Analýza Zelensky makes a mockery of India’s attempts at diplomacy vyšel na serveru Russia Today 29. srpna 2024

Indický premiér Naréndra Módí a ukrajinský vůdce Vladimir Zelenskyj během oficiálního setkání v Kyjevě dne 23. srpna 2024. © Aleksandr Gusev/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Sedmihodinová cesta indického premiéra Nárendry Módího na Ukrajinu 23. srpna – šest týdnů poté, kdy se v Moskvě setkal s ruským prezidentem Vladimirem PutinemČesky – vzrušila mnoho úředníků v Novém Dillí.

Když Módí Kyjev opustil, uspořádal Volodymyr Zelenskyj maratonový brífink s indickými médii a neponechal žádný prostor pro jakékoli indické protiargumenty. Brífink podvrátil optiku, kterou se Nové Dillí snažilo vytvořit, a celý průběh návštěvy pozměnil. Indičtí představitelé byli rozhořčeni.

„Kvůli míru opravdu věřím, že se musí konat druhý summit,“ řekl Zelenskyj. „Bylo by dobře, kdyby se konal v některé ze zemí globálního Jihu. Jsme v tom otevření a jsou tam země jako Saúdská Arábie, Katar, Turecko a Švýcarsko, ale to je jiný směr.“

Poté navrhl, že by takový summit mohla hostit také Indie, ale s určitou podmínkou.

„Řekl jsem premiérovi Módímu, že bychom mohli uspořádat globální mírový summit v Indii. Je to velká země. Je to velká demokracie, největší. Ale chci být upřímný… Nebudeme schopni uspořádat mírový summit v zemi, která se ke komuniké o mírovém summitu nepřipojila,“ řekl ukrajinský vůdce s odkazem na odmítnutí IndieČesky podepsat komuniké, které vzešlo z „Mírového summitu“ Volodymyra Zelenského pořádaného letos v červnu Švýcarskem.

„Nikdo nevyvíjí žádný nátlak, ale to je logické,“ dodal.

Kromě toho, když ukrajinský vůdce hovořil o červencové návštěvě indického premiéra v Moskvě, která se časově shodovala s útokem na dětskou nemocnici v Kyjevě, ze kterého Zelenskyj obvinil Rusko, ale Moskva to popřela, tvrdil ukrajinský vůdce, že Módí musí uznat, že jeho ani Indii ruský prezident Vladimir Putin „nerespektuje“. A to nebylo v Novém Dillí přijato právě dobře.

Frustrace v Indii svědčí o chybném plánování tamního zahraničního úřadu, protože i diplomat na střední úrovni mohl předvídat, že Zelenskyj útok na Moskvu podnikne a využije k tomu Módího návštěvu Ruska a vřelý vztah Indie k němu jako spouštěč. Pro Zelenského to bylo nejníže visící jablko podél cesty. Přesto tím bylo Nové Dillí zaskočeno.

Cesta na Ukrajinu pravděpodobně ukazuje, že se indické ministerstvo zahraničí již nespoléhá na institucionální paměť, která dříve řídila jeho politiku. Po setkání Módího s Putinem v Moskvě došlo k nepříliš vybíravému nátlaku ze strany Západu, zejména Spojených států, aby se vydal do Kyjeva.

Indie tlaky již dříve decentně vyvažovala, co se tedy najednou změnilo?

Indie se od vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu v únoru 2022 nepostavila na žádnou stranu. Zdržela se všech rezolucí Organizace spojených národů, které se konfliktu týkaly a byly vůči Rusku kritické. Zaujala pozici a navzdory veřejné kritice Západu ignorovala sankce zavedené USA na nákup ruské ropy a vojenského vybavení.

Indie přenáší na Rusko jedinečný vztah, který měla dříve k SSSR – něco, co Západ těžko chápe. Institucionální paměť indického zahraničního úřadu obsahuje léta studené války a dobu, kdy americký prezident Richard Nixon vyslal v prosinci 1971 Sedmou flotilu vedenou letadlovou lodí USS Enterprise do Bengálského zálivu, aby Indii během osvobození Bangladéše a její války s Pákistánem ohrožovala.

Sovětský svaz vyhověl žádosti Indie o pomoc a vyslal z Vladivostoku flotilu jaderných zbraní, aby čelila americké přítomnosti. Včasný ruský krok Západ odradil a zajistil, že Čína neotevřela další frontu proti Indii. Tato perioda byla pro Indii kritická a Západ ji ignoruje, protože si nepřeje nic víc, než aby se Indie připojila k protiruskému uskupení.

V současné době je jednou z největších otázek zaměstnávajících diplomatickou čtvrť v Nové Dillí: Proč Módí v této době do Kyjeva jel? Byl k tomu tlačen? A usiluje Indie o zprostředkovatelskou roli v konfliktu vzhledem ke svému jedinečnému postavení u obou zemí?

Indie je jednou z hrstky zemí spolu s Tureckem, Jižní Afrikou, Maďarskem a Indonésií, jejichž představitelé od vypuknutí konfliktu navštívili Moskvu i Kyjev a spekuluje se, že by mohla být prostředníkem.

Zelenskyj oznámil, že by Indii v listopadu rád navštívil, což Dillí opět zaskočilo. Vyhlídky, že summit uspořádá, se navzdory americkému tlaku zdají mizivé.

Indické ministerstvo zahraničí je v současném třetím měsíci třetího funkčního období premiéra Módího zachváceno nejistotou – něco, co během prvních deseti let ve vedení nezažil. Věci se změnily, zejména v oblasti zahraniční politiky – což je srdeční záležitost jak pro Módího, tak pro mandariny, kteří by si přáli globální roli Indie jako „Vishwaguru“ (světového vůdce).

Indie byla zcela nepřipravená na události v Bangladéši, kde studentské protesty donutily bývalého premiéra Sheikha Hasinu odstoupit a uprchnout do IndieČesky hledat pomoc. Stalo se tak navzdory značné diplomatické přítomnosti Indie s velvyslanectvím a čtyřmi konzulárními kancelářemi po celém Bangladéši.

I když se spekulace množí, koluje šeptanda, že se tyto dvě ostudy – Dháka a Kyjev – stanou pro Indii výzvou být aktivním hráčem v aktuálně neklidném světě. Největší tlak je na nejdéle sloužícího indického poradce pro národní bezpečnost A. K. Dovala.

Zelenského impozantnost po Módího odletu z Kyjeva jistě činí vyhlídky na jakékoli zprostředkování ze strany Indie nepravděpodobné. Módí nemá rád rozpaky na veřejnosti a Zelenskyj ho nechal, aby se před indickým publikem červenal.

Indie tedy nabídla Kyjevu a Zelenskému v tom, co se mezitím stalo jejich typickým požadavkem, aby uvážila jim vyhovět, chladnou vstřícnost. Pravděpodobně se to nestane, protože Indie se na žádnou stranu nepostaví. „Zelenskyj dokonce vůči Módímu zkusil ‚urážlivou komedii‘ ze svého repertoáru,“ poznamenal jeden indický diplomat suše. „Neuvědomuje si, že Módí rád projevuje sílu, a tohle dopadlo extrémně špatně.“


Swati ChaturvediČesky je nezávislá indická novinářka se sídlem v Novém Dillí. Píše pro různé indické noviny a kanály, jako The Indian ExpressČesky, Hindustan TimesČesky, The TribuneČesky, NDTVČesky a řadu dalších. Vydala také dvě knihy, Daddy’s GirlČesky (Tatínkovo děvče, 2016) a I am a Troll: Inside the Secret World of the BJP’s Digital ArmyČesky (Jsem troll: z tajného světa Indické lidové strany, 2017). V roce 2018 obdržela Cenu za odvahu, udělovanou Reportéry bez hranic za žurnalistiku v nepřátelském prostředí.

[PJ]