Reportáž The Amish: A Control Group for Technofeudalism vyšla na serveru Brownsote Institute 16. září 2024

Život ve Spojených státech se za posledních několik desetiletí drasticky změnil. Technologie, farmaceutické a lékařské intervence, změny ve stravování, vzdělávací politika a sociální trendy radikálně změnily náš způsob života. Během této doby se Američané stali tlustšími, nemocnějšími a méně šťastnými. Chronická onemocnění prudce nazrostla a naše děti trpí v bezprecedentní míře špatným zdravím.

Přesto existuje jedna skupina, která mnoho z těchto změn nezaznamenala: Amišové a další církve Plain Sect[1]. Tím, že se z řady našich moderních společenských neduhů odhlásili, se vyhnuli mnoha negativním důsledkům, které mají dopad na zbytek Ameriky, zejména na naše děti. 

Když mluvím o Amiších, mám na mysli především amiše Staršího řádu, ale mnohé platí i pro Mennonity[2] Starého řádu a další komunity prostých sekt.

Amišové vstoupil do amerického experimentu v koloniální éře když prachali před násilným náboženským pronásledováním v Evropě. Jejich komunitní zvyky diktuje Ordnung, soubor církevních pravidel navržených tak, aby zdůrazňovaly jednoduchý, skromný život, předcházely sociálnímu úpadku a udržovaly soudržnost komunity. Členové jsou pacifisté, kteří dávají přednost koním a kočárům před auty a odmítají současnou módu ve prospěch skromných ​​domácích šatů a čepic nebo černých kalhot, košilí a klobouků. Zříkají se zábavy na obrazovce všeho druhu.

Věřící žijí v uzavřených, ale decentralizovaných církevních okrscích, přičemž každý okrsek přijímá většinu vlastních rozhodnutí. Liberální církve umožňují v dílně světla na baterie, vnitřní instalaci a telefony nebo počítače, zatímco konzervativní sbory používají plynové lampy, staví si příbytky samy a vyžadují, aby členové používali veřejné telefonní budky roztroušené po celé čtvrti. I když v obchodním prostředí povolená, v domácnosti je technologie zakázaná. 

Protože Amišové odmítli moderní život, nevědomky se stali kontrolní skupinou pro mnoho společenských neduhů, které nás ostatní začaly v posledních několika desetiletích trápit – zejména trendy spojené s Big Tech, vysokým vzděláním, rozpadem rodin, Big Food, Big Pharma a korporativní medicínou. 

Vysoké vzdělávání

Rozhodnutí Amišů odhlásit se z veřejného vzdělávacího systému navždy změnilo školní docházku v Americe a dalo Američanům právo, které občané mnoha jiných zemí nemají: právo na domácí výuku. Od raného dětství se děti v prostých sektách učí pracovat po boku svých rodičů a sourozenců. Domácí práce jsou standardní a přispívá každý člen domácnosti.

Amišové věří ve formální vzdělávání ve svých vlastních jednotřídních školách až do osmé třídy, po kterém se jejich děti stanou dospělými a převezmou pracovní povinnosti na plný úvazek. Počínaje rokem 1921, od kdy Ohio’s Bing Act nařídil školní docházku do 18 let, se Amišové stali terčem vládních úředníků, kteří se členy církve snažili donutit k dodržování pravidel. Během následujících třiceti let hrozily stovkám amišských otců pokuty a vězení za to, že odmítli podřídit své děti povinné školní docházce.

Nakonec cizinci, kteří si vážnou hrozbu pro náboženskou svobodu v Americe uvědomovali, založili Národní výbor pro náboženskou svobodu Amišů a udělali to, co Amišům nebylo dovoleno udělat sami pro sebe: bránili se. V přelomovém případu Nejvyššího soudu Wisconsin v. Yoder rozhodl Nejvyšší soud, že stát nemůže jednotlivce nutit chodit do školy, pokud to porušuje jeho práva podle prvního dodatku[3].

Americké rodiny mohou své děti vzdělávat doma dodnes díky postoji Amišů a Američanů, kteří bojovali za jejich ochranu. Dnes amišské děti do osmé třídy stále navštěvují jednotřídní školy a poté pokračují v učňovském vzdělávání, a tím, že se odhlásili z Big Education (Vysokého vzdělávání), ukazují ostatním Američanům, že se lze stát plně funkčním, prosperujícím a přispívajícím členem společnosti bez zátěže statisícových dluhů za vysoké školy. 

Sociální stát

Amišové věří, že se Bůh a církevní společenství mají postarat o členy, kteří jsou v nouzi. Výsledkem je, že se odhlásili ze systému sociální péče a dokazují, že pevně soudržná komunita může vytvořit adekvátní záchrannou síť. Odmítají jakékoli vládní dary. Amišové, které znám, používali stimulační covidové šeky na podpal, než aby s nimi chodili do banky. Většina z nich je osvobozena od plateb do sociálního zabezpečení a všichni odmítají výhody programu přijímat. Někteří z nich odmítají získat číslo sociálního zabezpečení a rodné listy.

Místo toho uchovávají církve a porodní asistentky ručně psané záznamy, které se nikdy nevkládají do vládních databází. Amišové neodkládají své starší rodinné příslušníky nebo zdravotně postižené do pečovatelských zařízení – naopak, širší rodina jim poskytuje péči v domácnosti a ukazuje Američanům, že život bez sociálního státu je stále možný.

Big Pharma, korporátní lékařství a kartel zdravotních pojišťoven

Jedno z pěti amerických dětí trpí chronickým onemocněním trvajícím déle než rok. Jeden z 36 našich mladých lidí má autismus. Jedno z devíti dětí je diagnostikováno s ADHD. Američané berou prášky častěji než téměř kterákoli jiná země na světě – léky na předpis berou dvě třetiny dospělých. Více než jeden ze čtyř amerických teenagerů užívá alespoň jeden lék na předpis – často k léčbě úzkosti a deprese. 

Naproti tomu u Amišů je užívání léků na předpis spíše výjimkou než pravidlem a jen málo dětí je vůbec bere. Většina Amišů moderní medicíně nedůvěřuje. Protože myšlenku pojištění odmítají a za všechny služby platí v hotovosti, nejsou vázáni systémem, kde je péče omezena na úkony, které pojišťovna schválí. Bylinné léky, porodní asistentky, chiropraktici a praktici funkční medicíny jsou na prvním místě, přičemž nemocnice jsou vyhrazeny pro nouzové scénáře.

Komunita udržuje charitativní fond na pomoc členům, kteří čelí vysokým nemocničním účtům souvisejícím s operací nebo nehodou. K získání potřebných finančních prostředků se často konají charitativní aukce. Většina dětí se rodí doma za asistence laických porodních asistentek. Komunita Amišů tuto možnost uchránila i pro ostatní Američany: kdykoli se státy se silnou komunitou Amišů pokusily nařídit porody v nemocnici nebo lékařský dohled, čelily desetitisícům Amišů, kteří se odmítali podřídit. Větší komunity Amišů mají své vlastní soukromé kliniky, ve kterých pracují důvěryhodní lékaři funkční medicíny, chiropraktici, bylinkáři a fyzioterapeuti, kteří jejich způsob života respektují. 

Odmítnutí Big Pharma je obzvláště zarážející: Před dvaceti lety nechalo malé procento amišských rodičů své děti očkovat, jako MMR a tetanus, ale dnes je jejich podíl pravděpodobně jednociferný. Pro návštěvu amišských škol samozřejmě neexistuje žádná očkovací povinnost. Autismus, ADHD a autoimunitní onemocnění jsou v této populaci téměř nevídané.

Nedávno jsem mluvila na amišském festivalu a ptala se 400 Amišů v publiku, jestli někdo z nich nezná nějaké neočkované amišské děti s těmito nemocemi. Účastníci znali dohromady snadno 5 000 dětí, pravděpodobně mnohem více. Ani jeden z nich neznal amišské dítě s diagnózou ADHD. Tři diváci odpověděli, že vědí o amišském dítěti s autismem, ale po dalším dotazování jedno z dotyčných dětí dostalo vakcínu MMR a další dva si nebyly stavem vakcinace u dětí jisti.

Vzhledem k rozšířenosti těchto problémů v širší společnosti je zarážející setkání s komunitou, která jich byla téměř zcela ušetřena. Mnoho Američanů si začíná tohoto fenoménu všímat a klást otázky – otázky, které by farmaceutické společnosti raději nepokládaly.

Covidová kontrolní skupina

Odpověď Amishů na CovidČesky také posloužila jako užitečný datový bod v šílenství roku 2020. Když Pensylvánie koncem března vydala příkazy k pobytu doma a důrazně vyzvala církve, aby ukončily bohoslužby s osobní přítomností, některé amišské kongregace zpočátku vyhověly. S jejich pololetní bohoslužbou přijímání, naplánovanou na začátek května, však problém vyvrcholil. Každý církevní obvod učinil vlastní rozhodnutí, ale téměř všechny se rozhodly shromáždit se a tuto posvátnou příležitost oslavit, plně si vědomy, že by mohly zažít propuknutí epidemie.

Vzhledem k tomu, že jejich Ordnung zakazuje konzumaci alkoholu, používá se místo něj hroznová šťáva předávaná řadu po řadě ve džbánu, ze kterého se každý dospělý napije. Během následujících dvou týdnů mnozí skutečně onemocněli příznaky podobnými chřipce. Většina se rozhodla pro domácí péči. Těch pár, kteří byli hospitalizováni, si vedlo špatně a utrpělo osud remdesiviru a ventilátoru. Ti, kteří zůstali doma, užívali bylinné léky nebo ivermectin a většina se plně a rychle uzdravila.

Do konce června dosáhlo téměř 50 000 Amišů v centrální Pensylvánii stádní imunity s nízkou nadměrnou úmrtností a pokračovalo v normálním životě. Nikdo z nich se proti covidu neočkoval – neslyšela jsem o jediném člověku, který by to udělal. Také jsem neslyšela o žádné myokarditidě, zvýšené neplodnosti, nárůstu náhlých úmrtí nebo invaliditě, jak jsme viděli ve zbytku země. Společnost Pfizer možná ve svých klinických studiích kontrolní skupinu odstranila, ale tato skupina nám nadále ukazuje, co by mohlo být, kdyby Američané nestáli ve frontě na experimentální injekce.

Big Tech

Pokud jde o účinky Big Tech, jsou americké děti a dospívající v krizi. Jak je zdokumentováno v mnoha studiích a v knize The Anxious GenerationČesky od profesora Jonathana Haidta, čas u obrazovky přepojuje mozek dětí velmi škodlivým způsobem, přesto uvádíČesky většina rodičů čtyřletých dětí, že jejich dítě má již v raném dětství svůj vlastní tablet s obrazovkou a čas strávený před ní se od roku 2020 do roku 2022 zdesetinásobilČesky. Američtí teenageři tráví zíráním na obrazovku více než 8 hodin denněČesky. Od roku 2010 vzrostly mezi teenagery závažné deprese o 150 % a návštěvy na pohotovosti kvůli sebepoškozování a sebevražedným pokusům dívek ve věku 10–14 let vzrostly o 188 %. Míra sebevražd u chlapců ve věku 10-14 let se téměř zdvojnásobila a u dívek se téměř ztrojnásobila. 

Pro Amiše mezitím život pokračuje stejně jako před stoletím: telefony jsou stacionární předměty, které múže sdílet více rodin. Neexistuje televize, tablety, rádia a internet kromě pracovních počítačů v nejprogresivnějších skupinách. Dopad na děti ve srovnání se současnou generací amerických potomků je výrazný: mladí Amišové chodí do jednotřídní školy, přijdou domů a pomáhají rodičům s domácími pracemi až do večeře, namísto aby ve svých pokojích komunikovali s digitálním světem.

Teenageři pracují na plný úvazek, vyučili se u amišských řemeslníků, farmářů nebo domácích kutilů a ovládají cenné životní dovednosti, zatímco jejich sekulární vrstevníci jsou ještě prvňáčky na střední škole. Většina dětí chodí bosá, zdravě ušmudlaná, aby se starala o koně nebo jiná domácí zvířata. Mají dostatek slunce, socializace a času s rodinou. Dospívající se připojují ke skupinám mládeže, kde zpívají, hrají volejbal a setkávají se se svými potenciálními partnery. Deprese a úzkost jsou vzácné. Léky jsou ještě vzácnější. Sebepoškozování je téměř neslýchané. Zmínka o genderové dysforii vám přinese nechápavé pohledy – mezi Amiši není žádná transgenderová epidemie. Je zřejmé, že velký technický gulag je dalším kulturním neduhem, kterému se Amišové do značné míry vyhnuli, alespoň dosud.

Ale to se může změnit, pokud si americká vláda prosadí své. Již nyní jsou Amišové ze základních činností vyloučeni kvůli jejich náboženskému odporu vůči průkazům totožnosti s fotografií. ATF[4] nyní trvá na tom, že si Amišové nesmějí navzájem kupovat nebo prodávat lovecké pušky bez federálního zbrojního průkazu, který vyžaduje průkaz totožnosti s fotografií – něco, co Amiš nemůže z náboženských důvodů získat. ATF podnikla tajné operaceČesky, aby amišské farmáře přistihla ​​a stíhala za to, že to udělali. 

Pokud si společenští vůdci prosadí svou a podaří se jim zavést digitální měnu centrální banky a hotovost postupně vyřadit, způsobí to Amišům značné problémy. Většina nebude používat kreditní karty a mnozí z nich dokonce protestují proti debetním kartám. Smartphony, digitální ID a digitální peněženky by byly pro většinu amišských kongregací zcela zakázané, takže je tato církev překážkou jejich povinného zavedení. Aby se tyto totalitní nástroje staly univerzálními, musel by být amišský způsob života zničen.

Zemědělský kartel a syrové mléko

Konečně, Amišové přímým prodejem spotřebitelům na jejich místních farmách poskytují mnoha Američanům možnost odhlásit se z Big Food. 

Ne všichni Amišové se stravují za všech okolností zdravě. Mnozí propadli konzumaci zpracovaných nezdravých potravin, které přijal zbytek Ameriky. Rostoucí počet z nich však přechází na nutričně bohaté, farmářské čerstvé potraviny, aby si své zdraví zlepšili. 

V roce 1600 vyhnalo náboženské pronásledování v Evropě Amiše a Mennonity do oblastí nehostinné půdy, kde rostlo jen málo plodin. Proslavili se vynalézáním metod obohacování půdy a pěstováním výživných plodin v náročném terénu. Dnes, v přepočtu na hlavu, mají více farmářských znalostí než kterákoli jiná etnická skupina ve Spojených státe a jsou jedni z mála, kteří stále vědí, jak pěstovat plodiny bez fosilních paliv, protože pro zemědělské práce nadále používají muly místo traktorů.

Pro ty, kteří se chtějí odhlásit z paradigmatu Big Food, je nejlepší možností nákup přímo od farmáře – známý jako přímý spotřebitelský trh. Amišští a mennonitští farmáři poskytují regenerativně[5] vypěstované produkty, maso a mléčné výrobky více než milionu Američanů, kteří se rozhodli nakupovat od nich přímo, a další miliony zásobit skrze prostředníky. Pozoruhodné je, že v této zemi pochází velké procento prodávaných výrobků ze syrového mléka z farem Amišů a Mennonitů. Syrové mléko je nenáviděné byrokraty veřejného zdraví a milované svobodně smýšlejícími lidmi, kteří jsou si svého zdraví vědomi. Není náhodou, že mnoho producentů, obtěžovaných kvůli používání syrového mléka, byly amišské farmy.

Při práci na případu Amose Millera – amišského farmáře zaměřeného na prodej syrových mléčných výrobků v Pensylvánii – jsem měla tu čest prohlédnout si stovky místopřísežných prohlášení jeho zákazníků, kteří podrobně popisovali, jak jeho produkty léčily nebo zvládaly chronické autoimunitní stavy. Nejčastějšími onemocněními byly Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a další zažívací potíže. Mnohým se podařilo své předepsané léky vysadit díky konzumaci syrového másla, smetany a fermentovaných produktů, jako je kefír – z nichž všechny jsou v Millerově domovském státě i s povolením pro syrové mléko zakázané. Odmítá povolení získat, protože by ho to zavázalo přestat vyrábět právě ty produkty, na kterých jeho zákazníci závisí.

Federální vláda obvinila Millera ze šíření listeriózy a úmrtí na listeriózu, přičemž oba tyto případy jeho právní tým nyní pomocí vlastních dat CDC[6] plně vyvrátil. Miller není zdaleka sám – existuje mnoho amišských farem, které čelí obtěžování ze strany byrokratů na základě pochybných výsledků testů. Podobné osudy zažívají i chovatelé dobytka, pokud si troufnou vlastní maso zpracovat a poskytnout ho svým sousedům. Tato politika hrozí bankrotem malých farem, které dodávají to nejlepší skutečné, výživné a bez toxinů, co náš národ může nabídnout. 

Eliminace kontrolní skupiny

Před padesáti lety byla většina Amishů farmáři. Před pětadvaceti lety to bylo zhruba na polovinu. Dnes hospodaří jen malá menšina a tento počet se stále zmenšuje. Zbytek se stal tesaři nebo řemeslníky a někteří jsou nuceni přijmout technologii, aby přežili. Jejich mladí muži si nevyhnutelně přinášejí domů vlivy moderního světa, které ovlivňují jejich rodiny. Kultura také závisí na synech, kteří pracují po boku svých otců, učí se pracovní etice a zvládají mužství. Kvůli zákonům o dětské práci nemohou tesaři a obchodníci své syny zaměstnávat, aby s nimi pracovali jako farmáři – a to má významný dopad na další generaci.

Diskutovala jsem o tomto problému se stovkami členů amišské komunity a panuje velká shoda: Pokud budou nadále přicházet o své farmy, ztratí navždy svůj způsob života. Jejich církve se budou moci nadále setkávat, lidé budou stále existovat a název se nemusí měnit, ale kultura Amišů, jak ji známe, bude minulostí a kontrolní skupina k Big Tech, Big Pharma, Big Medicine a Big Education i sociální stát zmizí, spolu s jedním z nejlepších zdrojů skutečných potravin v naší zemi.

Věřím, že existují silné zájmy, kterým by se takový výsledek líbil, protože způsob života Amišů nyní přitahuje mnohem více pozornosti než kdy jindy a inspiruje ostatní, aby hledali způsoby, jak z kontrolní sítě uniknout. Mnoho Američanů si začalo všímat, že tím, že se Amišové odhlásí od zásad Velkého Resetu, jsou zdravější, šťastnější a mají soudržnější komunity. Tato skupina sociální kontroly nám ukazuje, že k tomu, abyste se stali produktivním členem společnosti, nepotřebujete 16 nebo 20 let vzdělávací indoktrinace na státních školách.

Ukazují výhody rozhodnutí nestát se otroky naší technologie. Vidíme, že děti prospívají bez času u obrazovky, díky tomu mají lepší duševní zdraví a lépe se jim daří, když se potulují venku, jsou vystaveny slunci, ušpiní se a učí se pracovat se svou rodinou. Zdravotní výsledky Amišů ukazují, že děti, které nejsou vystaveny desítkám injekcí, mají mnohem nižší úroveň ADHD a autismu a také málo alergií nebo autoimunitních onemocnění. Můžeme pozorovat, že nutričně bohaté, farmářské čerstvé potraviny mohou pomoci předcházet obezitě, léčit nemoci a snížit závislost na Big Pharma.

Amišové nám ukazují všechny tyto pravdy a to se případným kontrolorům naší společnosti nelíbí. Když se spustí celospolečenský experiment technologické závislosti, sociální fragmentace, strašení lidí, aby neměli děti, indoktrinace vládních škol, univerzálního očkování, digitálních ID, digitálních peněženek a očkovacích pasů, je problémem, když se v experimentu mohou lidské laboratorní krysy podívat mimo klec a zjistit, že je možný i jiný život. 

Připojte se ke kontrolní skupině

Američané si toho nejen všímají, ale také následují. Na festivalech Amish Homesteading viděl člověk před deseti lety jen hrstku outsiderů, ale nyní se na takové akce hrnou tisíce lidí, aby se naučili, jak se vrátit k jednoduššímu, svobodnějšímu způsobu života. 

Žádná kultura není dokonalá, Amiše nevyjímaje, ale byli bychom hlupáci, kdybychom tuto kontrolní skupinu nechránili. 

Připojte se k našim Amišským přátelům a odhlaste se. Začněte nyní, abyste ochránili sebe a svou rodinu, a opusťte kontrolní kotec dříve, než se brána zavře. Odolávejte povinnému očkování, digitálním průkazům totožnosti, digitální měně, závislosti na chytrých telefonech a závislosti na médiích. Vyjděte ven a nechte své děti pracovat venku s vámi. Pokud je to možné, opusťte státní školy a prostudujte práva na domácí vzdělávání, která pro vás Amišové uchránili. Vybudujte místní komunitu stejně smýšlejících lidí a vytvořte nová ohniska odporu. Vypěstujte si vlastní jídlo, pokud můžete, a pokud ne, najděte si farmáře, vytvořte si s nimi blízký vztah a podpořte je, jako by na tom závisel váš život – protože tomu tak koneckonců je. 

Když se naše vlády bezhlavě řítí k technokracii, může se zdát, že nám čas na zastavení jejich agendy utíká. Ale pokud budeme jednat hned a následovat příklad Amišů, můžeme znovu získat moudrost předchozích generací a zjistit, že život mimo dystopii je stále možný.


[1]

Plain Sect, Plain PeopleČesky Prostí lidé jsou křesťanské skupiny ve Spojených státech, charakterizované oddělením se od světa a jednoduchým životem.

[2]Mennonité jsou jednou součástí křesťanského hnutí novokřtěnců (tzv. anabaptistů)

[3]

První dodatek americké ústavyČesky zakazuje vládě přijímat zákony omezující svobodu víry a jejího výkonu, omezit svobodu slova, tisku nebo shromažďování nebo omezovat petiční právo.

[4]ATF – Úřad pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny

[5]

Regenerativní zemědělství je způsob obhospodařování půdy, jehož základním principem je návrat k přírodě a jejím přirozeným ekologickým a biologickým procesům a vztahům.

[6]CDC – americké Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí


Tracy ThurmanČesky je zastánkyní regenerativního zemědělství, potravinové suverenity, decentralizovaných potravinových systémů a lékařské svobody. Spolupracuje s divizí veřejného zájmu advokátní kanceláře BarnesČesky, aby zajistila právo nakupovat potraviny přímo od farmářů bez zásahů vlády.

[PJ]