Analýzu How a BRICS trio is staring down Israel publikoval server The Cradle 15. srpna 2024

Zatímco se Izrael na mezinárodní scéně stále více izoluje, členové BRICS Írán, Rusko a Čína tiše koordinují celospektrální úsilí na diplomatickou a vojenskou podporu Palestiny.

(Fotokredit: The Cradle)

Globální většina si je plně vědoma, že se pachatelé genocidy v Tel Avivu snaží ze všech sil vyvolat apokalyptickou válku – samozřejmě s plnou vojenskou podporou USA.

Porovnejme toto bojové myšlení s 2500 lety perské diplomacie. Úřadující íránský ministr zahraničí Ali Bagheri Kani nedávno poznamenal, jak se Teherán usilovně snaží předejít „snu“ izraelského režimu o rozpoutání totální regionální války.

Ale člověk by nikdy neměl nepřítele vyrušovat, když je v totální panice. Tuhle zásadu by Sun Tzu schválil. Írán se rozhodně nebude vměšovat, protože USA a členové G7 vytáhnou všechny karty, aby přišli s nějakou zdánlivou dohodou mezi Hamásem a Izraelem o příměří v Gaze, aby vážné vojenské odvetě ze strany Íránu a Osy odporu předešli.

Začátkem tohoto týdne [12.8.2024] varování přineslo ovoce: zástupce Hamásu v Libanonu Ahmed Abdel Hádí včera oznámilČesky , že se Hamás ve čtvrtek – dnes – na předběžném kole vyjednávání neobjeví. Důvod?

Jasné klima je plné podvodů a otálení ze strany Netanjahua hrajícího o čas, zatímco Osa připravuje odpověď na atentát na mučedníky [šéfa politbyra Hamásu Ismáíla Haníju a [vojenského velitele Hizballáhu Fuada] Šukra… [Hamás] nepřistoupí na jednání, která Netanjahuovi a jeho extremistické vládě poskytují zástěrku.

Takže vyčkávací hra, vlastně mistrovská třída strategické nejednoznačnosti, drásající Izraeli nervy, bude pokračovat. Pod vším tím laciným dramatem kolektivního západu prosícího Íránu, aby nereagoval, je prázdnota. Nenabízí na oplátku nic.

Ještě horší. Evropští vazalové Washingtonu – Spojené království, Francie a Německo – vydali prohlášení přímo z Desperation Row[1], ve kterém „Írán a jeho spojence vyzývají, aby se zdrželi útoků, které by regionální napětí dále eskalovaly a ohrožovaly příležitost dohodnout se na příměří a propuštění rukojmích. Ponesou odpovědnost za činy, které tuto příležitost k míru a stabilitě ohrožují. Žádná země ani národ nemá z další eskalace na Blízkém východě prospěch.“

Jak se dalo předpokládat, ani slovo o Izraeli. V této neo-orwellovské formuli jakoby začínala psaná historie planety iránským oznámením odvety za atentátyČesky na Haníju v Teheránu.

Íránská diplomacie vazalům rychle odpověděla a zdůraznila své „uznávané právo“ bránit národní suverenitu a vytvořit odstrašující prostředek proti Izraeli, skutečnému zdroji terorismu v západní Asii. A co je nejdůležitější, zdůrazňujeČesky, že „od nikoho nežádá povolení“ k jeho uplatnění.

Jádro věci se předvídatelně vymyká západní logice: Pokud by si Washington minulý rok příměří v Gaze vynutil, zamezil by riziku apokalyptické války, která by zmítala západní Asii.

Místo toho USA ve středu schválily dalšíČesky balíček zbraní pro Tel Aviv ve výši 20 miliard dolarů, což jasně ukazuje, jak moc jsou Američané odhodláni trvalé příměří zajistit.

Palestina se setkává s BRICS

Izraelské provokace, zejména atentát na Haníju, byly přímou urážkou tří předních členů BRICS: Íránu, Ruska a Číny.

Reakce na Izrael tedy implikuje koordinovanou artikulaci trojice, odvozenou z jejích vzájemně propojených komplexních strategických partnerství.

Čínský ministr zahraničí Wang I přijal v pondělí předtím zásadní telefonát od úřadujícího íránského ministra zahraničí Aliho Bagheriho Kani, během kterého veškeré úsilí Teheránu o zajištění regionálního míru a stability neoblomně podpořil.

Signalizuje také čínskou podporu íránské reakci na Izrael. Zvláště vezmeme-li v úvahu, že atentát na Haníju byl v Pekingu vnímán jako neodpustitelná facka jeho značnému diplomatickému úsilí, uštědřené jen několik dní poté, kdy šéf Hamásu spolu s dalšími palestinskými politickými představiteli podepsali Pekingskou deklaraciČesky.

Prezident Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás se pak v úterý setkalČesky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v jeho rezidenci Novo-Ogarjovo v Moskvě. To, co Putin Abbásovi řekl, je drahokam zdrženlivého vyjadřování:

Je dobře známo, že Rusko dnes bohužel musí hájit své zájmy, bránit svůj lid se zbraní v ruce, ale to, co se děje na Blízkém východě [Západní Asii], co se děje v Palestině – rozhodně nezůstává bez povšimnutí.

Přesto existuje vážný problém. Abbás podporovaný USA a Izraelem je jako nějaká zlomená rákoska, těšící se v Palestině vzácně důvěře, když poslední průzkumy ukazují, že 94 procent obyvatel Západního břehu a 83 procent obyvatel Gazy požadují jeho rezignaci. Mezitím méně než 8 procent PalestincůČesky obviňuje Hamás, že je zodpovědný za jejich současnou hroznou situaci. Největší důvěru vkládají v nového vůdce Hamásu Jahjá SinváraČesky .

Moskva je ve složité pozici – snaží se v Palestině svými nástroji státnictví podpořit nový politický proces, a to mnohem důrazněji než Číňané. Abbás se tomu ale brání.

Existují však některé příznivé úhly. V Moskvě Abbás řekl, že jednali o BRICS: „Dosáhli jsme ústní dohody, že Palestina bude pozvána ve formátu ‚přesahu‘,“ a vyjádřil naději, že:

by mohl být zorganizován zvláštní formát setkání, který by se věnoval výhradně Palestině, aby všechny země vyjádřily svůj názor na probíhající vývoj… Bude to vše co nejrelevantnější vzhledem k tomu, že země toto sdružení [BRICS] jsou všichni k Palestině přátelští.

To je samo o sobě významné ruské diplomatické vítězství. Optika Palestiny, zapojené v BRICS do seriózních diskusí, bude mít nesmírný dopad na všechny muslimské státy a globální většinu.

Jak nastavit smrtící reakci 

V širším kontextu – v reakci Osy odporu na Izrael – je Rusko rovněž hluboce zapojeno. Nedávno v Íránu přistál proud ruských letadel, údajně nesoucí útočnou a obrannou vojenskou techniku, včetně systému Murmansk-BN, který mění hru a je schopen rušit a zkreslovat všechny druhy rádiových signálů, GPS, komunikace, satelitů a elektronických systémů v okruhu až do 5000 kilometrů.

To je pro Izrael a jeho pomocníky v NATO nejhorší noční můra. V případě nasazení Íránem může systém elektronického boje Murmansk-BN doslova usmažit celou izraelskou komunikaci, vzdálenou jen 2000 kilometrů, a zaměřit se na vojenské základny a také na elektrickou síť.

Pokud má íránská reakce v úmyslu skutečně překročit meze – uštědřit okupačnímu státu epickou, nezapomenutelnou lekci – může to být kombinace Murmansk-BN a nových íránských hypersonických střel.

A možná nějaké ruské hypersonické překvapení navíc. Tajemník Rady národní bezpečnosti Sergej Šojgu ostatně nedávno odjel do Teheránu, aby se setkal s íránským náčelníkem generálního štábu generálmajorem Bagherím, právě proto, aby dotáhli podrobnosti jejich komplexního strategického partnerství, a to i ve vojenské oblasti.

Generálmajor Bagherí dokonce vypustil z pytle kočku BRICS, když řekl: „Uvítáme tripartitní spolupráci Íránu, Ruska a Číny.“ Takhle se civilizované státy v praxi spojují, aby bojovaly proti étosu Věčných Válek, zabudovanému do západní „demokratické“ plutokracie.

Pokud Rusko a Čína podporují v několika úrovních Palestinu a Írán, je nevyhnutelné, aby se zaměření Věčných Válek obrátilo proti nim všem. Eskalace bují všude – na Ukrajině, v Izraeli, Sýrii, Iráku a Jemenu plus barevné revoluce od Bangladéše (úspěšné) po jihovýchodní Asii (přerušené).

Což nás přivádí ke klíčovému dramatu v Teheránu: jak pečlivě nastavit reakci, které bude Izrael litovat, ale nepovede ke krvácejícím ranám od Íránu po Rusko a Čínu.

Konečný střet – mezi  Eurasií a NATOstanemČesky  – je nevyhnutelný. Sám Putin to stroze oznámil, když řekl: „Jakékoli mírové rozhovory s Ukrajinou jsou nemožné, pokud útočí na civilní obyvatelstvo a ohrožuje jaderné elektrárny.

Totéž platí pro Izrael v Gaze. „Mírové rozhovory“ – nebo jednání o příměří – jsou nemožné, pokud jsou Gaza a suverénní státy jako SýrieČesky, Irák a JemenČesky ostřelovány podle libosti.

Je jen jeden způsob, jak se s tím vypořádat: vojensky, chytrou silou.

Írán se po konzultaci se strategickými partnery Ruskem a Čínou možná pokouší najít třetí cestu. Projekt Izrael svou vlastní ekonomiku prakticky zavíráČesky, aby okupační stát ochránil před smrtící reakcí Íránu a Osy odporu.

Teherán tedy možná tlačí učení Sun Tzu na hranici možného – čekání, psycho operace, nesnesitelná strategická nejednoznačnost – a nutí izraelské osadníky, aby se dusili ve svých podzemních bunkrech, dokud nebude připravena celková, plošná a koordinovaná strategie smrtelné rány.


[1]

Desperation Row (Cesta zoufalství) – komiks od Jean-François Di Giorgio a Denise Merezette z roku 1985

Pepe EscobarČesky (*1954) je brazilský novinář a geopolitický analytik. Jeho sloupek „The Roving Eye“ pro Asia Times pravidelně pojednává o mnohonárodnostní „soutěži o nadvládu nad Blízkým východem a Střední Asií.“ Reportoval z Afghánistánu a Pákistánu, psal o Usámovi bin Ládinovi před 11. zářím a vedl rozhovor s afghánským vůdcem Ahmadem Shahem Massoudem. Podle tabulky statistického průzkumu Juana C. Diaz-Herrera z University of Guadalajara je druhým nejlepším světovým analytikem roku 2023.


[PJ]