Článek «Krieg ist Frieden» – oder: 2024 ist 1984 vyšel v časopise Ieitgeschehen im Fokus 28. srpna 2024

Samohybné odpalovací zařízení 9P78-1 OTRK Iskander-M
Wikimedia Commons

Nastal čas. Po čtyřiceti letech jsme se konečně dostali do Orwellova roku 1984. A ze všech lidí přednáší prezidium SPD věty, které by z této klasiky všech dystopií mohly být zkopírované jedna ku jedné.

Před čtením následujícího textu se prosím pohodlně usaďte. A pozor, ať nespadnete ze židle! 

Všechno jasné? Dobře, začněme:

Jako SPD přebíráme odpovědnost za to, že žádné dítě narozené dnes v Německu nebude muset znovu zažít válku. Dohoda mezi spolkovou vládou vedenou SPD a americkou administrativou o rozmístění amerických raket delšího doletu v Německu od roku 2026 je pro to důležitým stavebním kamenem.

Ano, čtete správně! Toto je prohlášení stranického předsednictva SPD z 12. srpna k „Retrofitingu 2.0“, který v polovině července nařídil kancléř Olaf Scholz – umístění, mimo jiné, řízených střel a hypersonických střel s dosahem kolem 2 500 kilometrů, které při přiblížení již nemohou být eliminovány – , čímž se nejen každé dítě v Německu, ale prostě všichni z nás v případě krize nebo dokonce války staneme terčem ruských preventivních nebo odvetných úderů. Věty, které dosahují dna.

Ani se nesnažil lhát

Když Scholz na výroční konferenci NATO ve Washingtonu tuhle bombu vrhl, znělo to jen mlhavě, jako že to bylo velmi dobré rozhodnutí, aby pak doslovně pokračoval:

Víme, že v Rusku došlo k neuvěřitelnému nahromadění zbraní. .. ohrožujících evropské území.

Jeho drzý ministr pro válečnou efektivitu smetl ledabylým mávnutím ruky ze stolu to, co by s trochou vysvětlení mělo být křišťálově jasné každému z „dětí narozených v Německu“, o které se předsednictvo SPD tak dojemně stará: Nebezpečí, že samotné zemi hrozí, že se stane dějištěm války, je podle Pistoriuse „naprostý nesmysl“. A konec! A Annalena Baerbock, časná avantgardistka dnes tak módního Orwellova hesla – „Zbraně zachraňují lidské životy“ – toto opatření okamžitě přijala jako příležitost k preventivnímu urážení budoucích kritiků: jsou „nejen nezodpovědní, ale také naivní tváří v tvář ledově chladnému, ​​vypočítavému Kremlu“. Že se tenhle Scholz, v mladém věku víc než horlivý Juso (Mladí socialisté), stavěl proti rozmístění raket Pershing II a – slyšte a žasnětě! – proti střelám s plochou dráhou letu na německé půdě, že Baerbock jako dítě její rodiče podle Wikipedie brali na tytéž demonstrace a že Pistorius byl přes šest let starostou „mírového města Osnabrück“, jen dokazuje, jak dalece se tito protagonisté, reprezentujíc své strany, odcizili svým kořenům.

Proč ruské rakety v Kaliningradu?

Proč se ale ruské rakety Iskander, kterými „chladný a vypočítavý Kreml“ (Baerbock) „ohrožuje evropské území“ (Scholz), v Kaliningradské oblasti ve skutečnosti nacházejí? Jak známo, oficiálně se považovalo za zbytečné přesnější informace uvádět – nejspíš záměrně.

K tomu téměř stačí znovu pročíst soudobý článek z Berliner Tagesspiegel ze 13. listopadu 2008 pod názvem „Rusko navrhuje pro rozmístění raket ‚nulové řešení‘„, uvádějící, že tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv svému americkému kolegovi Baracku Obamovi nabídl, že v kaliningradské exklávě žádné rakety neumístí, pokud USA ze své strany opustí plány na umístění modulů globálního systému protiraketové obrany AEGIS – který lze díky jeho „otevřené architektuře“ jednoduchou změnou softwaru přeměnit na útočný systém – v Polsku a České republice (později: v Rumunsku). (Mimochodem: Za to, že tento systém mohl být po celém světě instalován „legálně“, vděčíme Ruskem zcela nevyprovokovanému vypovězení smlouvy ABM o omezení systémů protiraketové obrany ze strany USA koncem roku 2001.) USA nebyly ochotné vzdát se umístění těchto modulů na ruském prahu, a podle nelítostné logiky odstrašování to mělo své důsledky. Když pak Donald Trump – rovněž aniž by přišel s věrohodným důvodem – na začátku roku 2019 zrušil smlouvu INF, která zakazovala pozemní rakety krátkého a středního doletu s doletem mezi 500 a 5500 kilometry, Kreml „… ledově kalkuloval“ a také již není limitem doletu vázán.

Stručně řečeno: ruské rakety „ohrožující evropské území“ byly protiopatřením Ruska, kterému tehdy mohl Západ při troše dobré vůle snadno zabránit. Využívat nyní tato protiopatření pro další protiopatření – po kterých samozřejmě budou následovat další ruská protiopatření – představuje vyvrcholení západního pokrytectví.

Není samozřejmě náhoda, že vláda o chronologii této nové spirály zbrojení v sektoru krátkého a středního doletu záměrně mlčí; jinak by to mohlo v obyvatelstvu vyvolat – nepředstavitelné! – zásadní pochybnosti o západní „bezpečnostní politice“… „Důvody“, které jsou místo toho uváděny, nejsou ve své drzosti a kýči ničím jiným než urážkou zdravého rozumu. A fakt, že kvalitní média, namísto aby to odhalovala, tomu napomáhají stejně orwellovským heslem – „Zbraně, včetně těch z Německa, pomáhají prosazovat pacifistické principy“ – vás nechá beze slov.

Jedním slovem: se čtyřicetiletým zpožděním jsme vlastně všichni dorazili do roku 1984!

Tato vláda je „vyřízená“

Řekněme si to jasně: tato vláda je „vyřízená“. Je naprosto morálně zkažená a člověk prosí Boha, aby ji konečně katapultoval do zaslouženého důchodu dnes a ne zítra – kdyby se na obzoru objevila alespoň trochu přijatelnější, realističtější alternativa!

Dokud ale BSW nebude moci mít k osudu této země významné slovo, proteče Rýnem pravděpodobně ještě hodně vody (a nelze si představit, jaká fakta o zbrojní politice do té doby vzniknou…). 


Dr. Leo EnselČesky („Look at the other side!“) je výzkumník konfliktů a interkulturní školitel se zaměřením na postsovětský prostor a střední/východní Evropu. Publikuje na téma „strach a jaderné zbrojení“, sociální psychologie znovusjednocení a studie o obrazech Německa v postsovětském prostoru. V novém konfliktu mezi Západem a Východem je jeho hlavním zájmem překonání falešných narativů, deeskalace a obnovení důvěry. Cení své nezávislosti. Cítí se být oddán výlučně zmíněným otázkám a ne nějakému národnímu narativu. Jeho příspěvky lze nalézt v řadě německých a švýcarských médií jako NachDenkSeitenČesky, Zeitgeschehen im FokusČesky, Global BridgeČesky, ale i ruských jako Ruská rada pro mezinárodní záležitosti (RSMD)Česky nebo Russia TodayČesky.

[PJ]