Analýza Will India Supplant China As The Leader Of The Incipient Non-Western Peace Process On Ukraine? vyšla na Substacku Andrew Korybka 27. července 2024

Z pohledu Ruska by bylo ideálnější, aby řešení tohoto konfliktu zprostředkovala Indie než Čína, protože se její etablovaná frakce vyvažovací pragmatické politiky chce vyhnout diplomatickému zadlužení vůči Pekingu.

Indický WIONČesky v pátek [26. července] s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje informoval, že premiér Módi plánuje koncem srpna návštěvu Kyjeva. To bylo překvapivé vzhledem k tomu, že si v polovině července Indie předvolala ukrajinského velvyslance, aby si stěžovala, že Zelenskyj veřejně urazil Módiho, když navštívil Rusko. Analyzovali jsmeČesky, že když Ukrajina zaútočila na vůdce nejlidnatější země, riskovala ztrátu podpory globálního Jihu, ale pak se stalo něco zásadního, co kalkulaci Dillí změnilo.

Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba navštívil Peking, což jsme zde interpretovaliČesky jako signál, že to jeho země s obnovením mírových rozhovorů s Ruskem myslí napůl vážně. Tento poznatek se ukázal jako správný, když řekl, že je k tomu jeho země připravená, ale dodal, že se nenechá k ničemu nutitČesky. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová byla skeptickáČesky, ale mluvčí Kremlu Peskov byl méně skeptický a namísto toho poukazoval na politické a právní překážkyČesky, které bude nutné vyřešit, než se tak stane.

Svět si každopádně vyložil Kulebova slova jako nově probuzenou ochotu jednat s Ruskem o obnovení mírových rozhovorů, o kterých jen mluvit bylo pro jeho stranu a její zahraniční příznivce dosud tabu. Z pohledu Indie by byla možnost Číny organizovat nezápadní mírový proces pod brazilskou záštitouČesky před a/nebo během G20 v Riu hotovou noční můrou, protože by to vedlo k diplomatickému závazku Ruska Číně, což by nakonec pro Indii mohlo vést k potížím.

Rusko nedávno rekalibrovalo svůj asijský balancující akt korunovaný Módiho návštěvou v Moskvě, o kterém se čtenáři mohou dozvědět více zdeČesky a zdeČesky, ale Indie nyní má důvod se obávat, že by se celý tento pokrok mohl zvrátit, pokud by se Čína na diplomatický závazek odvolala a Rusko přiměla, aby se od Indie poněkud distancovalo. Není žádným tajemstvím, že vztahy Číny a Indie jsou zatížené ostrým pohraničním sporemČesky, takže není vyloučené, že by mohl Peking Moskvu přimět, aby zpomalila a nakonec přerušila dodávky vojenských náhradních dílů do Dillí.

Indie je na ruské výzbroji neúměrně závislá, takže by takový scénář mohl její odstrašující potenciál vůči Číně okamžitě ochromit a donutit ji přijmout nevýhodnou dohodu o vyřešení sporu pod hrozbou války, pokud by odmítla. Aby bylo naprosto jasné, neexistují žádné věrohodné náznaky, že by se Rusko podvolilo hypotetickému čínskému požadavku vydírat Indii dodávkami vojenského materiálu, ale ani odpovědní indičtí politici to nemohou s jistotou vyloučit.

Z toho přirozeně vyplývá, že nejúčinnějším způsobem pro Indii, jak tomuto nejhoršímu scénáři preventivně předejít, je hrát hru na nahrazení Číny coby vůdce začínajícího nezápadního mírového procesu na Ukrajině, a tedy důvod, proč Módi možná brzy navštíví Kyjev. Z pohledu Ruska by bylo ideálnější, aby řešení tohoto konfliktu zprostředkovala Indie než Čína, protože se její etablovaná frakce vyvažovací pragmatické politiky chce vyhnout diplomatickému zadlužení vůči Pekingu.

Stejně tak by upřednostnily USA, aby tuto roli hrála Indie místo Číny, protože ta je v nové studené válceČesky jejich systémovým soupeřem, a proto je nepravděpodobné, že by Washington nechal Kyjev účastnit se jakéhokoliv nezápadního mírového procesu organizovaného Čínou, ale pod brazilskou záštitou. Přesto by Kyjev mohl účastí na takových akcích do určité míry „zlobit“, což by jeho vedení mohlo využívat ke získání větší pomoci od USA a přimět je, aby zrušily všechna stávající omezení použití svých zbraní.

I kdyby se to stalo, bez souhlasu USA by Ukrajina nebyla schopna přistoupit na nic smysluplného, neboť ví, jak vojensky závisí na NATO vedeném Američany, takže je to, čeho by mohla dosáhnout účastí v takové Čínou organizované akci, ale pod brazilskou záštitou, omezené. Naproti tomu by USA neměly žádné námitky, aby se Ukrajina účastnila indických akcí, zejména proto, že by to mohlo pomoci USA a Indii jejich problematické vazby spoluprací na ukončení tohoto globálně významného konfliktu „resetovat“.

Ve stejném duchu by mohly také Ukrajina a Indie „resetovat“ své vazby, nečekaně zhoršené, když Zelenskij Módiho urazil. Pokud to jeho země myslí s obnovením mírových rozhovorů s Ruskem opravdu vážně a má k tomu americký souhlas, pak by mezi nimi mohla Indie vzhledem ke svému zvláštnímu a privilegovanému strategickému partnerství s Ruskem brzy vstoupit jako prostředník. Kdyby se této role Módi ujal, byl by to win-win pro Indii, USA, Ukrajinu a Rusko, ale ztracenou diplomatickou příležitost pro Čínu, která se svých plánů jen tak nevzdá.


Andrew Korybko je americký politolog sídlící v Moskvě, novinář a pravidelný přispěvatel do několika online časopisů, a také člen odborné rady Institutu strategických studií a předpovědí na Univerzitě lidového přátelství Ruska. Specializuje se vztah mezi americkou strategií v Afro-Eurasii, čínskou globální vizí One Belt One Road konektivity New Silk Road a hybridní válkou a na globální systémový přechod k multipolaritě. Mezi jeho další oblasti zájmu patří taktika změny režimu, barevné revoluce a nekonvenční válčení. Jeho kniha „Hybrid Wars: The Indirect Adaptive Approach To Regime ChangeČesky“ (Hybridní války: nepřímý adaptivní přístup ke změnám režimu, 2015) rozsáhle analyzuje situaci v Sýrii a na Ukrajině a tvrdí, že představují nový model strategické války vedené USA. Mimo vlastního SubstackuČesky publikuje na řadě analytických serverů jako Sputnik InternationalČesky, Global ResearchČesky či Modern DiplomacyČesky.

[PJ]