zájmy země před politické zájmy, mluví o Izraeli, vysvětlil Kelly. A to by mělo skutečně rozzuřit obyčejné občany USA, kteří se dlouho trápí, když vidí, jak jejich životní úroveň klesá, a diví se, proč sakra vaše vláda posílá miliardy dolarů rasistickému, koloniálnímu režimu, malému režimu na Blízkém východě. který páchá genocidu…

…myslím, že je americký mýtus u konce. Otřásal se dlouho předtím, než se genocidní Joe zapojil do genocidy naplno, aby Evropu zatlačil do třetí světové války a usnadnilo [izraelskému premiérovi] Benjaminu Netanjahuovi etnické čistky v Palestině. Ale zbytek světa vidí USA takové, jaké jsou, a to je důvod, proč na globální straně vidíte reálné konkrétní kroky, aby se distancovala, dodal. Že válka na Ukrajině byla skutečně výchozím bodem a že nabírají na síle, protože USA nelze věřit.

Evropa se začíná poněkud obávat. Macron udělal několik narážek, jak si Evropa potřebuje dávat na USA pozor – to se pomalu učíte, pane Macrone. Jak řekl Kissinger, USA nemají přátele, ale zájmy. Svět se k tomu probouzí, řekl analytik. Ale nenechte se mýlit, tato genocida se děje absolutně jen proto, že ji USA umožňují.


Mary ManlayČesky je americká žurnalistka zaměřující se na americkou politiku, pop kulturu a další aktuální zprávy. Je absolventkou University of Maine, kde studovala umění a teorii literární kritiky. Píše především pro washingtonskou kancelář ruského Sputnik InternationalČesky a pro novozélandský Daily TelegraphČesky, ale její texty přebírá i řada dalších portálů, jako Aletho NewsČesky, Scott.net nebo Straight Line LogicČesky.

Zpět na obsah


Videozáznam LIVE | Second Wave Of Missiles Seen Above Jerusalem As Israel Says Iran Has Launched Attack uveřejnil YouTube kanál Hindustan Times 2. října 2024

Rakety na Izrael: Druhá vlna střel nad Jeruzalémem

Druhá vlna raket viděná nad Jeruzalémem, když Izrael oznámil, že Írán zahájil útok. Írán údajně odpálil druhou vlnu raket zaměřených na Izrael, což eskalovalo napětí v regionu.


Hindustan TimesČesky je přední indický anglickojazyčný zpravodajský deník se sídlem v Dilí. Pokrývá veškerý nejnovější vývoj v oblasti politiky, sportu, obchodu, životního stylu, zábavy a dokonce i problémů místních měst. Je jedním z největších indických deníků s nákladem milion výtisků denně. Jeho internetový portálČesky byl vyhodnocen jako přední indický zpravodajský web s 81 miliony unikátních návštěvníků a více než 490 miliony zobrazených stránek měsíčně.


Redakční poznámka:

Videozáznam Hindustan Times byl v době psaní příspěvku funkční. O několik dní později je – jako většina videozáznamů iránského útoku 1. října napříč internetem – cenzurován a lidé, kteří způsobené škody natáčeli, jsou v Izraeli trestániČesky. Přesto příspěvek ponecháváme jako ilustraci k předchozímu od Mary Manlay.

Dosud funkční videozáznam Iran launches hundreds of ballistic missiles at IsraelČesky jsme nalezli na serveru y net news, ale není jisté, zda bude fungovat ještě v následujících dnech:

Řadu stažených záznamů prezentuje také analýza Václava Umlaufa První kolo bojů Izraele s Íránem skončilo plichtou z 2. října.

Zpět na obsah


[VB][PJ]