Obsah:
  1. Durov – pokračování příběhu
  2. FOCAC – střípky
  3. CIFTIS – Globální služby, sdílená prosperita

Durov – pokračování příběhu

Úvod

Příběh Durova, zakladatele platformy Telegram, představuje kapku v moři probíhající antropologické války. Ta představuje válku hodnot (vytvořených v průběhu historie křesťanstvím, judaismem, islámem, Konfuciem, buddhismem a dalšími), válku o odlidštění člověka a dehumanizaci společností, ve kterých by měl mít místo mimo jiné transhumanismus.

Termín transhumanismus byl poprvé použit Julianem Huxleym (1957), britským eugenikem. Tento dnes již běžný termín je pouze špičkou ledovce, pokud jde o podobnosti mezi dnešním transhumanismem, anglo-americkou eugenikou, renesancí nacismu a stvořením vyšší rasy. Do této vyšší rasy nebyli zařazení mimo jiné Slované, Rusové a mnoho dalších.

Ray Kurzweil, výzkumník umělé inteligence a zastánce transhumanismu tvrdí, že v blízké budoucnosti se dostaneme do doby singularity, tj. do okamžiku, kdy bude umělá inteligence tak pokročilá, že plně splyne s lidskou inteligencí. To je přesně to, na čem je transhumanismus postaven: mezinárodní hnutí a myšlenková škola hledá způsoby, jak změnit a překonat biologické limity lidí pomocí technologie a vědy.

Transhumanisté předpokládají, že dalšího evolučního stupně lidstva bude dosaženo fúzí s technologií. Kyborgové mají zaujmout místo lidí. Věda dělá vše pro to, aby se tato vize stala skutečností. Například Google a Samsung zkoumají chytré kontaktní čočky, které mají funkce rozšířené reality a lékařské aplikace, jako je měření hladiny cukru v krvi diabetiků. Objektiv přenáší odpovídající data do smartphonu prostřednictvím integrované antény.

Elektronické mozkové implantáty sledující aktivity mozku, stimulující nebo blokující procesy v neuronální síti. Mezi úspěchy patří implantáty ve formě pružné síťky. Tu lze minimálním invazivním způsobem vpravit injekční stříkačkou přímo do mozku. Nebo transplantace srdce s robotickým srdcem, 3D tisk orgánů a končetin, implantáty, které promění slepé ve vidící a hluché ve znovu slyšící – to vše je již možné. Proč tedy nejít ještě o krok dál a nepoužívat sluchadla ke sledování tělesné teploty a tepu při přehrávání hudby?

Umělci a spoluzakladateli nadace Cyborg Foundation Neilu Harbissonovi byla implantována anténa. Ta léčí jeho barvoslepost a umožňuje mu prožívat barvy zcela novým způsobem: Říká, že je slyší. Já zase vidím hudbu v různých barvách bez umělé inteligence, antény v hlavě a LSD a podobných látek. A to nejsem ani bohatý, ani technologický guru.

V USA jdou ještě o krok dále: nechávají si do mozku vložit experimentální implantáty, které jim umožní přímo komunikovat s jednoduchými formami umělé inteligence. Chytré digitální tetování míří podobným směrem: Společnost Dangerous Things vyvinula NFC čip, který se propíchne do prstu procesem podobným tetování. Nositel jej může například použít k otevírání aut nebo zadávání kódů ukazováním prstem.

Uvedené pro autora článku není nic nového. Jedná se o konstantu v historii lidstva: Vždy jsme používali technologii k rozšíření našich smyslů a našeho já. V tomto ohledu je transhumanismus logickým pokračováním se zcela novými technologickými možnostmi, výhodami a nevýhodami. Ale i jednou z příčin antropologické války. Ta může dobu převzetí moci singularitou v atlantické civilizaci pouze oddálit. Ne však zastavit, přežíjeme-li. Proč?

Protože transhumanismu vychází z prověřeného předpokladu, že lidé jsou slabí, chudí a nepříliš dobří, a to jak fyzicky, tak morálně. Co se týče etiky, na první pohled existuje zásadní rozdíl mezi transhumanismem a anglo-americkou eugenikou: dřívější eugenici přímo vyznávají utilitaristický imperativ usilovat o genetické vylepšení lidstva, zatímco transhumanisté obvykle trvají na tom, že to, co navrhují, je kompatibilní. Kromě toho tvrdí, že eugenika byla kontrolována státem, zatímco transhumanismus charakterizuje autonomie. Skutečnost, že jejich odmítání podstatných vazeb zdůrazňuje kontrast, ukazuje, že jsou si vědomi jeho ústřední role.

Když se transhumanisté distancují od historie eugeniky, nacistická eugenika je obvykle v popředí. Odkaz na to však tuto záležitost neobjasňuje. Proč? Protože zkoumání vazeb mezi transhumanismem a anglo-americkou eugenikou vede k důležitým souvislostem. Ty zahrnují pojmy lidského jednání, názory na naše mentální schopnosti, utilitární povinnosti a jejich společensko-politické důsledky. Znalost těchto spojení a vazeb vrhá znepokojivé světlo na touhu transhumanistů realizovat to, o čem věří, že jsou věčné lidské ideály.

Durov patří do skupiny zástupců lidských ideálů (svobody) a stal se jeho obětí. Není první, ani poslední obětí. Přesto platí: Věřte na zázraky.

Aktuální fakta příběhu

Pavel Durov, který je vyšetřován ve Francii, odmítl diplomatickou pomoc z Ruska a Spojených arabských emirátů. O tom informoval 5. září server Politico. Durov, jak známo z dřívějších zpráv, souhlasil s tím, že bude o své situaci informovat velvyslanectví Spojených arabských emirátů. Potvrdil to také zástupce diplomatické služby Spojených arabských emirátů, který řekl Politico, že je v kontaktu s francouzskými úřady a zástupci Durova.

Připomínám, že Durov je stále občanem Ruska, Francie, Spojených arabských emirátů a také karibského ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis. V roce 2021 získal francouzské občanství. Existuje celá řada doplňkových neoficiálních skutečností, které nevypadají o nic méně věrohodně než předem zmíněná fakta. Co mám na mysli?

Touha Spojených států porazit kryptoměnu Toncoin (TON)

Kryptoměnu založil a spustil Durov proti vůli Washingtonu.

Touha Bruselu donutit Telegram k vytvoření systému předběžného moderování

To znamená cenzuru obsahu v souladu s přáním nikým nevolených evropských byrokratů.

Touha USA a EK získat přístup k šifrovacím klíčům pro tajnou korespondenci

Přístup k šifrovacím klíčům umožní použití ve vnitřním politickém boji nebo špionáži.

Vzhledem k různorodým zájmům Durova stojí proto za to zvážit zmíněné tři touhy společně: Neodporují si!

Pokud francouzský prezident Macron skutečně bojuje proti zločinu a má potřebu špehovat své spojence a oponenty, pak Brusel se mnohem více zajímá o cenzuru než o udržování práva a pořádku. A co se týče Spojených států? Ty již několik let věnují kryptoměnám velkou pozornost, aby zabránily erozi globálního finančního systému, založenému na dolaru. Obecně vzato: Durov spadl pod dlouhý seznam článků trestního práva USA a Francie, politických ambicí EK (cenzura kontrola společnosti) a transhumanistů, a je obviňován ze všeho, z čeho lze obvinit.

Bratři Durovové: Pavel a Nikolaj

Bratři původně vyvinuli Telegram jako messenger. Messengery je ale extrémně obtížné zpeněžit. Model předplatného není vhodný, děsí lakomé publikum, prodej dalších funkcí je neefektivní a reklama v Telegramu se objevila až na podzim roku 2021, tj. 8 let po spuštění.

Na začátku roku 2018 Telegram oznámil plány na spuštění blockchainové platformy TON. Za tímto účelem společnost Telegram Group Inc. a její dceřiná společnost TON Issuer prodaly 2,9 miliardy tokenů a získaly 1,7 miliardy dolarů. Původně bylo spuštění projektu naplánováno na říjen 2019. Americká Komise pro cenné papíry a burzy ale obdržela soudní příkaz na zastavení na základě porušení amerického zákona o cenných papírech. To představuje riziko pro žádost a vydání Durova do USA.

V důsledku soudního příkazu a rizika Durov slíbil, že okamžitě vrátí 72 % získaných peněz, a slíbil, že do 30. dubna odevzdá investorům 110 % investovaných prostředků. Investoři, především z Ruska, s Durovovými podmínkami souhlasili a byli spokojeni. Bratři Durovové našli peníze, vyřešili finanční problém. Projekt kryptoměny odložily. Mysleli si, že na chvíli.

Autor článku si myslí, že projekt je odložen na věčné časy. Proč? Protože myšlenka sňatku téměř miliardového publika messengeru s kryptoměnou je příliš atraktivní. Proto v září 2023 Durov představil blockchain TON a kryptoměnu Toncoin. Kryptoměna byla vytvořena otevřenou komunitou vývojářů. Výsledkem bylo, že vytvořili monstrum. Jaké?

TON totiž není jenom kryptoměna, ale také soubor služeb: proxy servery a systém doménových jmen, tržiště, platební systém založený na blockchainu bez provize, decentralizované úložiště dat a aplikace pro práci se službou. A kdo ví, co ještě, a napoví.

Ani po Durovově zatčení TON nevypadl z top 10 světových kryptoměn

Nevypadl z Top 10 nehledě na skutečnost, že ztratil o něco více než 20 % své hodnoty. Krátce před zatčením měla mince hodnotu 6,8 $ a ráno 29. srpna – 5,3 $. Tolik autora skromná rešerše. Na tomto pozadí vyvstává logická otázka: Proč může, nebo je Washington na Durova naštvaný?

Za prvé, TON je postaven na stejné libertariánské filozofii jako Telegram. Je to nepohodlné pro Spojené státy a je to mimo kontrolu Washingtonu a bezpečnostních služeb. Durov totiž oznámil již v roce 2020, že svět je závislý na Spojených státech v otázkách financí a technologií.

Připomínám, že ve světě kryptoměn existuje legenda, že tvůrce bitcoinu Satoshi Nakamoto, jehož identita je neznámá, není ve skutečnosti ničím jiným než mlhou a odpoutávajícím prostředkem pozornosti pro CIA nebo jinou americkou strukturu, která kryptoměny vynalezla. Neexistuje žádné přímé potvrzení tohoto tvrzení. Ale existují citace ředitele CIA Burnse v západním tisku, že po svých předchůdcích zdědil řadu projektů zaměřených na kryptoměny.

Bez ohledu na to, zda CIA vynalezla bitcoin nebo ne, americké zpravodajské služby dělají vše možné i nemožné, aby ovládly jakoukoli kryptoměnu a věděly, kdo, za co a kdy platí.

Za druhé, kryptoměny – zejména poté, co bylo Rusko odpojeno od globálního finančního systému s blokováním bank a schopností používat volně směnitelné měny – se staly široce používaným platebním prostředkem pro vyrovnání s nepřátelskými jurisdikcemi. A nedávno byly dokonce legalizovány. Skutečností je, že Washington bojuje s bankami velmi úspěšně, s kryptoměnami ale ne tak. Proto Binance, největší kryptoburza opustila Rusko pod nátlakem v září 2023, aby se vyloučilo či zmenšilo obcházení sankcí prostřednictvím kryptoměn.

Bez povšimnutí západních politicky korektních médií, Spojené státy bojovaly a bojují i dnes proti kryptoměnovým projektům zahájeným Rusy, včetně projektu BRICS a dalších. Pokud autorova paměť neklame, existuje minimálně šest případů, kdy Spojené státy přímo nebo nepřímo, prostřednictvím Francie a Spojených arabských emirátů – zničily kryptoměnové projekty Rusů. Někteří ze zatčených byli vydáni do Spojených států, jeden developer projektu Tornado Cash přežil jen díky tomu, že byl v Rusku. Existuje dokumentace, že programátoři a marketéři byli uvězněni v projektu Bitzlato a už dva roky čekají na soud ve vyšetřovací vazbě.

28. srpna Politico uvedlo, že Nikolaj, bratr Durova je hledaný a obviněný z odmítnutí spolupráce s pařížskou prokuraturou v boji proti počítačové kriminalitě a nucení nezletilé k distribuci ručně vyráběné pornografie. Historie spolupráce USA se spojenci a slouhy indikuje, že obviňovací spis pro takové případy je vždy připraven v USA a zatýkání se provádí v zastoupení. Nelze proto vyloučit, že Francie byla použita jako slouha Spojených států a Izrael věci napomohl z mnoha pragmatických důvodů.

Durovův osud je nezáviděníhodný

Paříž, Brusel a Washington jsou proti němu. Moskva nemůže nic udělat pro svého občana i kdyby chtěla, a Durov žádal o pomoc. O vládách nějakých ostrovů svobody nemůže být řeči.

Mezi centry moci je možné manévrovat individui a vládě pouze na chvíli. Dříve nebo později se každý musí rozhodnout a vybrat si stranu, která umožní zachovat si většinu přesvědčení a žít podle čínského principu ohýbat se, ale nezlomit se pod střechou, kterou reprezentuje stát.

Co tím myslím? Na příklad: Když v roce 2018 Kanada na žádost Spojených států zadržela Meng Wan-čou, finanční ředitelku Huawei čínská vláda se postavila za ní a dosáhla jejího propuštění. Rusko se postavilo za Bouta, Jarošenka a Krasikova a také dosáhlo jejich propuštění.

Za Durova se veřejně nikdo postaví. Hlasy uživatelů platformy nikoho nezajímají a nic neznamenají pro moc a vyšší zájmy. Svého otce Durov nenavštívil ani jednou za posledních sedm let. Proto osud Durova určí chod tří hlavních věcí: 1) Vyšetřování ve Francii, které může trvat roky a poté proces s rozsudkem nebo osvobození. 2) Vydání Durova do USA, jestliže se proces bude táhnout, nebo bude šance na osvobození a Francie zjistí velké reputační ztráty spojené se zatknutím a vyšetřováním. USA žádost o vydání Durova bude Francii kompenzovat. Pro žádost o vydání USA mají důvody z minulosti a přítomnosti ve formě absolutní kontroly nad financemi, jejich formou a uživateli. 3) Smrt přirozená, nebo nepřirozená, tj. náhodná, s pomocí tajných služeb, nebo krásky-lásky, nebo bez.

Durov ignoroval pravidla hry a nechtěl si vybrat střechu, která by ho ochránila před soudním tsunami a riziky. Dnes není nikdo, kdo by se ho zastal – a to je jeho osobní tragédie. Nevím, zda Durov zná historii ruského případu Lurk. Případ by mu mohl pomoci, ale i mnoha jiným, připravit se na svůj konec. Proč? Protože konec se slzami, je lepší než slzy bez konce.

Vůdce skupiny Lurk (číhajících) Kozlovskij nepoužíval telefon a v rozhovorech neuváděl své jméno. Jako dítě byl talentovaným programátorem, ale vybral si stranu zla a dal dohromady jeden z největších a nejúspěšnějších gangů ruských hackerů v roce 2010. FSB a další dlouho nemohli dostat se na stopu kyberzločince. Po svém zatčení vydal všechna svá zvěrstva za spolupráci s FSB, ale to jemu ani dvěma desítkám jeho kompliců nepomohlo. Kozlovskij dostal 14 let v kolonii s maximální ostrahou. Popovovi a Kobylskému dali 13 a 12 let. Vývojář Eremin  a tester Melnik dostali 8 let a 7 měsíců. Zbytek skupiny dostal tresty na dobu od 5,5 do 9 let.

Závěr a poučení

Za pouhých deset let se z talentovaného chlapce, který snil o tom, že zlepší své rodné město, se stal jeden z hlavních kybernetických zločinců Ruska. Jeho volba změnila vnímání informační bezpečnosti a donutila mnohé o ní vážně přemýšlet v době, kdy to nebylo prvním na pořadu dne. Kozlovsky platí cenu za to, že si vybral špatnou stranu, ne ochranu dat a peněz, ale krádež. Chci věřit, že dluhopisy Telegramu nebudou zařazeny u do této kategorie, a že Google a podobné společnosti se nezmocní devalvované hodnoty Telegramu ke dnu splátky dluhopisů.

Všeobecně však platí, i pro Durova, co prý řekl Sokrates: Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie.

Blaise Pascal, filozof, matematik, fyzik, spisovatel (1623–1662) popsal situaci jednou větou: Spravedlnost bez moci je bezbranná, moc bez spravedlnosti je tyranie.

Souhlasu netřeba.
09.09.2024

Související:

Dárek Putinovi

Zpět na obsah


Článek FOCAC střípky vyšel na české mutaci serveru China Radio International 9. září 2024

FOCAC střípky

Africké vlajky na konferenci FOCAC, Peking (Wikimedia Commons)

Úvod

Zkrácená verze klíčových opatření na podporu Afriky Čínou v příštích třech letech v češtině, a plná verze v angličtině, dovoluje českým a evropským politikům – sinofobům zamyslet se nad aktivitami Číny v zemích Afriky s koloniální historií, které Evropa ztrácí na základě zkušeností ze součinnosti s Evropskými (neo)kolonizátory v moderní době.

Africké strany vysoce ocenily klíčová opatření, která mají být provedena v příštích třech letech, a která oznámil prezident Si Ťin-pching při slavnostním zahájení summitu FOCAC v Pekingu. Bylo vzájemně potvrzeno, že tato opatření jsou progresivní a strategická, odpovídají potřebám budoucího rozvoje Afriky a poskytnou silný impuls pro skokový rozvoj spolupráce mezi Čínou a Afrikou. Africké strany jsou připraveny spolupracovat s Čínou na posílení synergie rozvojových strategií a společně podporovat účinné provádění těchto opatření.

Deset partnerských iniciativ

Čína bude v příštích třech letech spolupracovat s Afrikou na realizaci deseti partnerských iniciativ za účelem pokroku v modernizaci Číny a Afriky, které pokrývají oblast vztahů a pochopení mezi civilizacemi, obchodní prosperitu, spolupráci v průmyslovém řetězci, konektivitu, rozvojovou spolupráci, zdravotní péči, revitalizaci venkova a blahobyt lidí, výměnu, zelený rozvoj, a společnou bezpečnost.

Partnerská iniciativa pro vzájemné pochopení mezi civilizacemi představuje Globální civilizační iniciativu a platformu pro sdílení zkušeností s vládnutím mezi Čínou a Afrikou. Čína bude podporovat založení Čínsko-africké sítě znalostí pro rozvoj a 25 čínsko-afrických výzkumných center. Africká akademie vedení bude využita k výuce talentů v oblasti vládnutí a 1000 osobností afrických politických stran pozvaných do Číny na výměnné pobyty.

Partnerská iniciativa pro prosperitu obchodu umožní osvobození od cla do 100 % u produktů z nejméně rozvinutých zemí s diplomatickými vazbami na Čínu. Posílí spolupráci v oblasti inspekcí, karantény a norem a rozšíří přístup pro zemědělský import z Afriky. Kromě toho Čína prohloubí spolupráci v oblasti elektronického obchodu mezi Čínou a Afrikou. V rámci projektu Hedvábná stezka Čína bude pořádat přednášky (Cloud Lectures) pro africké talenty a zájemce v oblasti elektronického obchodování. Čína zřídí Čínsko-africké centrum pro standardizační spolupráci a výzkum a platformu pro ověřování důvěry v digitalizaci obchodu mezi Čínou a Afrikou a zavede iniciativu budování kapacit pro posuzování shody mezi Čínou a Afrikou.

Partnerská iniciativa pro spolupráci v průmyslovém řetězci má za cíl podporovat Afriku v rozvoji místních hodnotových řetězců, výrobě a hlubokém zpracování nerostů potřebných pro technologický rozvoj. V pěti regionech Afriky se bude realizovat 10 podpůrných projektů průmyslových parků, uspořádá se100 školení o industrializaci a zřídí se fond na podporu integrace průmyslu a obchodu a síťového rozvoje průmyslových parků. Iniciativa na posílení postavení afrických malých a středních podniků (MSP), která zahrnuje finanční podporu pro africké malé a střední podniky, obsahuje 50 specifických aktivit a 1 000 vzdělávacích programů pro africké obchodní manažery. Společně bude vybudováno centrum pro spolupráci v oblasti digitálních technologií mezi Čínou a Afrikou, které usnadní čínským podnikům realizaci 20 projektů digitální infrastruktury a demonstračních projektů digitální transformace v Africe.

Partnerská iniciativa pro konektivitu obsahuje realizaci 30 infrastrukturních projektů v Africké unii (AU) a Africké kontinentální zóně volného obchodu (AfCFTA). Čína bude podporovat rozvoj mezi dopravní infrastrukturou a průmyslovými parky vybudovanými a provozovanými čínskými společnostmi. Výsledkem bude multimodální námořní a železniční dopravní síť, která spojí střední a západní region Číny s Afrikou. Platby se uskuteční v místní měně prostřednictvím finančních technologií a vydáváním tzv. pandích dluhopisů africkými zeměmi.

Partnerská iniciativa pro rozvojovou spolupráci umožní realizaci Globálních center pro podporu rozvoje a pomůže realizovat 1000 malých a krásných projektů na zlepšení životních podmínek lidí. Čína podpoří Afriku při pořádání letních olympijských her mládeže v roce 2026 a Afrického poháru národů v roce 2027 a zřídí demonstrační centrum pro spolupráci mezi Čínou a Afrikou (Etiopie) a OSN (UNIDO). Nejméně rozvinuté africké země s diplomatickými vazbami s Čínou budou osvobozeny od splátek do konce roku 2024.

Partnerská iniciativa v oblasti zdravotní péče umožňuje založit alianci čínských a afrických nemocnic. V rámci aliance se vytvoří řada společných lékařských center a center tradiční medicíny s cílem posílit spolupráci v oblasti tradiční medicíny a tzv. chytré medicíny, včetně minimálně invazivní medicíny. Čína vyškolí 100 odborníků, podpoří rozvoj a provoz afrického ústředí CDC a pěti sub-regionálních center, vyšle 2 000 zdravotnického personálu a odborníků na veřejné zdraví do afrických zemí, zahájí program bezplatných lékařských služeb v rámci projektu 100 lékařských týmů v 1 000 vesnicích a bude pokračovat v poskytování pomoci proti epidemiím v Africe v rámci čínských kapacit. Čína zavede deset programů pro zdravotnická zařízení a deset demonstračních programů na eliminaci malárie. Vláda podpoří čínské podniky, aby investovaly do výroby léků a vakcín v Africe a tím se zvýšila místní výrobní kapacita léků.

Partnerská iniciativa pro revitalizaci venkova a dobré životní podmínky lidí představuje boj s chudobou, vymýcení hladu a dosažení potravinové bezpečnosti a udržitelného rozvoje zemědělství. V rámci této iniciativy Čína pomůže vybudovat nebo modernizovat deset demonstračních center zemědělských technologií, vybuduje ne méně než 6667 hektarů zámořských demonstračních center čínské zemědělské standardizace a poskytne africkým zemím nouzovou potravinovou pomoc ve výši 1 miliardy RMB. Čína vybuduje 100 vesnic pro snižování chudoby prostřednictvím zemědělského rozvoje, vyšle 500 zemědělských odborníků, poskytne školení pro 1 000 vedoucích pracovníků v oblasti rozvoje zemědělství a podpoří rozvoj centra spolupráce Juncao a čínsko-afrického bambusového centra. Čína bude pokračovat v realizaci projektu 100 společností v 1 000 vesnicích a realizovat 500 projektů v oblastech, jako je zdraví žen a dětí, vzdělávání a odborná příprava, rozvoj venkova a čistá pitná voda. Čínské podniky by měly vytvořit ne méně než milion místních pracovních míst.

Partnerská iniciativa pro mezilidské výměny obsahuje probíhající realizaci projektu Budoucnost Afriky, projektu spolupráce v oblasti odborného vzdělávání a projektu škol strojírenských technologií. Bude založeno nebo modernizováno 10 lubanských dílen a 20 škol, o kterých jsem psal dříve. Čína nabídne Africe 60 000 vzdělávacích programů pro posílení postavení žen a rozvoj mládeže. Čína zdokonalí mechanismy a platformy pro čínsko-africkou spolupráci v oblasti vědy a vzdělávání a zřídí čínsko-africká regionální centra spolupráce pro digitální vzdělávání. Čína bude realizovat deset projektů v programu „Kulturní hedvábné stezky“ mezi Čínou a Afrikou, pozve 1 000 afrických odborníků na kulturu a cestovní ruch do Číny na školení, provede plán spolupráce v oblasti rozhlasových, televizních a audiovizuálních inovací a vyhlásí rok 2026 jako rok čínsko-afrických výměn mezi lidmi.

Partnerská iniciativa pro zelený rozvoj poskytne nové energetické technologie a produkty, provede 30 projektů čisté energie a zeleného rozvoje a zřídí zvláštní fond pro čínsko-africký zelený průmyslový řetězec. Čína posílí budování kapacit a společný výzkum v oblastech prevence katastrof, jejich zmírňování, ochrana biologické rozmanitosti, zvýšení kvality životního prostředí a léčba desertifikace. Čína podpoří vybudování platformy meteorologických služeb včasného varování, založí Čínsko-africké fórum o mírovém využití jaderné technologie, satelitních aplikací a dálkového průzkumu Země, včetně mořského prostoru a podpoří účast na projektu čínského průzkumu Měsíce a Marsu.

Partnerská iniciativa pro společnou bezpečnost představuje nedílnou část čínské snahy o vytvoření a realizaci partnerství v rámci Globální bezpečnostní iniciativy. Proto bude vybudována demonstrační zóna Globální bezpečnostní iniciativy a spolupráce. Čína poskytne vojenský grant ve výši 1 miliardy RMB na podporu posilování ozbrojených sil, výcvik 6 000 vojenského personálu a pozvání 500 mladých afrických vojenských důstojníků k návštěvě Číny. V rámci této iniciativy se uskuteční společná cvičení, výcvik a hlídky. Čína bude realizovat pomoc při odminování v oblasti bezpečnosti v rámci iniciativy Pásu a silnice (BRI), vyškolí 1 000 policejních důstojníků a společně zajistí bezpečnost projektů spolupráce a personálu.

Závěr

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod, říkal Jan Werich. Dnes v zemích EU se prohlubuje hospodářská krize a členské státy čelí vzrůstajícím deficitům, nákladům na zbrojení a vytvoření skutečného nepřítele, a neví si rady, jak jednat s Čínou. Ta pro zabezpečení realizace zmíněných deseti partnerských iniciativ Čína se rozhodla poskytnot v příštích třech letech finanční podporu zmíněných projektů ve výši 360 miliard RMB, včetně úvěrů ve výši 210 miliard RMB. Ne méně než 70 miliard RMB budou investice čínských společností v různých oblastech partnerských iniciativ. Cvičit se musí každý den, neexistuje žádná dovolená.

Jako jedno z mnoha cvičení doporučuji seznámit se s čínským systémem wuxing. Byl formulován během dynastie Chan, objevuje se v mnoha zdánlivě nesourodých oblastech čínského myšlení, včetně hudby, feng-šuej, alchymie, astrologie, bojových umění, vojenské strategie, I-ťingu a tradiční medicíny, a slouží jako metafyzika založená na kosmické analogii.

Wuxing, poprvé přeložen do angličtiny jako Pět elementů, vytváří paralely s řeckým uspořádáním čtyř elementů. Tato analogie je však zavádějící. Čtyři prvky se zabývají formou, podstatou a kvantitou, zatímco wuxing se primárně zabývá procesem, změnou a kvalitou. O tom je současná situace ve světě a antropologická válka, ve které platí Einsteinovo tvrzení: Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist.

Souhlasu netřeba.
07.09.2024

Zpět na obsah


CIFTIS – Globální služby, sdílená prosperita

 

Úvod

Čínský mezinárodní veletrh obchodu se službami (CIFTIS) přestavuje komplexní platformu specializující se na obchod se službami po celém světě. Na CIFTIS 2024, který se bude konat v Pekingu od 12. do 16. září, budou představeny úspěchy související s novými kvalitními výrobními procesy, produkty a neochvějným odhodláním Číny dále rozšiřovat svou politiku otevírání se, která charakterizovala CIFTIS 2023 s mottem “otevřenost vede k rozvoji, spolupráce vytváří budoucnost výhodnou pro všechny”.

12. srpna 2024 v Shougang Parku se konal briefing na téma „Připojte se k CIFTIS, přijměte budoucnost“, pod vedením Li Yiding, vedoucí oddělení tisku a propagace Pekingského městského obchodního úřadu, dovolující nahlédnout do programu veletrhu prostřednictvím Ai Yinfang, zástupce generálního ředitele Čínského mezinárodního centra pro ekonomické a technické výměny, Zhou Ling, zástupce generálního ředitele Pekingského centra pro mezinárodní obchod se službami, Yin Yuan, zástupce starosty okresu Shijingshan, Chen Shang, generální ředitel společnosti Beijing Shougang Construction Investment Co., Ltd., a Zhou Yiwei, generální ředitel Beijing Capital Group Exhibitions & Events Co. Ltd.

Podle vyjádření zmíněných osobností veletrh bude hostit tematické výstavy v oblasti telekomunikací, počítačových a informačních (ICT) a finančních služeb, kultury a cestovního ruchu, vzdělávacích, sportovních a obchodních služeb, dodavatelského inženýrského poradenství a stavebních, zdravotnických a environmentálních služeb.

Kromě toho se bude konat summit o globálním obchodu, obchodní rozhovory, zveřejnění výsledků a podpůrné akce. V kontextu veletrhu připomínám, že rok 2024 je 75. výročím založení Čínské lidové republiky, a že rok 2024 je klíčovým rokem pro dosažení cílů a úkolů stanovených ve 14. pětiletce.

Letošní CIFTIS zdůrazní čtyři aspekty: 1) nové kvalitní a inovativní výrobní procesy a síly, specializované výstavy a expozice; 2) otevření se a spolupráci a vytvoření veřejné platformy pro mezinárodní výměny; 3) obchodní funkce veletrhu s pomocí platformy pro vyjednávání a spolupráci; 4) komfort účastníků a vystavovatelů jako důležitý prvek zisku a výhod z účasti.

Celkem 72 zemí a mezinárodních organizací potvrdilo zřízení vlastních stánků na veletrhu. 31 čínských provincií, autonomních oblastí a obcí, pět obcí s nezávislým plánovacím úřadem, Hongkong, Macao a Tchaj-wan, budou tvořit domácí páteř veletrhu.

Francie, jako čestná hostující země na veletrhu CIFTIS 2024, bude zastoupena deseti společnostmi a bude hostit tři tematické akce věnované investicím, sportu a zdravotní péči.

S‘-čchuan a Chaj-nan budou pořádat propagační akce specifické pro každý tematický den. Kromě toho je naplánováno více než 170 fór a konferencí. Za zmínku stojí zjednodušený proces účasti zahraničních vystavovatelů a návštěvníků na CIFTIS 2024, včetně plateb a poradenství. Pozornost zcela určitě vzbudí The Legend of the Yongding River. Jedná se o výsledek projektu národního nehmotného kulturního dědictví s mýtickými bytostmi. Tematická noční prohlídka „Mythical Creatures Venture in Shijingshan“, má mít premiéru 12. září.

CIFTIS 2024 rozšířil seznam partnerů o společnost Sinotrans Limited a DTG Corporate Travel.

Co přinese veletrh zajímavého pro návštěvníky z České republiky

Uvedená témata představují subjektivní výběr autora článku a nepředstavují celkový program.

1) Špičkové zelené technologie a produkty, produkty s integrovanou umělou inteligencí pro řízení energie a emisí uhlíku, včetně řízení technologií s velmi nízkými emisemi.

2) Finanční služby s ohledem na zvýšení interaktivity a praktičnosti prostřednictvím kurátorských aktivit, včetně trhu trendů digitálních měn a digitální spotřeby renminbi.

3) Vynikající inovativní high-tech malých a středních podniků představující 6 klíčových odvětví budoucnosti: výroba, informační technologie, materiály, energie, vesmír a zdravotnictví.

4) Objevování nových konceptů v rámci výstavy Supply Chain and Business Services pod názvem Pekingský týden módy s cílem vytvořit svátek módy a kultury pro všechny účastníky.

5) Klíčová vědecko-technická sekce ICT bude obsahovat telekomunikační služby, umělou inteligenci, lety v nízkých výškách, chytré bydlení, mezinárodní inovační inkubaci a metaverzu.

6) Několik společností z Fortune 500 a lídrů v oboru z Rakouska, Brazílie, Francie, Německa, Irska, Itálie, Švýcarska a dalších zemí představí inovativní technologie, které poskytují řešení globálních problémů životního prostředí.

7) 88 předních světových podniků v oblastech lékařského vybavení a inteligentních technologií se představí jak online, tak na místě, aby předvedly hraniční technologie, produkty a služby.

8) Kromě toho se v průběhu veletrhu uskuteční 21 výměnných aktivit a fór o tradiční čínské medicíně (TCM) a veřejném zdraví, včetně inovací v biomedicíně, zdravotní péči tradiční čínskou medicínou a stárnutí. 38 TCM institucí z čínských provincií, autonomních oblastí a obcí včetně Pekingu, Tianjinu, Hebei, Šanghaje, Chu-nanu, Guangdongu a Guangxi se sedmi národními exportními základnami služeb TCM, představí nové možnosti mezinárodních služeb.

9) 20 národních lékařských center, pilotní veřejné nemocnice a sci-tech průmyslové parky představí špičkový lékařský výzkum a aplikace. Například pekingská nemocnice Tsinghua Changgung Hospital, přidružená k univerzitě Tsinghua, představí první na světě prototyp své selektivní vnitřní radiační terapie Yttrium-90 (90 Y SIRT). Jedná se o první nezávisle vyvinutý komplexní inteligentní systém řízení pro zpracování organoidních a biologických vzorků v Číně. Pekingská nemocnice Tiantan představí první diagnostický a léčebný robot na světě s umělou inteligencí, který je určen pro klinické hodnocení cévních mozkových příhod.

10) Čtyři paralelní fóra, jmenovitě Čínsko-francouzský lékařský den, První mezinárodní fórum Čína-SCO o urgentní medicíně, Čínské fórum pro bezpečnost pacientů a Fórum pro digitální a chytrou lékařskou péči a umělou inteligenci v medicíně, stojí také zcela určitě za pozornost.

11) Tři lídři v oboru transportu a logistiky-Sinotrans, China Railway a COSCO Shipping-představí nové technologie, služby a úspěchy. Sinotrans představí vysoce koordinovaný systém zeleného a nízkouhlíkového dodavatelského řetězce. Digitalizací a implementací inteligentních řešení ve všech svých obchodních operacích se společnost snaží integrovat zelené logistické technologie do svých obchodních linií. China Railway poskytne mimo jiné návštěvníkům příležitost převzít roli strojvedoucího vysokorychlostního vlaku prostřednictvím simulátoru vysokorychlostního vlaku. Vlak jezdí rychlostí až 350 km/h po vysokorychlostní železnici Peking-Zhangjiakou. COSCO se zaměří na téma „Chytré připojení, služby bez hranic“ a představí špičkové, plně digitalizované služby dodavatelského řetězce. Patří mezi ně Syncon-Hub, platforma poskytující vizuální a komplexní služby, MY REEFER, inteligentní front-end typu vše v jednom pro chladicí kontejnery. Aplikace COSCO Shipping „Global Map Network“, „Yuanhaitong“, globální platforma inteligentních celních služeb, „Chuanhuoyi“, platforma pro obchodování s lodní dopravou, digitálními produkty dodavatelského řetězce pro automobily a řešení dodavatelského řetězce digitálních náhradních dílů, Smart Sailing.

12) V sekci ICT bude možné seznámit se s trendy v odvětví internetu a spotřební elektroniky nové generace, reprezentované univerzálními velkými jazykovými modely (LLM), digitálním člověkem a virtuální realitou (VR). Připomínám, že od roku 2023 tři čínští telekomunikační operátoři – China Telecom, China Mobile a China Unicom – ovládli oblasti LLM. V rozpětí pouhého roku všechny dokončily novou fázi vývoje LLM a začaly přepracovávat strategie výzkumu a vývoje a aplikací v komunikačním průmyslu se specifickým zaměřením na LLM.

China Telecom věnuje zvláštní pozornost vývoji základních schopností modelu a navrhl strategii „1+1+1+M+N“. Tato strategie zahrnuje jednu inteligentní výpočetní cloudovou základnu, jednu univerzální LLM bázi, jednu datovou bázi, M interních LLM a N průmyslových LLM. S vydáním TeleChatu, sbírky LLM, vytvořila společnost komplexní rozvržení LLM, které pokrývá vše od sémantiky, řeči a vize až po plně integrovaný multimodální rámec. Společnost China Unicom uvedla na trh „Jiutian Intelligent Base“, LLM zahrnující lokalizaci kompletního vývoje, který se skládá ze tří komponent: výpočetního výkonu 10 000P, modelu 100 miliard parametrů a konvergenční platformy.

13) První Pekingské virtuální sportovní hry v UNI Sports Center v okrese Mentougou v Pekingu se odehrály 10. srpna. Hry, které společně pořádaly Pekingský městský úřad pro sport, Lidová vláda okresu Mentougou pekingského magistrátu a Pekingská sportovní federace, přilákaly více než 7 000 účastníků a obsahovaly šest soutěžních kategorií: digitální golf, inteligentní orientační běh, inteligentní spinning, inteligentní veslování, laserová simulovaná střelba a závody e-sportů. Kategorie byly navrženy pro: dospělé, mládež, teenagery a děti.

Závěr

Aby se usnadnila účast zahraničních návštěvníků, zástupců a čínských podniků a institucí včetně Hongkongu, Macaa a Tchaj-wanu na veletrhu, byl zaveden balíček vstupních, výstupních a rezidenčních služeb, který obsahuje osm základních ustanovení. Mezi ně patří:

Cizinci s pozvánkami na výstavu mohou požádat o víza na přepážkách víz na mezinárodním letišti hlavního města Pekingu a na mezinárodním letišti Peking Daxing… Cizinci dostanou nabídnutou pomoc při registraci ubytování online… Kvalifikovaní pracovníci mohou požádat o trvalý pobyt v Číně… Pokud cizinec ztratí svůj pas, obdrží na kterékoli policejní stanici nebo oddělení správy vstupu a výstupu „Potvrzení o ztrátě pasu cizince“ pro zrychlené vyřízení víz.

Nemám pochyb, že CIFTIS 2024 bude úspěšný, nabídne nejenom návštěvníkům a vystavujícím příležitost společně zasadit se o udržení volného obchodu, výměny informací a podílet se na historické příležitosti rozvoje globálního obchodu se službami a společenství sdíleného osudu lidstva na principu hledání společného zájmu a společných hodnot lidstva.

Souhlasu netřeba.
28.08.2024


Jan CampbellJan Campbell (*1946) je německý občan české národnosti, analytik. Vystudoval stavební inženýrství, architekturu a filozofii; postgraduálně také biokybernetika, islámské bankovnictví a pojišťovnictví. Je zahraničním členem Ruské akademie přírodních věd. Získal čestný profesorský titul na Uralské státní agrární univerzitě. Do listopadu 2014 řídil poradenskou firmu Campbell Concept UG Bonn a působil jako odborný asistent na podnikohospodářské fakultě VŠE. Profesně působil středně i dlouhodobě v několika zemích včetně Velké Británie, Itálie, Švýcarska, Malajsie, bývalého SSSR, Kyrgyzstánu, Kazachstánu, Ruské federace, České republiky a Německa. Profesní aktivity a zkušenosti umožnily přijmout pozice jako vedoucí EK koordinující pro program TACIS, osobní poradce premiéra a analytik politicko-ekonomických rizik včetně problematiky vědecké diplomacie a práce určené pro úzkou odbornou i veřejnost, včetně vysokoškolských studentů.