Obsah:
  1. AbleChild: Zatlouká FBI už při vyšetřování pokusu o atentát?
  2. Olivia Rondeau: Mimo pochybnost: Thomas Matthew Crooks měl pomocníky
  3. Lucas Leiroz: Pokus o atentát na Donalda Trumpa ukazuje, že USA jsou zkrachovalý stát

Redakční komentář Is FBI Already Stonewalling on the Investigation into the Assassination Attempt? publikoval server AbleChild 15. července 2024

Zatlouká FBI už při vyšetřování pokusu o atentát?

Fotografický kredit: Carlos Osorio / Reuters

Podle prezidenta BidenaČesky vede vyšetřování pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa na sobotním shromáždění v Butler v Pensylvánii FBIČesky. Zatímco orgány činné v trestním řízení identifikovaly střelce jako 20letého Thomase Matthewa Crookse z Bethel Parku v Pensylvánii, několik klíčových otázek ohledně reakce FBI na místo činu zůstává nezodpovězených.

Nedostatek transparentnosti během předchozích vyšetřování FBI vyvolal obavy veřejnosti a médií ohledně schopnosti FBI provést tentokrát důkladné a odpovědné vyšetřování, zejména ve světle „zákona“, který byl použit proti bývalému prezidentovi. Střelba je považována za „pokus o atentát“ a akt domácího terorismu a ředitelka tajné služby Kimberly CheatleČesky má svědčit před dozorčím výborem Sněmovny reprezentantů 22. července. Účelem slyšení je poskytnout náhled na to, jak mohl dvacetiletý mladík spáchat atentát, jehož výsledkem bylo zranění bývalého prezidenta, mrtvý americký kolega a dva další těžce zranění.

Útok byl smrtelně vážný a informace potřebné k uspokojení americké veřejnosti, že to skutečně byl útok náhodného osamělého střelce, musí být přesvědčivé. Koneckonců, na sociálních sítích již existuje mnoho videí, která ukazují, jak veřejnost policii na pozici atentátníka na střeše budovy upozorňuje ještě než jakákoli střelba začala. Tato videa také ukazují, že se odstřelovači na atentátníka zaměřili dlouho předtím, než ke střelbě došlo, přesto čekali… váhali, dokud nezazněly atentátníkovy výstřely. Proč? To je jen jedna otázka z dlouhého seznamu, na kterou je třeba odpovědět.

Veřejnost bude také chtít přesně vědět, jak FBI identifikaci atentátníka provedla. Podle zpráv FBI identifikovala Crookse pomocí procesu rozpoznávání obličeje, ale nebyly poskytnuty žádné podrobnosti o tom, jak tento proces funguje, jak byla shoda vytvořena a jaká databáze byla použita? První zprávy naznačovaly, že byl použit procesČesky identifikace DNA , ale přesné detaily tohoto procesu nebyly zveřejněny. Není jasné, zda se DNAČesky shodovala s existujícími záznamy, nebo zda byla získána z důkazů nalezených na místě činu. Vzhledem k tomu, že orgány činné v trestním řízení oznámily, že Crooks žádný záznam v trestním rejstříku nemá, je zajímavé, jaká databáze byla k identifikaci použita. FBI neposkytla informace o tom, jak DNA s Crooksem spojila, což již vyvolalo otázky ohledně důkladnosti svého vyšetřování.

Kromě toho je dispozice těla atentátníka rozhodující pro posloupnost úkonů. Neexistují žádné zprávy o nakládání s jeho tělem – kdo ho má a kam bylo převezeno k dalšímu zkoumání? Zdá se zvláštní, že na všech záběrech incidentu a následků střelby nejsou na místě žádné fotografie sanitek nebo agentů FBI. Neměli fotografové na místě zájem o následky střelby, která jistě vyžadovala lékařskou pomoc?

Od pokusu o atentát uběhly dva dny a úřady nevedou žádnou diskusi o řetězci nakládáníČesky s tělem atentátníka. Pomohly by jednoduché informace, například zda byla provedena pitva nebo zda se na těle provádí další forenzní analýza. Nedostatek transparentnosti ze strany FBI již brání veřejnosti pochopit celý rozsah jejího vyšetřování a čekat na výsledky a pomalu unikající informace FBI měsíce nebo roky, než se do politických titulků dostanou, už nefunguje. Navíc se jistě nemusí zmiňovat, že to byl politický rival současné administrativy u moci, na koho se atentátník zaměřil. Celý svět bude sledovat, zda „zákonné zbraně“ budou pokračovat a ministerstvo spravedlnosti vyšetřovací míč zahodí. Ouha! Dá se jen modlit, aby vyšetřování FBI bylo lepší než ochrana, kterou poskytuje tajná služba.

Ale víme, že rodiče potenciálního vraha spolupracovali s FBI. Proč však nebyli trestně obviněni? I když se na tuto diskusi může zdát příliš brzy, jednou z nejnaléhavějších otázek je, jakou roli rodiče Thomase Matthewa Crookse při poskytování přístupu k údajné zbrani sehráli a zda svému synovi poskytli pomoc v oblasti jeho duševního zdraví?

Není nerozumné srovnávat jiné masové vraždy a přístup vyšetřování FBI s ohledem na její nedávno zveřejněnou zprávuČesky, která jakoukoli zmínku o „léčbě“ duševního zdraví – předepsaných psychiatrických lécích – které jsou střelcům společné, zcela ignorovala a vylučovala. Kromě toho je to jistě rozsah vyšetřování FBI, který vedl k tomu, že byli rodiče střelce ze školy v MichiganuČesky, Ethana Crumbleyho, trestně obviněni, stíháni a uvězněniČesky za nezabezpečení zbraně a neposkytnutí služeb duševního zdraví. Jak je možné, že Crooksovi rodiče nebudou čelit stejným obviněním?

Veřejnost se z uniklých zpráv z tisku dozvídá, že údajnou zbraň použitou k zabití Coreyho ComperatoreaČesky a pokusu o atentát na bývalého prezidenta Trumpa koupil otec před 6 měsíci. Bylo by pošetilé se domnívat, že Crooksovi rodiče o žádných problémech s duševním onemocněním nebo užívání psychiatrických drog nevěděli, protože otec je expert na behaviorální zdraví a soukromý terapeut.

Během čtyřiadvaceti hodin však FBI prozradila, že u údajného střelce nejsou žádné známky duševních problémů. Tento druh brzkého úniku informací je typický pro vícenásobné hromadné střelby a kdy se FBI zcela mýlila, takže veřejnost po letech zjistila, že šlo o koktejly drog pro duševní zdraví. Dosavadní nedostatek jakýchkoli informací o rodičích střelce vyvolává obavy z účelového zatajování rodinných informací. Mlčení FBI v této věci jen podněcuje spekulace a nedůvěru.

Konečně se zdá zvláštní, že FBI vydala prohlášení, že střelec jednal sám, tak záhy ve vyšetřování. Jak může FBI k tomuto závěru dospět, když zároveň odhaluje, že se jí již podařilo „dostat se do telefonu“ střelce. Každý ví, že osobní telefony obsahují obrovské množství informací. Zdá se, že o potenciálním vrahovi je toho ještě hodně co se dozvědět, ale FBI už během několika hodin po střelbě rozhodla, že Crooks byl jediným pachatelem.

Vzhledem k otevřené nevraživosti ze strany administrativy, ministerstva spravedlnosti a FBI vůči bývalému prezidentu Trumpovi („zákonné zbraně“), bylo by pošetilé ponechat vymáhání práva svému osudu. Jinými slovy, je nutné, aby veřejnost měla o prosakujících vyšetřovacích informacích přehled a nadále držela FBI u ohně.


AbleChildČesky je národní nezisková organizace zastupuje zájmy rodičů, pečovatelů a dětí. V roce 2001 ji založily Patricia Weathers a Sheila Matthews, které si jako průkopnice a bojovnice po více než deset let boje za ochranu dětí před psychofarmaceutickým průmyslem vysloužily titul „Neopěvované hrdinky“. Každá měla osobní zkušenost s tím, že byla veřejným školským systémem nucena označovat a omámit své děti kvůli ADHD. Patty a Sheila se z obětí staly národními obhájci základních práv všech rodičů a dětí v USA. Jejich investigativní publicistika se rozšířila na případy střelby v amoku a podpora Alexe Jonese v případu Sandy HooksČesky jim vynesla označení konspirativních teoretiků.

Zpět na obsah


Zprávu Olivie Rondeau Veteran Sniper: ‘No Doubt’ Thomas Matthew Crooks Had Help — ‘Most F**king Obvious Thing’ Left Unguarded vydal server Breitbart 15. července 2024

Mimo pochybnost: Thomas Matthew Crooks měl pomocníky

Bývalý odstřelovač z týmu, který kdysi držel světový rekord v nejdelším potvrzeném zabití, řekl, že „nepochybuje“, že střelec z Trumpova shromáždění Thomas Matthew Crooks měl během sobotního pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa pomoc od „agentury, organizace nebo vlády“.

Dallas Alexander, po 17 letech veterán kanadských ozbrojených sil, se v neděli na Instagramu podělil o svůj názor na to, co se na osudném Trumpově shromáždění v Butler v Pensylvánii skutečně stalo.

S přibližně 14 lety zkušeností jako odstřelovač – včetně ochrany hlavních světových vůdců, jako je kanadský premiér – Alexander řekl: „Jsem velmi obeznámen s uspořádáním těchto typů záležitostí a s tím, jak by měla práce vypadat“.

„A to, co se stalo včera, nepochybuji o tom, že střelec měl pomoc odněkud z agentury, organizace nebo vlády,“ řekl ve videu veterán, který je nyní zpěvákem country hudby.

„Když jsem viděl ten letecký snímek toho, co říkali, že se stalo, hned mi to nedávalo smysl,“ pokračoval s odkazem na střechu, odkud Crooks na Trumpa střílel ze vzdálenosti asi 400 stop (cca. 120 m).

Alexander byl členem Joint Task Force 2, která držela světový rekord v nejdelším potvrzeném odstřelu na 2,2 míle (cca. 3500 m) v Iráku v roce 2017, dokud jej v roce 2023 nepřekonal voják ukrajinských speciálních sil.

Podle zkušeného odstřelovače by i „žák sedmé třídy“ věděl, že střecha, na kterou Crooks vylezl, je „zasraně nejzřejmější“ místo ke kontrole.

„Nemusíš být ani odstřelovač – to je k sakru ta nejviditelnější věc. Nejviditelnější místo na celém světě,“ řekl.

„Mohl bys být například žák sedmé třídy – jako: ‚Co musíme udělat pro bezpečnost?‘ No, podívejme se na tyto střechy, které jsou téměř v nulovacím dosahu pušky,“ dodal.

Alexander pokračoval v tom, že „něco se stalo“:

Něco se stalo. Neukazuji na nikoho prstem – je prostě příliš zřejmé, že tomu chlapovi pomohli se tam dostat. Ať už někdo přimhouřil oko, nebo to bylo strategicky naplánované. Takové události, taková bezpečnost… to není maličkost, a to je nejviditelnější místo.

Odstřelovač tajné služby nakonec zabil Crookse poté, kdy vypálil několik výstřelů směrem k shromáždění.

Zatímco zástupce tajné služby Anthony Gugliemi údajně obviňoval z nedostatku bezpečnosti v budově místní policii, ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas – který na tajnou službu dohlíží – v pořadu Good Morning America přiznal , že „taková přímá viditelnost na bývalého prezidenta“ neměla být nikdy možná.

„Proto nařídil prezident Biden nezávislé posouzení incidentu,“ dodal Mayorkas.

V pondělí učinila ředitelka tajných služeb Kimberly Cheatle své první veřejné prohlášení od doby, kdy byl v sobotu jeden divák zabit, dva další kriticky zraněni a Trump poraněn na uchu.

„Tajná služba spolupracuje se všemi zúčastněnými federálními, státními a místními agenturami, aby pochopila, co se stalo, jak se to stalo a jak můžeme zajistit, aby se incident jako tento už nikdy neopakoval,“ uvedla v části svého komentáře. „Chápeme důležitost nezávislého hodnocení, které včera oznámil prezident Biden, a plně se ho zúčastníme. Budeme také při jakékoli kontrolní aktivitě spolupracovat s příslušnými výbory Kongresu.“


Olivia RondeauČesky je nezávislá konzervativní novinářka a komentátorka, která se zaměřuje na řadu témat bez konkrétní specializace. Byla přispěvatelkou v Daily Caller, pracovala jako redaktorka nadace pro ekonomické vzdělávání a korespondentka kampusu v Pensylvánii v Campus Reform. Dříve pracovala v oblasti sociálních médií, výzkumu a public relations ve společnosti Arsenal Media Group. Nyní pracuje ve společnosti BreitbartČesky. Její příspěvky se objevují také na The Post MillennialČesky a v řadě dalších médií. Olivia pokrývá různé příběhy, včetně zpráv, lidských zájmů a právních případů.

Zpět na obsah


Příspěvek Lucase Leiroze Assassination attempt against Donald Trump shows the U.S. is a failed state vyšel na webu Strategic Culture dne 14.7.2024.

Pokus o atentát na Donalda Trumpa ukazuje, že USA jsou zkrachovaný stát

Republikánský prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump, je obklopen agenty tajné služby USA na předvolebním shromáždění, sobota 13. července 2024, Butler, Pa. (AP Photo / Evan Vucci)

USA již nejsou zemí svobody a demokracie, ale příkladem zhrouceného státu, který se blíží absolutnímu sociálnímu kolapsu.

Bývalý americký prezident Donald Trump byl napaden během shromáždění v Pensylvánii. Na Trumpa vystřelil ostřelovač, který ho zasáhl do hlavy a zranil další účastníky akce. Americká tajná služba střelce po výstřelu rychle zneškodnila, nicméně svědci v ulicích uvedli, že policii hlásili polohu střelce před útokem, přičemž agenti tato hlášení zřejmě ignorovali.

Trump je v pořádku, zranění mu nezpůsobila žádné vážné škody. Ba co víc, Trump je politicky silnější než kdy jindy. Jeho image „přeživšího“ a „mučedníka“ mu dává velkou výhodu ve volebním souboji s rivalem Joem Bidenem – který je kvůli svému vážnému stavu duševní slabosti terčem kritiky i ze strany svých příznivců.

Někteří zastánci konspiračních teorií šíří na internetu falešné zprávy a fantastická vyprávění o tom, že Trump útok zorganizoval jen proto, aby si vylepšil politický obraz. Takové řeči samozřejmě nedávají smysl. Z racionálního hlediska není důvod, aby Trump organizoval atentát na vlastní život jen proto, aby získal politické zisky ve sporu, v němž už má všechny možné výhody. Trump je již uznán za favorita voleb, takže nemá důvod takto riskovat.

Ve stejném smyslu je k dispozici jen málo údajů, které by potvrzovaly, že za manévrem stojí Biden a demokraté. Samotný fakt, že existuje politické a volební soupeření, nestačí k obvinění strany, která stojí proti Trumpovi. Přesto je však nutné zdůraznit, že zpravodajské operace s využitím odstřelovačů jsou typickou taktikou CIA . Kromě toho další americkou bezpečnostní agenturou, která má důvod Trumpa eliminovat, je FBI, neboť bývalý prezident plánuje schválit reformu, která by znamenala konec části pravomocí této instituce.

V blízké budoucnosti bude o případu zveřejněno více údajů, které jistě usnadní práci vyšetřovatelů a analytiků a pomohou dobrat se pravdy. Prozatím je hlavní nesnažit se dospět k závěrům o tom, kdo se pokusil Trumpa zabít, ale analyzovat případ jako celek s ohledem na celý americký politický a společenský kontext uprostřed těchto voleb.

Ve skutečnosti lze prozatím dospět k závěru, že USA jsou již zkrachovalým státem. Země, která byla kdysi uznávána jako země demokracie a svobody, není nyní ničím jiným než státem s neživotaschopnou administrativou, plným sociálního chaosu, institucionální nestability, rasového napětí a politické polarizace. Vnitřní situace USA se příliš neliší od situace zemí, které jsou všeobecně považovány za „failed states“ v některých oblastech Afriky nebo Střední Ameriky. Od chvíle, kdy na prezidentské kandidáty dojde k pokusům o atentát – nebo se začnou projevovat známky duševní choroby – se zdá být jasné, že země stojí na pokraji nezvratné institucionální krize.

Zdá se, že americkou realitu již není možné zvrátit. Zpravodajské služby již dlouho informují o možnosti, že se USA v příštích letech propadnou do občanské války – nebo přinejmenším do vážného sociálního konfliktu. Rasové a politické napětí se zhoršuje a vyvolává stále větší obavy z blízké budoucnosti. Bez ohledu na to, kdo vyhraje volby, se tento scénář pravděpodobně nezlepší. Kterýkoli z prezidentů polarizaci jen prohloubí, zintenzivní nenávist stoupenců jedné strany vůči druhé. Mezi americkými občany nenastane mír, ale napětí postupně eskalující směrem k občanské válce.

Kdyby se situace, která v současnosti postihuje USA, odehrávala v kterékoli rozvojové zemi, západní mocnosti by již v mezinárodních organizacích navrhovaly řadu intervenčních opatření. Stejně jako se to děje v řadě chudých zemí, je možné uvažovat i o „mezinárodním řešení“ pro USA, a to prostřednictvím nějakého zásahu OSN nebo OAS. Zhroucený stát potřebuje mezinárodní podporu, aby překonal své domácí problémy – a ve skutečnosti USA v současné době nejsou ničím jiným než pouhým zhrouceným státem.

Možná je na čase, aby se USA znovu zamyslely nad svou vlastní schopností být suverénním státem.


Lucas Leiroz de Almeida je členem Asociace novinářů BRICS. Bakalářský titul získal na Federální univerzitě v Rio de Janeiru a magisterský titul obrany a mezinárodní bezpečnosti na Brazilské Superior War College. Je také výzkumný pracovník bělehradského Centra geostrategických studiíČesky, vedoucí oddělení mezinárodních vztahů Nova ResistênciaČesky, výzkumný pracovník v oblasti společenských věd na Rural Federal University of Rio de JaneiroČesky, geopolitický poradce a vojenský expert.

Zpět na obsah


[PJ][VB]