Článek Escobar: Will A BRICS Bretton Woods Take Place In Kazan? vyšel na serveru ZeroHedge 25. září 2024

Necelý měsíc před kriticky důležitým výročním summitem BRICS v Kazani pod ruským předsednictvím vřou v Moskvě a v dalších eurasijských metropolích vážné formální i neformální diskuse o tom, co by mělo být na stole na frontě de-dolarizace a alternativního platebního systému.

Tento měsíc Andrej Michailišin, šéf úkolových sil finančních služeb Business koncilu BRICS, precizoval seznam vrcholných projektů, o nichž se uvažuje. Patří k nim:

  • Společná jednotka zúčtování – jako tzv. Jednotka, jejíž kontury poprvé exkluzivně odhalil Sputnik.
  • Platforma pro vyrovnávání a platby mezi různými stranami v digitálních měnách BRICS k propojení finančních trhů členů BRICS: tzv. Most BRICSČesky, který nese podobné rysy jako Banka pro mezinárodní vyrovnání – spojená s MBridgeČesky, který už funguje. To bude doplněk k mezibankovním systémům, které při vyrovnávání finančních transakcí už fungují, jako ruský SPFS a íránský CPAM – takže 60 % jejich obchodu je v jejich vlastních měnách.
  • Platební systém na bázi blockchainů, který úplně obchází US dolar, BRICS PayČesky. Údajně by už 159 účastníků mohlo být připraveno tento mechanismu obcházející sankce, podobný jako SWIFT, přijmou okamžitě.
  • Depozitář vyrovnávání. (Clearing).
  • Pojišťovací systém.
  • A kriticky důležitá ratingová agentura BRICS nezávislá na Západních gigantech.

Tím, co je v sázce, je nesmírně složitá konstrukce úplně nového finančního systému – ten má být decentralizovaný a využívat má digitálních technologií. Např. BRICS Clear pro finanční vyrovnávání bude využívat blockchain k registraci cenných papírů a pro jejich obchodování.

Pokud jde o Jednotku, stanovila se hodnota společné jednotky pro účtování podle koše sestávajícího ze 40 % ze zlata a z 60 % z národních měn členů BRICS. Business koncil BRICS tuto Jednotku považuje za „pohodlný a univerzální“ finanční instrument, jelikož takovou jednotku lze konvertovat na jakoukoliv národní měnu.

Tím by se definitivně vyřešil ten otravný problém těkavosti směnných kurzů, když se zůstatky akumulují z vyrovnávání v národních měnách; např. v těch ohromných hromadách Indických rupií využívaných k platbám za ruské energie.

Koho mám zavolat, abych si promluvil s BRICSem?

Dvěma ruským analytikům jsem položil velice přímou otázku, jeden z nich je technickým ředitelem finančnictví s rozsáhlými zkušenostmi po celé Evropě a druhý řídí investiční fond s globálním dosahem. Vzhledem k citlivosti jejich postů ale radši zůstanou v anonymitě.

Otázka zněla: Je BRICS připraven příští měsíc v Kazani vstoupit už do hry a co by mělo být na stole, pokud jde o strategii k nastolení alternativního platebního systému?

Odpověď analytika 1:

Pro BRICS nastal čas, aby se v tom stal skutečným hráčem. Svět to vyžaduje. Vůdci zemí BRICS to jasně chápou. Mají jak morální váhu, tak i politickou vůli zřídit takovou organizaci, aby mohli dát číslo, přes nějž se dovoláte na BRICS – což na otázku o tomto nadcházejícím summitu odpovídá nejlépe.

Uvedený analytik mluví o tom, co by šlo nazvat „Kissingerovským momentem“, kdy Dr. Kissinger v době Studené války zavtipkoval: „Když chci mluvit s Evropou, koho mám zavolat?

Teď analytik 2:

Aby dohoda mezi zeměmi BRICS něco znamenala, je třeba, aby se tyto země dohodly na akčním rámci, a to znamená přijetí určitých odpovědností výměnou za určitá práva. A vypadá to, že k dosažení uvedeného není lepší způsob, než dosáhnout společně přijatých závazků o vyrovnání finančních transakcí.

Jeden z analytiků dodal velice důležitou konkrétní poznámku: „Dosud se situace ohledně řešení problému přeshraničních plateb už velice vyjasnila. Nejlepší mechanismus by se měl zakládat na Nové rozvojové bance (NDB), jelikož Rusko má mandát navrhnout nového prezidenta této organizace. Ale ať bude kandidátem kdokoliv, vrcholem její agendy budou přeshraniční platby.

NDB je BRICS banka sídlící v Šanghaji. Tento analytik doufá, že rozhodnutí o budoucnosti NDB padne ještě před summitem BRICS: „Vzhledem k diplomatickým a politickým okolnostem by členským zemím už měl být kandidát formálně či neformálně oznámen.“

Jak už to chodí, po městě se povídá, tedy v moskevských informovaných kruzích, že jím je Alexej Možin, výkonný ředitel MMF pro Rusko, a že má 60 % šanci být jmenován do NDB. Spolu s tím by se novou zástupkyní u MMF mohla stát Ksenia Judajeva, bývalá šerpa G20 a bývalá náměstkyně guvernérky Ruské centrální banky Elviry Nabiulliny.

Takže ve hře je asi přeskupení NDB/MMF na Ruské frontě. Soustředit by se to mělo spíše na budoucí potenciální produktivní změny, než na promeškané příležitosti; zatím ovšem politiky NDB nebyly zrovna revoluční – uvážíme-li, že statuty této banky jsou provázány s US dolarem.

Tato nová dohoda by mohla použít NDB jako páku k reformě MMF, namísto aby se pokoušela být k němu alternativou.

A onen „Kissingerovský moment“ v této rovnici hraje klíčovou roli. Poukazuje, že dokud se takovýto moment nerealizuje, měla by tím dotyčným být NDB, jako výhradní hráč v účinném provádění změn v podstatných záležitostech jako je stabilita finanční infrastruktury.

A z této perspektivy, jako uvedl jeden z oněch analytiků: „Tu JEDNOTKU a všechny další podobné projekty lze brát jako nástroje doplňkového rizikového managementu k vyváženému zajištění proti lehkomyslným monetárním politikám a proti riziku Globální finanční krize – 2.

Čas však utíká rychle. Prezident Putin se nedávno setkal s ruskou Unií průmyslníků. Ti poslali vládě a Ruské centrální bance dopis předkládající to, co považují za nejslibnější nápadyČesky.

A ta Jednotka je jedním z nich. Vláda ministerského předsedy Mišustina je teď v konečné fázi rozhodování, který z projektů podpoří jak pro summit BRICS v Kazani, tak pro výroční summit Business koncilu BRICS v Moskvě týden předtím.

Bretton Woods BRICSu?

Stejnou otázku o BRICS jako oněm ruským analytikům jsem položil též nepostradatelnému prof. Michael Hudsonovi, který poskytl opravdu hluboce promyšlenou kritiku věcí, které by mohly být na stole, přičemž nabídl i jiné řešení.

Podle prof. Hudsona „se musí vytvořit nová instituce – Centrální banka s pravomocí dávat půjčky k financování obchodních a platebních deficitů určitých zemí s umělou účetní jednotkou ve stylu Speciálních práv čerpání (SDR) jako u MMF.

Prof. Hudson argumentuje: „To bude odlišné (jeho zdůraznění) od systému vypořádání plateb clearingem pro existující banky. Bude to MMF BRICSu. Jejich základní bankovní půjčky nebo rozvahy půjde vyrovnávat jen mezi vládami, ne přes obecně obchodované měny. Kdyby se ty základní úvěry široce obchodovaly jako spekulativní pomůcka (jakou taková JEDNOTKA je), přineslo by to ve skutečnosti značnou nestabilitu, a to by nemělo nic společného s potřebnými bankovními transfery v rozvaze.

Reformovaná NDB by možná příští rok mohla pod novým ruským předsednictvím provést vše, co je třeba, aby se stala „MMF BRICSu“.

Prof. Hudson dodal, že „aby byla Kazaňská konference úspěšná, měla by být plnocenným Bretton Woods BRICSu. Zatím je ale asi brzy považovat to za hotovou věc. Možná by se na té akci mohla jen předestřít sada alternativ – včetně toho, co se stane, když se nebude dělat nic a bude se pokračovat se současným systémem MMF. Skutečnost, že MMF už zrušil svoji návštěvu k analýze ruské ekonomiky, by se mohla stát katalyzátorem nadcházejícího dění.

Prof. Hudson se ve skutečnost odpovídá přímo výkonnému řediteli pro Rusko Alexeji Možinovi, který potvrdil, že MMF měl do Ruska přijet na konzultace jako součást jejich každoroční revize ruské ekonomiky, ale zrušil to kvůli „technické nepřipravenosti“.

A to vše nás opět přivádí ke „Kissingerovu momentu“, neboť není jasné, zda Kazaň přijde s „číslem BRICSu“, na které bude moci každý zavolat.

Prof. Hudson jako podstatný poslední bod uvedl zadlužení Globálního jihu v dolarech. Zdůraznil, že „pro členy BRICS je významným problémem, jak vyřešit existující převis zadlužení v dolarech.

Jasné je, že „banka BRICS (NDB) by neměla financovat deficity členských zemí pro takovéto platby. V praxi by mělo být na takovéto platby moratorium – kvůli současnému zneužívání financí Západem jako zbraně.“

Prof. Hudson připomíná kapitolu ve své knize Super-imperialismusČeskyo tom, jak USA postupovaly roku 1944 proti Británii, aby z ní vymáčkly dohodu, která se pak Evropě prezentovala jako hotová pro-americká věc.“ Tato kniha „reviduje všechny argumenty, které se tam předkládaly.

Prof. Hudson touží stát se součástí tohoto nového probíhajícího procesu. Představte si, kdyby se z toho BRICS+ vymanilo dosažením Globální většinou odsouhlasené smlouvy o novém, spravedlivém finančním systému sobě rovných, který by pak té 35 biliony $ zadlužené velmoci předložil jako hotovou věc.


Pepe EscobarČesky (*1954) je brazilský novinář a geopolitický analytik. Jeho sloupek „The Roving Eye“ pro Asia Times pravidelně pojednává o mnohonárodnostní „soutěži o nadvládu nad Blízkým východem a Střední Asií.“ Reportoval z Afghánistánu a Pákistánu, psal o Usámovi bin Ládinovi před 11. zářím a vedl rozhovor s afghánským vůdcem Ahmadem Shahem Massoudem. Podle tabulky statistického průzkumu Juana C. Diaz-Herrera z University of Guadalajara je druhým nejlepším světovým analytikem roku 2023.

[MP]