Obsah:
  1. Maria Paez Victor: Pokus o převrat pod jakýmkoli jiným jménem
  2. Russia Today: Venezuela by mohla předat energetická práva BRICSu

Analýza Marie Paez Victor Venezuela: An Attempted Coup By Any Other Name vyšla na serveru CounterPunch 2. srpna 2024

Pokus o převrat pod jakýmkoli jiným jménem

Obrázek od Planet Volumes.

Uděláme převrat, kde budeme chtít! Smiřte se s tím.

Elon Musk, 25. července 2020, Twitter

Venezuela se znovu, stejně jako v roce 2002, stala obětí kombinovaného pokusu o mediální a diplomatický převrat, tentokrát však s přidaným prvkem organizovaného zločinu a kybernetického útoku.

Miliony oprávněných voličů odevzdaly své elektronické hlasy za přítomnosti více než 635 mezinárodních pozorovatelů, včetně volebních expertů OSN, Africké unie a volebních štábů 65 zemí. Kolik mezinárodních pozorovatelů je povoleno u voleb v USA nebo Kanadě? Žádný.

Nicolás Maduro byl znovu zvolen s 51,2 % hlasů (5 150 092 hlasů) a krajně pravicový kandidát Edmundo González prohrál se 44,2 % hlasů (4 445 978 hlasů). Ostatních 8 opozičních vůdců obdrželo 4,6 % z celkového počtu odevzdaných hlasů 4,6 %. Toto jsou statisticky nevratné výsledky zveřejněné ústavním volebním úřadem (CNE) v den voleb, 28. července 2024, poté, kdy ověřil a zkontroloval 80 % hlasů. Tyto výsledky byly ověřeny 16krát .

Zbývajících 20 % hlasů však ještě nebylo (při psaní tohoto článku) zveřejněno kvůli masivnímu kybernetickému útoku. Prvky elektronického systému, který přenáší výsledky do centrálního úřadu, byly více než stokrát hacknuty tím nejsofistikovanějším způsobem, který byl vysledován až do Severní Makedonie.

Generální prokurátor, Tarek William Saab, vyjmenoval mezi odpovědnými za tento kybernetický útok: Lester Toledo, Leopoldo López a M. Corina Machado. Prezident Maduro navíc přidal Elona Muska, považoval ho za krajně pravicového fanatika, který má k provedení takového útoku technologii a Venezuelu mnohokrát očernil. Musk údajně v roce 2019 podporoval „humanitární“ invazi do Venezuely přes Kolumbii. Proslul výrokem: „Uděláme puč, kde budeme chtít! Smiřte se s tím.“ Musk musí prahnout po venezuelském lithiu, kromě ropy a zlata.

Je ironií, že v USA neexistuje žádný ústavní ani jiný zákon, který by požadoval, aby byly výsledky voleb vyhlášeny v den voleb. Ve skutečnosti v tomto domnělém majáku demokracie po většinu 19. století trvalo dny, ne-li týdny, než byl vítěz vyhlášen[1]. A mnohem déle nedávno:

  • V roce 2000 Bush vyhrál prezidentský úřad nad Al Gorem o pouhých 537 hlasů; zveřejnění výsledků bylo zpoždění 37 dní a nakonec o nich rozhodl Nejvyšší soud USA.
  • V roce 2021 vyhrál Biden nad Trumpem s 51,3 % hlasů (téměř přesně jako nyní vyhrál Maduro), Trump získal 46,8 %. Konečné výsledky byly zveřejněny se zpožděním 4 dnů a potvrzeny sborem voličů až po 33 dnech. Trump zahájil 63 soudních sporů výsledky zpochybňujících[2] a stále trvá na tom, že byly falešné.

Přesto dnes fašistická krajní pravice – i ne tak krajní pravice –, národy a nevládní organizace vyjí jako smečka zlomyslných hyen, aby Venezuela zveřejnila podrobné výsledky okamžitě. Vyplývá z  toho, že jde o nějaký druh podvodu nebo skrytého triku. ŽÁDAJÍ, aby volební úřad (CNE) uvolnil zbývající hlasy, o kterých by svět měl vědět, že to nejsou malé kousky papíru v kartonové krabici. Ve Venezuele se hlasuje elektronicky, papírový záznam je pouze dodatečným bezpečnostním opatřením prokazujícím, že někdo řádně hlasoval.

Prezident Maduro formálně požádal venezuelský nejvyšší soud, aby jakýkoli rozpor ohledně hlasování vyřešil, stejně jako o to Nejvyšší soud USA požádal George Bush v roce 2020.

Mnozí z nás, kdo venezuelskou situaci analyzují, to předpovídali již dříve: krajní pravice, fašistická skupina vedená M. Corinou Machado a jejím loutkovým kandidátem Edmundem Gonzalezem, žádný volební záměr neměla. Nápověda: na rozdíl od ostatních kandidátů z opozice odmítli podepsat dohodu mezi kandidáty, že budou výsledky respektovat a po jejich zveřejnění jakékoli násilí odmítnou. Protože to je přesně to, co plánovali. Ještě předtím, než Machado vůbec výsledky dostala, oznámila na svých impozantních sociálních sítích, že volby drtivě vyhrál Gonzalez.

Zajímalo nás, proč Machado trvala na tom, že bude kvůli kampani cestovat po zemi. Nyní generální prokurátor zjistil proč: pod krytím kampaně vyplácela skupiny skutečných zločinců, které seskupila v tom, co nazývala „comanditos“ (malá komanda). Jednalo se o běžné zločince vycvičené v Kolumbii s pomocí bývalých kolumbijských narko-prezidentů Alvara Uribeho a Duqueho a gangů organizovaného zločinu, kterým se platilo až 150 dolarů denně, aby den po volbách vtrhli na místo. Pro každého „comandita“ byl stanoven jasný plán se strategickými cíli. Bylo také zjištěno, že velká část z nich byli vycvičení teroristé, kteří do Venezuely přiletěli pod hlavičkou venezuelských migrantů vracejících se letadlem z USA.

V posledních několika dnech se po celém světě objevily obrázky osob zapalujících a pálících pneumatiky, vždy podávaných jako „lidé“ odmítající volební podvod. Ve skutečnosti byli „lidé“, ať už chavisté nebo odpůrci, ve velké většině mírumilovní, schovaní ve svých domovech a s tímto terorismem neměli nic společného. Co tito údajní bojovníci za svobodu dělali? Plenili, pálili a ničili obchody, školy, kliniky, sklady potravin, náměstí, elektrárny, sekretariáty Strany socialistické unie, policejní stanice, vodárny a ničili sochy.

Zranili 77 příslušníků policie a ozbrojených sil, jednoho důstojníka zabili kulkou do krku, nemluvě o mnoha sociálních vůdcích vyvlečených ze svých domovů a napadených. V každé oblasti měli seznamy vůdců sociální komunity ztotožňovaných s bolívarismem, napadali a zapalovali jejich domy a fyzicky je bili, včetně žen, vyhrožovali zabitím jim a komukoli ve městě, kdo vládu podporoval. Vláda zřídila speciální fond na pomoc jejich obětem.

Tito zločinci měli konkrétní plán. Byli vycvičeni, vyzbrojeni a část platu dostávali v drogách. Krevní testy provedené u všech zatčených prokázaly přítomnost drog. V určitých oblastech se spojili s organizovanými skupinami narko-polovojenských jednotek. Celkový plán byl vyřadit dodávku elektřiny do 10 států, vytvořit chaos, zaútočit a pochodovat na Miraflores (hlavní vládní budovu) a zajmout nebo zabít prezidenta a připravit cestu pro zahraniční intervenci.

Jak to všechno víme? Za prvé proto, že teroristé byli zadrženi, živí, aniž by byl kdokoliv z nich zabit, a mluví. Teroristé nebojují za žádnou ideologii ani za demokracii, jsou to zbabělci, kteří útočí na bezbranné lidi, ale když jsou dopadeni, padají s pláčem na kolena a vše, co vědí, řeknou úřadům. A protože dnes:

  • jsou všude bezpečnostní kamery a vypadá to, že každý má kameru v telefonu, aby jejich hrozné činy zaznamenal;
  • existuje skutečný generální prokurátor, ne podlý zrádce jako předtím;
  • existují nyní protiteroristické zákony, které dříve chyběly, aby bylo možné takové násilí řešit soudní cestou.

Dnes je velký rozdíl oproti pouličnímu násilí z let 2015 a 2017, jehož obrazy „guarimby“ se ukazovaly po celém světě, aby sdělily, že Venezuela je v chaosu a mělo by proti ní být „zakročeno“. Venezuelané tenkrát zděšeně a ohromené sledovali, že násilní zločinci nebyli za útoky, žhářství a smrt nikdy zatčeni. Tehdejší generální prokurátorka Luisa Ortega, která ničením instituce strávila léta, vydala přísný rozkaz, že tito pouliční zločinci nemají být zatčeni, protože „uplatňují své demokratické právo“. Ukázalo se, že to byla žoldácká zrádkyně, která hromadila miliony dolarů od CIA, a nyní žije ve velkém luxusu v USA, kam uprchla, když její zločiny byly odhaleny.

Po těchto událostech přijalo Národní shromáždění moderní protiteroristické zákony, které nyní zahrnují tyto ohavné zločiny proti míru, které nebyly v ústavě, když byla v roce 1999 poprvé sepsána. Nyní beztrestnost skončila; zatím je zatčeno 1062 osob, které půjdou před soud. Přiznávají se ochotně a prakticky bez nátlaku. Je velkou ctí venezuelské policie a armády, že tyto teroristy nezneškodnili zastřelením – jak se to může stát v jiných zemích, aniž bychom jmenovali. Žádné mrtvoly, žádní mrtví teroristé: dosud všichni byli zajati živí.

Co by udělaly vlády USA, Kanady nebo Evropy, kdyby skupiny ozbrojených lidí zapalovaly, napadaly a střílely úředníky a veřejnost a jejich města terorizovaly? Určitě by byli obratem chyceni a docela dobře by mohli skončit zastřelením bez ptaní.

Prezident Maduro řekl: Tenhle film jsme už viděli. Za bolívarské vlády Cháveze a Madura od roku 1999 proběhlo 31 voleb a krajně pravicová opozice vždy křičela o podvodech. To znamená, že volby uznávají, pokud získají mandáty do Národního shromáždění, státních vlád a starostů. Velmi pohodlné: pokud vyhrají, volby jsou legitimní, pokud prohrají, jsou podvodné. Stává se to znovu a znovu, ale zdá se, že to mezinárodní média nikdy nevnímají nebo vnímat nechtějí.

Jsme v současném pokusu mezinárodní fašistické krajní pravice a CIA svrhnout venezuelskou vládu masivní dezinformační a pomlouvačnou kampaní, která má ospravedlnit nezákonné sankce a zahraniční intervenci do země.

Nikdy se nezmiňuje pestrá minulost a zločiny Machado, dívky z plakátu krajní pravice, její zapojení do převratů, její propagace pouličního násilí v minulosti, její žádost o sankce a vojenskou invazi proti Venezuele ze strany USA a právě nyní se její spolupráci s kriminálními gangy a narko-paramilitárními skupinami nikdy nezmiňuje. Její loutka Edmundo González se podílela na logistice a financování eskader smrti při občanské válce v Salvadoru. Jejich ruce jsou potřísněné krví.

To je ale jiný vesmír než ten z let 2015 a 2017. Venezuela je silná a připravená. Její ekonomika se navzdory sankcím diverzifikovala a rostla. Nezávisí již výhradně na americkém ropném trhu – její ropu chce celý svět. Dokonce i USA potřebují venezuelskou ropu pro své rafinérie v Louisianě a Texasu, aby v klíčovém roce prezidentských voleb udržely cenu benzinu na nízké úrovni.

Přízrak, který se před Západem vynořuje, je, že se jejich kuřata musí vrátil domů do hnízda: po desetiletích očerňování a poškozování Venezuely brutální hybridní válkou se obrátila ke svým přátelům a spojencům na Východ. Rusko a Čína stály za Venezuelou a jejím volebním procesem; Turecko, Írán, Indie, OPEC a brzy také nezúčastněné země se také obracejí na její stranu, protože je jasné, že úkolem krajní pravice nebylo vyhrát volby, ale vyvolat převrat. A „piéce de resistance“ [„třešnička na dortě„] spočívá v tom, že BRIC považuje Venezuelu za strategického partnera a je připraven ji přivítat jako plnohodnotného člena. To otevře venezuelskému rozvoji mnohem více příležitostí než Evropa, USA a Kanada, které se k ní tak dlouho chovaly tak špatně.

Radujme se z triumfu venezuelského lidu a kéž žije v míru a v bezpečí své vlastní suverenity.

POZNÁMKY

[1]CNN, „Proč opožděné výsledky voleb dokazují, že systém funguje adekvátně“, 4. listopadu 2020

[2]https://en.wikipedia.org/wiki/2020_United_States_presidential_electionČesky


María Páez Victor, Ph.D. je socioložka narozená ve Venezuele a vystudovaná v Caracasu, New Yorku, Mexico City a v Kanadě, členka Bolivarian Circle Louis RielČesky. Několik let vyučovala sociologii zdraví a medicíny, stejně jako zdravotní a environmentální politiku na University of Toronto. Má národní a mezinárodní zkušenosti s politickou analýzou a hodnocením dopadů. Získala cenu Distinguished Achievement Award v Politická ekonomie pro 21. století. Pravidelně přispívá pro server CouterPunchČesky.

Zpět na obsah


Zprávu Venezuela could hand energy rights to BRICS – Maduro uveřejnil server Russia Today 3. srpna 2024

Venezuela by mohla předat energetická práva BRICSu

Venezuelský prezident Nicolas Maduro © Global Look Press / Jeampier Arguinzones

Energeticky bohatý národ pohrozil, že převede práva na rozvoj svých ropných a plynových polí na spojence

Venezuela by mohla převést práva na rozvoj svých rozsáhlých ropných a plynových polí, která v současnosti provozují americké energetické společnosti, subjektům ze zemí BRICS, varoval v pátek prezident Nicolas Maduro během tiskové konference v Caracasu.

BRICS původně zahrnoval Brazílii, Rusko, Indii a Čínu, poté se k němu přidala Jižní Afrika a počátkem letošního roku Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty. Řada dalších zemí, včetně Venezuely, projevila o vstup do skupiny zájem.

Pokud ti lidé na severu a jejich partneři ve světě udělají životní chybu, pak tyhle ropné bloky a tyhle plynové bloky, které již byly připsány [americkým společnostem], převedeme našim spojencům v BRICS,

řekl Maduro a dodal, že Washington stál v čele plánů na destabilizaci jeho země.

S odhadovanými 303 miliardami barelů představuje Venezuela přibližně 17 % celosvětových zásob ropy, podle Mezinárodní energetické agentury (IEA), která uvádí Bolívarskou republiku jako zemi s největšími prokázanými zásobami ropy na světě.

Chevron, jediná americká energetická společnost, která ve Venezuele dosud působí, získala licenci na čerpání ropy v listopadu 2022, měsíc poté, kdy byla zavedena výjimka ze sankcí. Stalo se tak výměnou za odblokování některých výnosů z ropy Caracasu, které byly americkými sankcemi zmrazeny.

Chevron se v současné době ve Venezuele podílí na čtyřech projektech na pevnině a na moři prostřednictvím partnerství se státem kontrolovaným ropným gigantem Petroleos de Venezuela (PDVSA). Začátkem roku americká společnost oznámila cíl zvýšit těžbu meziročně o 35 % otevřením nových vrtů.

Začátkem tohoto týdne Bílý dům uznal Západem podporovaného opozičního představitele Edmunda Gonzaleze Urrutiu za vítěze nedělních venezuelských prezidentských voleb, a to navzdory oficiálním výsledkům, které ukazují, že zvítězil úřadující Maduro. Venezuelský vůdce vyzval Washington, aby „do záležitostí Venezuely nestrkal nos“ a řekl, že protesty, které v zemi po oznámení výsledků propukly, byly pokusem o „převrat“.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týden Madurovi ke znovuzvolení poblahopřál. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek řekl, že venezuelská opozice by měla porážku přiznat a vítězi poblahopřát. Dodal, že je důležité, aby se Venezuela vyhnula pokusům o destabilizaci řízených třetími zeměmi a aby zůstala bez vnějšího vměšování.

Začátkem tohoto týdne venezuelský ministr zahraničí Yvan Gil Pinto potvrdil, že Maduro obdržel pozvání k účasti na summitu BRICS plánovaném na říjen v ruské Kazani.


Russia TodayČesky je globální televizní zpravodajská síť poskytující zpravodajství o aktuálním dění, nejnovější zprávy a dokumenty v devíti jazycích: angličtině, arabštině, španělštině, francouzštině, němčině, srbštině, čínštině, hindštině a ruštině. Byla spuštěna v roce 2005. Její sesterská multimediální agentura RUPTLYČesky poskytuje živé vysílání, video na vyžádání, archivní záběry a vysílací služby. RT je k dispozici v čínštině na populárních čínských platformách sociálních médií – Weibo, Bilibili a Douyin a také na sociálních sítích v hindštině. Je nyní k dispozici více než 800 milionům televizních diváků ve více než 100 zemích po celém světě. Je jediným ruským televizním kanálem, který se stal jedenáctinásobným finalistou Emmy. Síť byla nominována na International News & Current Affairs Emmy za zpravodajství o humanitární krizi v iráckém městě Mosul, hladovce vězňů v Guantánamu, protestech Occupy Wall Street a další příběhy. RT se také dostala do užšího výběru na ceny Emmy za zprávy a dokumenty za svůj VR projekt „Lekce z Osvětimi“, který připomíná 75. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau sovětskou armádou. Finanční show „Boom Bust“ společnosti RT America byla v roce 2020 finalistou Daytime Emmy v kategorii Vynikající hlavní titul a grafický design pro program Live Action, zatímco moderátor pořadu „On Contact with Chris Hedges“ zajistil RT America svou její nominaci na Daytime Emmy v roce 2017 jako vynikající moderátor informativní talk show. Je také držitelkou desítek medailí z newyorských festivalů za dokumentární a zpravodajské pořady a byla opakovaně uznávána řadou mezinárodních soutěží a mediálních organizací, včetně Monte Carlo TV Festival Awards, Cannes Lions, Webby Awards, the Lovies., Shorty Awards, Association for International Broadcasting a Asia-Pacific Broadcasting Union, mezi mnoha dalšími.

Zpět na obsah


[PJ]