Analýza Numbers Don’t Lie vyšla na substacku Roberta Bryce 23. června 2024

Globální spotřeba energie v roce 2023 dosáhla nového rekordu 620 EJ, z nichž asi 81,5 procenta pocházelo z uhlovodíků.
(1 EJ čili exa-joule = 1018 Joulů)
Graf: Energy InstituteČesky.

Během své 16leté basketbalové kariéry patřil Rasheed Wallace k těm nejobávanějším útočníkům. Patřil i k těm nejnespolehlivějším. Za jedinou sezónu si vysloužil rekordních 41 technických faulů a celkově se s 317 technickými fauly umístil jako třetíČesky.

211 cm vysoký Wallace kromě opovrhování rozhodčími proslul i jistou populární hláškou. Když „Sheed“ (jeho přezdívka) nebo některý z jeho spoluhráčů dostal faul, který on považoval za nezasloužený, a protihráčovi se nepovedlo proměnit trestný hod, často vyřvával: „Míč nelže,“ aby tak poukázal, že basketbal ví, že to rozhodčí ohlásil nespravedlivě.

Míč nelže. Ani čísla z posledního Statistického přehledu světové energetikyČesky nelžou.

Uprostřed probíhající záplavy propagandy o „energetické transformaci“ a skopičin cvoků z ekologického Just Stop Oilteď ve středu dva z nich zohyzdili Stonehenge růžovou barvouČesky – poskytuje Statistický přehled, vydaný Institutem pro energii, KPMG a Kearney, ony tolik potřebné kontroly reálnosti povídaček propagovaných hlavními mediálními kanály, akademiky a neziskovko-korporátním-klimaticko-průmyslovým komplexem.

Rasheed Wallace, když měl v roce 2008 dostat další technický faul.
Foto: Wikipedia

Tento nový Statistický přehled vydaný ve čtvrtek (20.6) zase jednou ukazuje, že přes všechny mediální humbuky, dotace a vynucující nařízení větrná a solární energetika s růstem uhlovodíků krok neudrží. Globální spotřeba uhlovodíků a emise CO2 lámaly v roce 2023 rekordy, když spotřeba uhlovodíků vzrostla o 1,5 % na 504 exa-joulů (EJ). Nárůstu „vévodilo uhlí s 1,6% nárůstem, ropa s 2 % nárůstem, poprvé nad 100 milionů barelů denně“. Globální poptávka po zemním plynu stagnovala, hlavně kvůli ohromujícímu propadu v Evropě. V Británii se poptávka po plynu propadla o 10 %. Také ve Španělsku se propadla o 11 %, v Itálii o 10 % a ve Francii o 11 %.

Další velkou story byl růst poptávky po elektřině. Její globální výroba narostla o 2,5 % na 29 924 terawatthodin. Asi 32 % této šťávy (9 456 TWh) vyrobila Čína, kde výroba vzrostla o skoro 7 %. Jako s odstupem druhě se zařadily USA s výrobou 4 494 TWh. To znamená, že se domácí výroba elektřiny propadla o asi 1 %. Ovšem také v Indii loni narostla o 7 % na rekordních 1 958 TWh, z níž 75 % pocházelo z uhelných elektráren.

Čísla Statistického přehledu si vyhledávám každý rok, protože se data dají stáhnout do Excelu. To mě i jiným umožňuje vytvářet smysluplná srovnání bez zkreslování. V debatě o energetické a klimatické politice tvoří numerická srovnání kriticky důležitou složku. Nejlepší rada, jakou jsem kdy ohledně prezentace těchto čísel dostal, pocházela od autora a statistika Edwarda TuftehoČesky. Říkal: pokaždé, když dáš lidem čísla, dej jim i metriku, ve které se vyznají, aby si je mohli porovnat. Tahle rada mi změnila kariéru. Tady je devět grafů z toho Statistického přehledu.

Graf 1

Tenhle graf jsem použil už minulý měsíc v článku „Co vám média neřeknou o energetické transformaciČesky“. Aktualizoval jsem jej posledními čísly z nového energetického a finančního statistického přehledu Bloombergu.

Jaká energetická transformace? Za roky 2004 až 2023 globální výdaje na vítr a soláry tvoří dohromady 4,7 bilionu $.
Ale spotřeba uhlovodíků narostla 3,2 x rychleji.

Graf 2

Uhlovodíky rostly v roce 2023 opět rychleji než vítr a solár.
Uhlovodíky rostly o 51 % rychleji než vítr a solár. Samotná ropa rostla skoro tak rychle jako vítr a solár dohromady.
Změny ve využití globálních energií roku 2023 v EJ.

Graf 3

Jaká energetická transformace?
Emise CO2 v šesti největších ekonomikách v letech 2000 až 2023 v milionech tun za rok.

Graf 3

Jaká energetická transformace?
Změny emisí CO2 v šesti největších ekonomikách od roku 2000 do roku 2023.
Emise CO2 v milionech tun ročně

Graf 4

Tento graf využívá stejná čísla jako ten na předchozím slajdu, má ale větší rozlišení, neboť čísla jde snadněji porovnat. Jasně ukazuje, že snížení emisí na Západě zastíní jejich ohromný nárůst v Číně a v Indii.

Změny emisí CO2 v šesti největších ekonomikách od roku 2000 do roku 2023.
Emise CO2 v milionech tun.

Graf 5

V roce 2023 ve světě v redukci emisí CO2 zase vedly USA, jak ale ukazují dva předchozí grafy, redukci zastíní nárůstu v Indii a Číně.

Změny v emisích CO2 v šesti největších ekonomikách roku 2023.
Loni narostly čínské emise o 642 Mt (milionů tun), což je více než dvojnásobek poklesu, k němuž došlo v Japonsku, Británii, Německu a USA.

Graf 6

Klimatičtí aktivisté mohou všechno zapatlat a počmárat barvou jak chtějí, ale dominantní formou energie stejně zůstává ropa. Spotřeba ropy loni trochu stoupla i v USA, o asi 0,5 %. V Číně mezitím vyrostla o skoro 11 %. Také v Indii stoupla o 5 % a téměř o 13 % ve Vietnamu. A výsledek: globální poptávka vyskočila o asi 2,3 milionu barelů denně a poprvé v historii se v průměru spotřebovalo přes 100 milionů barelů denně.

Prostě zastavte ropu?
Globální poptávka po ropě postupuje pouze jedním směrem: nahoru

Graf 7

Jak jsem poznamenal už loni v prosinci v „Dva dny po COP28 přichází od IEA více tvrdé uhelné realityČesky,“ Mezinárodní energetická agentura (IEA) už roky předpovídá pokles globální poptávky po uhlí. Vysvětloval jsem v roce 2015, že IEA tvrdila: „Zlatý věk uhlí v Číně je zjevně za námi.“ Toho roku agentura předpovídala, že se globální poptávka po uhlí do roku 2020 propadne na 5,5 miliardy tun. K tomu nedošlo. Poptávka po uhlí, místo aby se propadala, posiluje vzhůru, přičemž hlavní nárůst je v Číně a Indii. Také další asijské země včetně Vietnamu, Filipín a Bangladéše spalují čím dál více uhlí.

Prostě zastavte uhlí?
Užití uhlí poskočilo o 1,6 % k novému rekordu, a Indická spotřeba převyšuje celkovou spotřebu Evropy a Severní Ameriky dohromady.
Globální spotřeba uhlí podle regionů za roky 1965 až 2023 v EJ/rok

Graf 8

pořád Zákon o redukci inflace poskytuje v USA miliardy dolarů dotací na vítr a soláry. Jak je ale vidět níže, výroba tepelných elektráren na plyn roste rychleji než oba tyto zdroje dohromady. Také si všimněte, že roku 2023 se výroba z větru propadla i přes nárůst dodatečných 6 gigawattů kapacity. A proč? Protože vítr nefoukal.

Roku 2023 americká výroba tepelných elektráren na plyn rostla 5x rychleji než vítr a soláry dohromady.
Výroba tepelných elektráren na plyn roku 2023 narostla o 6,8 %.
I přes dodatečných 6 GW nových kapacit, produkce z větru poklesla o 2,1 %.
Změna výroby elektřiny ze zemního plynu plus 124 TWh

Graf 9

Jsme vystaveni kobercovému bombardování tvrzeními, že alternativní energie – a zvláště soláry – jsou nejlevnější formou výroby elektřiny. A stejně pořád roste výroba spalováním uhlí v Číně a Indii rychleji než ze solárů. Asi se k nim tedy ty zprávy nedostaly.

Výroba v uhelných tepelných elektrárnách v Indii a Číně rostla rychleji než produkce solárů.
Výroba z uhlí v Indii rostla 6,5 krát rychleji než ze solárů. V Číně rostla 2 krát rychleji.
Změny ve výrobě elektřiny roku 2023 – v Číně +157 TWh, v Indii +341 TWh

Budu ta čísla ze Statistického přehledu dále stahovat do června 2025, než vyjde další edice. A budu opakovat větu, kterou používám, když o tom mluvím: To nejsou moje čísla. To jsou prostě čísla.

A čísla nelžou.


Robert BryceČesky (*1960) je americký spisovatel a novinář se sídlem v Austinu v Texasu. O energetickém byznysu a politice píše už tři desetiletí. Jeho články se objevily v mnoha publikacích, včetně New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Forbes, Real Clear Energy, Counterpunch a National Review. Dvanáct let psal pro The Austin ChronicleČesky. Od roku 2006 do roku 2010 byl šéfredaktorem online magazínu Energy TribuneČesky, od října 2007 do února 2008 byl odborným asistentem v Ústavu pro výzkum energieČesky, od roku 2010 do roku 2019 byl Senior Fellow na Manhattan InstituteČesky. Jeho poslední kniha je A Question of Power: Electricity and the Wealth of NationsČesky.


Související:

Čína a jaderné elektrárny

WEC 2023 a návratnost investic do energie


[MP]