Obsah:
  1. Philip Giraldi: Peníze izraelské lobby dominují a pervertují americké volby
  2. Lee Fang a Jack Poulson: Izraelské dokumenty odhalují expanzivní vládní úsilí o formování diskurzu USA o válce v Gaze

Článek Philipa Giraldiho Israel Lobby Cash Dominates and Perverts American Elections vyšel na serveru The UNZ Review 28. června 2024

Peníze izraelské lobby dominují a pervertují americké volby

Kde je zákon o registraci zahraničních agentů z roku 1938, když ho opravdu potřebujeme?

Kdysi dávno byly Spojené státy americké konstituční republikou, která byla záměrně postavena s brzdami a protiváhami, aby omezila korupci a omezila schopnost jakékoli složky vlády zahájit určité potenciálně škodlivé akce, jako je válka, které vyžadovaly schválení ze strany jak Kongresu, tak exekutivy. Samozřejmě, to bylo před 261 lety a věci se časem mění. Dnešní Amerika, která tvrdí, že je zároveň demokracií a zároveň vydavatelem a vymahatelem mezinárodních pravidel a norem, je pravděpodobně jednou z nejzkorumpovanějších a zároveň nejneoblíbenějších zemí na světě, s politickým systémem, který je výjimečně zranitelný těmi, kdo mají hluboké kapsy a ochotu volně utrácet za získání přízně profesionálních politiků a byrokratů a kteří se nyní množí v celém systému.

Pokud poměříme důsledky veškeré korupce, není lepšího příkladu než silně pokřivený vztah s Izraelem, vytvořený infuzí stovek miliard dolarů pocházejících především ze zdrojů židovských miliardářů a korporací. Kasinový magnát Sheldon Adelson obdaroval Donalda Trumpa 100 miliony dolarů a na oplátku dostal to, co požadoval, tj. rozhodnutí Spojených států přesunout americkou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma a příslib, že Jeruzalém bude uznán za hlavní město země, což bylo podle mezinárodního práva nezákonné. Trumpův tým vedený izraelským apologetem velvyslancem Davidem Friedmanem navíc přinesl uznání anexe židovského státu okupovaných dříve syrských Golanských výšin, rovněž nezákonný ústupek, a de facto volnou ruku Izraeli pro zacházení s Palestinci jak uzná za vhodné, což se v současnosti děje. Trump také zrušil dohody o jaderném monitorování s Íránem, které byly velmi v zájmu USA, a nechal zavraždit vysokého velitele íránských revolučních gard Kásima Solejmáního, což je válečný zločin.

Silně proizraelská politika se v USA nevyvinula z nějaké skutečné spřízněnosti těchto dvou národů, ale spíše kvůli velkému množství židovských peněz velkoryse přidělovaných politikům a novinářům, aby vytvořily mýtus o jejich skutečně prospěšném spojenectví, příběh, jaký by americká veřejnost byla ochotna přijmout. V tomto masivním koordinovaném úsilí toho, čemu se eufemisticky říká Izraelská lobby, neexistuje aktivnější subjekt než v podstatě ilegální American Israel Public Affairs Committee (AIPAC, Výbor pro americko izraelské veřejné záležitosti) a s ním spojený AIPAC-Political Action Committee, který poskytuje hotovost a také zastrašuje politické kandidáty, kteří židovský stát nepřijímají s nadšením. Takoví disidenti jsou označeni k odstranění tím, že se vynoří potenciální soupeři, obzvláště dobře financovaní a kterým se jistě dostane výjimečně příznivého tisku. V právě ukončeném aktuálním kole primárek se AIPAC-PAC pochlubil, že dosáhl 100% úspěchuČesky, protože „kandidát podporovaný AIPACem vyhrál v každém z 224 volebních okrsků, kde byl na volebním lístku podporovaný kandidát. Všech 90 demokratů podporovaných AIPACem, kteří se v roce 2024 primárek zúčastnili, vyhrálo. Tito demokraté jsou silnými proizraelskými hlasy. 134 republikánů podporovaných AIPACem své volby [také] vyhrálo. Být proizraelský je dobrá strategie a dobrá politika.

Jak to funguje? Jak proces popsal mezinárodní právník John Whitbeck, „hlavními důvody, proč prakticky všichni členové Kongresu USA upřednostňují přání izraelské vlády před zájmy amerického lidu, jsou peníze a strach. A zejména strach ze všech těch peněz, které přívrženci Izraele vynaloží na ukončení jeho politické kariéry, zejména prostřednictvím primárních voleb, pokud projeví o něco méně než bezpodmínečnou podporu a/nebo patolízalskou podřízenost Izraeli.“ V posledních primárkách ve státě New York se AIPAC chlubí tím, že věnoval rekordních 15 milionů dolarů, což je rekordní částka vynaložená na primární volby, na exemplární potrestáníČesky poslance Jamaala Bowmana ukončením politické kariéry, v Kongresu vzácného progresivisty a otevřeného kritika izraelského apartheidu a genocidy. Kromě jiných hanobení jeho výroků byl nevyhnutelně obviněn z „antisemitismu“. Pouze jeden takový příklad za každých pár let se ukázal být dostatečný k udržení prakticky všech členů Kongresu v linii. Můžete se zeptat bývalých kongresmanů jako Cynthia McKinney a dalších z dlouhé řady těch, kdo hněv AIPACu a jeho sesterských organizací pocítili. Zahrnovalo by to i již zesnulé senátory Williama Fulbrighta, Charlese Percyho a Jamese Abourezka a kongresmany Paula Findleyho, Petea McCloskeyho a Jima Traficanta.

Nedávno se ukázalo, že téměř všichni kandidáti do Kongresu jsou běžně a otevřeně oslovováni zástupci AIPACu, kteří se předem ptají na jejich názory na Izrael. Pokud jsou kooperativní, a někdy to vyžaduje písemné prohlášení, obdrží povolení a mohou se spolehnout na finanční podporu a příznivá média. Pokud nejsou, jsou označeni k odstranění. A lze dokonce mít porozumění pro postoje členů Kongresu, kteří jsou v politice podle vlastního popisu kariéristé, jako, opět podle Whitbecka, „jaký to má smysl, zvedat hlavu, když se všichni kolem bezhlavě podávají podřízenosti IzraeliČesky? Z principu? Jednoduše vám useknou hlavu a v důsledku se nic k lepšímu nezmění. Opravdu neexistuje žádná racionální volba, než věrně plnit přízkazy své ‚chůvy z AIPACu‘.“ „Chůva“ je zaměstnanec schválený AIPACem, usazený v téměř každé kanceláři KongresuČesky, aby monitoroval a podával zprávy o izraelské problematice, což je vývoj, který nedávno v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem odhalil kongresman Tom Massie.

Jak tedy omezíme schopnost Izraele korumpovat americký politický systém do té míry, že nyní mnozí věří, že zahraniční politiku USA ovládá premiér Benjamin Netanjahu, přičemž jeho domácí lobbisté zároveň ovlivňují mnoho dalších aspektů jednání vlády na státní a národní úrovni? A proč označuji jednání AIPACu a dalších skupin za nezákonné? Izrael je schopen jednat beztrestně díky nepopiratelnému silnému vlivu své domácí americké lobby spojené s jeho schopností skrývat, co má v plánu. Lobby má také volnou ruku, protože federální vláda neprosazuje své vlastní zákony, pokud jde o nelegálně jaderně vyzbrojený židovský stát. AIPAC, nemluvě o skupinách jako Anti-Defamation League (ADL, Liga proti hanobení), American Jewish Committee (AJC, Americký židovský výbor), ve skutečnosti jednají jako řízení agenti izraelské vládyČesky, a podléhají proto podmínkám zákona o registraci zahraničních agentů (FARA) z roku 1938, který vyžaduje, aby organizace, jejichž činnost obsahuje zahraniční rozměr, své účetní knihy a záznamy otevřely ke kontrole. Vyžaduje také určitou transparentnost, pokud jde o jejich kontakty a vztahy s izraelským velvyslanectvím a ministerstvem zahraničí a s izraelskými zpravodajskými a bezpečnostními agenturami.

Zákon je obvykle označován jako FARA a byl původně zamýšlen ke sledování skupin jednajících před 2. světovou válkou jménem německé a italské vlády. Od té doby se používá k omezení činnosti ruských a dalších subjektů, které v USA působí ale nikdy nebyl uplatněn proti Izraeli, což je samo o sobě další znak moci izraelské lobby a její schopnosti potlačit jakékoli odkrývání jejích aktivit. Novinář a právník Isaiah Kenen založil v roce 1953 American Zionist Committee for Public Affairs (AZCPA, Americký sionistický výbor pro veřejné záležitosti) jako lobbistické oddělení Americké sionistické rady, které se však brzy od AZC oddělilo a v roce 1954 se stalo AIPACem. Kenen, skutečný lobbista izraelské vlády, předtím pracoval pro izraelské ministerstvo zahraničních věcí. AIPAC je dnes obecně považován za nejmocnější a nejbohatší izraelskou lobby ve Spojených státech. Prezident John F. Kennedy a jeho bratr generální prokurátor Robert F. Kennedy hrozbu, kterou představuje, chápali a snažili se přimět AZC i AIPAC k registraci pod FARA, ale krátce poté byl JFK zavražděn, což mnohé vedlo k domněnce, že vražda byla práce Mossadu. Registrace pod FARA by mimo jiné zablokovala jakékoli financování amerických politických stran a politiků těmito skupinami jednajícími na podporu izraelských zájmů. Jedním tahem by to Izraeli vzalo velkou část jeho schopnosti korumpovat americký politický systém ve svůj prospěch.

V komentářích k mým článkům se mě často ptají, co můžeme my, obyčejní Američané, udělat, abychom izraelské influencery v této zemi dostali pod kontrolu. Poté, když si uvědomíme, že existuje problém, je zde částečná odpověď prostřednictvím vynucení FARA. Je třeba vyvinout tlak na jednotlivé kongresmany a Bílý dům prostřednictvím médií, aby AIPAC a další proizraelské skupiny zaregistrovali. Korupce penězi je klíčem jejich moci, a pokud bude pro politiky a strany hromada peněz uzavřená, jejich vliv se výrazně sníží. A nedivte se, že se najde mnoho politiků, kteří se za to, co se děje, soukromě stydí a kteří se náhle stanou zastánci kontroly nad židovskými skupinami. Lobby je špatná pro Ameriku a dokonce ani ne zvlášť dobrá pro Izrael, protože „posvátná“ americká podpora Izraeli, jak říká Joe Biden, umožnila lidem jako Netanjahu pustit se do pro jejich vlastní zemi velmi nebezpečných podniků, jako v Gaze a proti jejím sousedům, ani pro takzvané spojence, jako jsou USA. Je na čase status quo ukončit.


Philip GiraldiČesky (*1946) je bývalý důstojník CIA a armádní zpravodajský důstojník, publicista, komentátor a bezpečnostní poradce. Strávil dvacet let v Evropě a na Středním východě řešením případů terorismu. Je držitelem bakalářských titulů s vyznamenáním na University of Chicago a magisterského a doktorského titulu v Moderních dějinách na University of London. Od roku 2010 je výkonným ředitelem Rady pro národní zájmy a od roku 2024 členem Veteran Intelligence Professionals for SanityČesky. Je rodilým mluvčím angličtiny, mluví také německy, italsky, španělsky a turecky. Žije se svou ženou ve Virginii v blízkosti svých dcer a vnoučat. Kromě The American ConservativČesky, kde je již devět let přispívajícím redaktorem, pravidelně píše pro Antiwar.comČesky a The UNZ RevueČesky.

Zpět na obsah


Analýza Lee Fanga a Jacka Poulsona Exclusive: Israeli documents show expansive government effort to shape US discourse around Gaza war vyšla v deníku The Guardian 24. června 2024

Izraelské dokumenty odhalují expanzivní vládní úsilí o formování diskurzu USA o válce v Gaze

Amichai Čikli hovoří v Krakově, Polsko, 22. ledna 2024. Fotografie: Omar Marques/Getty Images

Jak zuří válka v Gaze, izraelské fondy se zaměřují na americké univerzitní kampusy a tlačí na redefinici antisemitismu v zákonech USA

V listopadu, jen několik týdnů po zahájení války v Gaze, byl Amichai Čikli, drzý, 42letý ministr Likudu v izraelské vládě, povolán do Knesetu, izraelského parlamentu, aby zákonodárce informoval o tom, co by se dalo udělat s rostoucí protiválečnými protesty mladých lidí po celých Spojených státech, zejména na elitních univerzitách.

Říkal jsem to již dříve a řeknu to znovu nyní, že si myslím, že bychom měli být, zvláště ve Spojených státech, ofenzivní,“ argumentoval Čikli.

Čikli od té doby vedl cílený tlak na boj proti kritikům Izraele. The Guardian odhalil důkazy, které ukazují, jak Izrael znovu uvedl na trh kontroverzní subjekt v rámci širší PR kampaně zacílené na americké univerzitní kampusy a nově definovat antisemitismus v americkém právu.

Vteřiny poté, co během slyšení utichl hlásič kouře, ujistil Čikli zákonodárce, že v rozpočtu jsou volné peníze na novou potlačovací kampaň, mimo tradičnějších PR plateb za reklamní obsahy produkované vládou. Ty zahrnují 80 již probíhajících programů pro obhajobu Izraele „koncertním způsobem“, jak řekl.

Poznámka „Concert“ odkazovala na rozlehlé znovuzahájení kontroverzního izraelského vládního programu původně známého jako Kela Shlomo, jehož cílem je to, co Izrael nazývá „aktivity masového vědomí“, zaměřeného převážně na USA a Evropu. Concert, nyní známý jako Voices of Israel, dříve spolupracoval se skupinami, které vedly kampaňČesky za přijetí takzvaných „proti-BDS“ státních zákonů, které Američany trestají za účast na bojkotech nebo jiných nenásilných protestech proti Izraeli.

Jeho nejnovější inkarnace je součástí tvrdé a někdy skryté operace izraelské vlády s cílem vrátit úder studentským protestům, organizacím pro lidská práva a dalším hlasům nesouhlasu.

Nejnovější aktivity Voices byly vedeny prostřednictvím neziskových organizací a dalších subjektů, které často nezveřejňují informace o dárcích. Od října do května Čikli dohlížel na nejméně 32 milionů šekelů, tedy asi 8,6 milionu dolarů, vynaložených na vládní advokacii s cílem veřejnou diskusi přeformulovat.

Netrvalo dlouho a jedna z amerických skupin prosazujících úzkou spolupráci s Čikliho ministerstvem, Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy neboli ISGAP (Institut pro studium globálního antisemitismu a politiky), dosáhla silného vítězství.

V široce sledovaném prosincovém kongresovém slyšení o údajném antisemitismu mezi studentskými protiválečnými demonstranty několik republikánských zákonodárců sněmovny při svých výsleších prezidentů univerzit výslovně citovalo výzkum ISGAP. Slyšení skončilo virální konfrontací poslankyně Elise Stefanik s tehdejší prezidentkou Harvardské univerzity Claudine Gay, která po vlně negativních zpráv ze svého postu později odešla.

ISGAP, která v roce 2018 údajněČesky získala většinu svých finančních prostředků od izraelské agentury realizující program Concert, představila svůj kongresový puč v oblasti PR na akci 7. dubna v Palm Beach Country Club.

Elise Stefanik griluje vedoucí představitele univerzity během slyšení ve sněmovně o antisemitismu ve Washingtonu DC 5. prosince 2023. Fotografie: Ken Cedeno/Reuters

Všechna tato slyšení byla výsledkem naší zprávy, že všechny tyto univerzity, počínaje Harvardem, dostávají spoustu peněz z Kataru,“ chlubil se Natan Ščaranský, bývalý poslanec izraelského Knesetu, který dříve zastával funkci Čikliho a nyní předsedá ISGAP. Ščaranský shromážděným příznivcům řekl, že výroky StefanikČesky sledovala 1 miliarda lidí.

ISGAP pokračoval ve formování kongresových vyšetřování univerzit ohledně tvrzení, že protesty proti stavu lidských práv v Izraeli jsou motivovány antisemitismem, a organizace se hluboce zapojila do kampaně za přijetí nových zákonů, které redefinují antisemitismus tak, aby zahrnoval určité formy projevů kritických vůči izraelskému národu.

Další americké skupiny napojené na Voices vykonávají řadu iniciativ k posílení podpory státu Izrael. Jedna taková skupina veřejně uvedená jako partner, National Black Empowerment Council (NBEC), zveřejnilaČesky otevřený dopis černošských demokratických politiků, kteří se zavázali k solidaritě s Izraelem. Další skupina, CyberWell, proizraelská anti-dezinformační skupina vedená bývalými představiteli izraelské vojenské rozvědky a Voices, se etablovala jako oficiální „důvěryhodný partnerTikToku a Meta, který oběma sociálním platformám pomáhá prohlížet a upravovat obsah. Nedávná zpráva CyberWell vyzvala Meta, aby potlačila populární slogan „Od řeky k moři, Palestina bude svobodná“.

Začátek války v Gaze po teroristických útocích Hamasu ze 7. října 2023 podnítil třetí restart vládou podporované společnosti, původně najaté dnes omezeným ministerstve strategických záležitostí. Přestavba byla poprvé odhalena díky málo povšimnutému rozpočtovému dokumentu zveřejněnému izraelskou vládou dne 1. listopadu, v němž se uvádí, že Voices zmrazí všechny předchozí kampaně na podporuČesky aktivitČesky souvisejících s „vítězstvím ve válce o příběh Izraele“.

Organizace je nyní pod správou Čikliho, izraelského ministra pro záležitosti diaspory.

Člověk se snaží najít paralelu, pokud jde o vliv cizí země na americkou politickou debatu.

Eli Clifton z Quincy Institute for Responsible Statecraft

HaaretzČesky a New York TimesČesky nedávno odhalily, že Čikliho ministerstvo využívá k tajnému tlaku na americké zákonodárce PR firmu. Firma používala stovky falešných účtů zveřejňujících proizraelský nebo protimuslimský obsah na X (dříve Twitter), Facebooku a Instagramu. (Ministerstvo pro záležitosti diaspory popřelo účastČesky na kampani, která izraelské firmě údajně poskytla asi 2 miliony dolarů za příspěvky na sociálních sítích.)

Toto úsilí je však pouze jednou z mnoha takových kampaní koordinovaných ministerstvem, které se dostalo omezeného zpravodajstvíČesky . Ministerstvo pro záležitosti diaspory a jeho partneři sestavují týdenní zprávy na základě tipů od proizraelských amerických studentských skupin, z nichž některé dostávají finanční prostředky z izraelských vládních zdrojů.

Například Hillel International, spoluzakladatel sítěČesky Israel on Campus Coalition a jedna z největších židovských studentských skupin na světě, ohlásil finanční a strategickou podporu od Mosaic United, obecně prospěšné společnosti podporované Čikliho ministerstvem. Dlouholeté partnerství je nyní využíváno k formování politické debaty o izraelské válce. V únoru výkonný ředitel Hillel Adam Lehman předstoupil před Knesset, aby projednal strategické partnerství mezi Mosaic a ministerstvem pro záležitosti diaspory, což podle něj již přineslo výsledky.

Měníme administrativu. Zrovna minulý týden MIT, prezidentka, která byla kritizovaná před Kongresem, učinila krok k úplnému ukončení své kapitoly ‚Studenti za spravedlnost v Palestině‘ kvůli překročení mezí a vytvoření nevlídného prostředí pro židovské studenty,“ řekl Lehman s odkazem na prezidentku Massachusetts Institute of Technology, Sally Kornbluth.

Hillel International, CyberWell, NBEC, izraelské ministerstvo pro záležitosti diaspory a Voices of Israel/Concert na žádost o komentář nereagovaly.

Tato vyšetřovací zpráva vyhodnotila nedávná vládní slyšení, spisy izraelských korporací, zadávací dokumentaci a další veřejné záznamy. Zatímco soukromé osoby a nadace primárně financují mnoho organizací věnujících se proizraelské advokacii, s největší pravděpodobností bez zahraničního vedení, záznamy poukazují na podstatnou angažovanost izraelské vlády v americké politice týkající se války v GazeČesky, svobody projevu na univerzitních kampusech a izraelsko-palestinské politiky.

Ze strany Izraele, až po premiéra Netanjahua, existuje fixace na policejní diskurz o americko-izraelských vztazích, dokonce i na diskurz v univerzitních kampusech“ řekl Eli Clifton, hlavní poradce Quincy Institute for Responsible Statecraft. „Člověk se snaží najít paralelu, pokud jde o vliv cizí země na americkou politickou debatu.“

Žádná ze skupin uvedených v této zprávě se nezaregistrovala podle zákona o registraci zahraničních agentů (FARA). Ten vyžaduje, aby skupiny, které dostávají finanční prostředky nebo pokyny z cizích zemí, poskytly veřejné informace ministerstvu spravedlnosti USA.

Existuje důvodný předpoklad, že není vůbec nic divného na tom, že se na USA díváme jako na jakési pro Izrael otevřené pole, kde může operovat, že žádná omezení neexistují,“ řekla Lara Friedman, prezidentka Nadace pro mír na Blízkém východě.

O mnohém z toho, co bylo dříve o Concertu známo, informovaly původně Forward, americký židovský kanál, a Seventh Eye, nezávislý investigativní zpravodajský server se sídlem v Izraeli. Historie Concertu sahá až do roku 2017, kdy začalo ministerstvo strategických záležitostí vyvíjet program vedení tajných kampaní, jejichž cílem je měnit veřejné mínění. Úředníci si představovaliČeskymimovládní“ prostředek, který by „poskytoval rychlou a koordinovanou reakci proti pokusům pošpinit obraz Izraele po celém světě“.

Poté si ministr Gilad Erdan pod Concertem představil „jednotku komanda PRČesky“ schopnou na sociálních sítích skrytě odsuzovat celebrity kritizující izraelskou vládu. Interní dokumenty získané Seventh Eye ukázaly, že mnoho příjemců fondů z Concertu byly americké křesťanské sionistické organizace, jako Christians United for Israel, Proclaiming Justice to the Nations a Israel Allies Foundation.

Gilad Erdan hovoří v OSN v New Yorku dne 18. dubna 2024. Fotografie: Eduardo Muñoz/Reuters

Jedním z největších amerických příjemců byl ISGAP, který údajně obdržel nejméně 445 000 USD, což je částka odpovídající 80 % jeho celkových příjmů v roce 2018, jako část příslibu ve výši 1,3 milionu USD. Dr. Charles Small, výkonný ředitel ISGAP, na dotaz Forwardu tato čísla zpochybnil, i když kanadskému zpravodajskému kanálu poskytl protichůdné komentářeČesky .

Small dříve tvrdilČesky, že ISGAP registraci FARA nevyžaduje, protože se jeho organizace kvalifikovala pro akademickou výjimku ze zákona, která organizacím umožňuje zahraniční financování přijímat, pokud se nezabývají politickou advokacií. Přesto Yale, kde skupina kdysi sídlila, činnost předchůdce ISGAP v roce 2011 ukončilaČesky kvůli obavámČesky z její scholastické rigoróznosti.

V loňském roce se generální ředitelkou ISGAP stala brigádní generálka Sima Vaknin-Gill, bývalá zpravodajská důstojnice a spojka pro Concert v izraelské vládě.

V lednu Vaknin-Gill a Small svědčili před výborem Knessetu, který debatoval o správné reakci na kritiku Izraele. Během svědectví několik svědků diskutoval o potřebě povzbudit země, aby přijaly definici antisemitismu Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu, která klade rovnítko mezi ostrou kritiku Izraele a antisionismus – včetně tvrzení, že stát Izrael je „rasistickým záměrem“ – s antisemitismem. .

Mnoho levicových i pravicových kritiků se postavilo proti definici Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA), která podle nich porušuje první dodatek Ústavy o svobodě slova tím, že omezuje možnost kritizovat vládní entitu, a vyjadřují obavy z používání antisemitismu jako klacku k trestání kritiků izraelské politiky.

Účastníci slyšení však jasně řekli, že definice IHRA by měla být strategickou prioritou státu Izrael.

Hnutí boje proti antisemitismu definici IHRA prosazovalo,“ poznamenalaČesky Vaknin-Gill, odkazujíc na temné finanční partneryČesky ISGAP, Concert a ministerstvo pro záležitosti diaspory. (Hnutí boje proti antisemitismu předsedá Ščaranský; Vaknin-Gill je členkou představenstva.) „Posunuli jsme zaměření na práci na místní úrovni,“ řekl Vaknin-Gill. „Zjistili jsme, že starostové a státy – je mnohem snazší s nimi pracovat a udělat z definice opravdu něco reálného.“

Guvernér státu Georgia Brian Kemp podepsal v lednu legislativu, která revidovala georgijský zákon o trestných činech z nenávisti tak, aby zahrnoval definici antisemitismu IHRA, což umožnilo, aby určitá kritika Izraele vedla ke zvýšení trestů odnětí svobody. Jižní KarolínaČesky a Jižní Dakota v posledních měsících následovaly podobnými zákony. Na Floridě další související zákonČesky, HB 187, prošel oběma komorami státního zákonodárného sboru a čeká na podpis guvernéra Rona DeSantise. Emaily získané na základě žádosti o záznam ukazují, že Kennedy Starnes, úředník izraelského ministerstva zahraničí, si o legislativě dopisoval se státní senátorkou Lori Bermanovou.

Sima Vaknin-Gill v Tel Avivu v roce 2015. Fotografie: Nir Elias/Reuters

Kongres pokročil s podobnou legislativou IHRA. Minulý měsíc schválila sněmovna legislativu, která zabuduje definici antisemitismu podle IHRA do standardů ministerstva školství. Pokud bude zákon schválen Senátem a podepsán, umožní federální vládě omezit financování institucí vyššího vzdělávání nebo iniciovat porušení občanských práv na univerzitách, které určitou kritiku Izraele připoštějí.

Podobně vypovídal na několika slyšeních v Knesetu Small a izraelské zákonodárce informoval o strategii ISGAP a jejím boji za ovlivňování diskurzu na univerzitních kampusech.

Toto je historický okamžik, ve kterém musíme naši moc zvýšit v historických proporcích, pokud jde o historii židovského národa,“ řekl Small na lednovém slyšení. „A jako stát Izrael potřebujeme všechny prostředky, které stát k dispozici.“ Minulý měsíc svědčil na dalším slyšení v Knessetu, na kterém tvrdil, že studentská organizace Students for Justice in Palestina byla „ozbrojenými silami“ Muslimského bratrstva.

Minulý měsíc se Small kvůli této záležitosti za zavřenými dveřmi setkal se členy dozorčího výboru Sněmovny na brífinku, krátce předtím, než sněmovní republikáni zintenzivniliČesky vyšetřování zdrojů financování propalestinských univerzitních skupin. ISGAP také tvrdilaČesky, že katarské financování lékařského programu Cornellovy univerzity ovlivnilo studentské výhrady ohledně počtu civilistů zabitých izraelskou armádou v Gaze.

Na dubnové akci v Palm Beach Small tvrdil , že „intersekcionalita je vlastně koncept, který můžeme použít“ k „boji proti miliardě muslimů a všem liberálním lidem v západním světě“, koncept, který nazval „tai-chi“. Small navrhl argumentační linii, že politický islám „chce zabíjet Židy, chce si podrobit ženy, chce zabít všechny gaye“.

Ani výzkum zahraničního financování prováděný ISGAP, ani jeho webové stránky neodhalují předchozí finanční vazby této organizace na Izrael. Pozorovatelé poznamenávají, že nároky na akademickou výjimku vůči FARA nemusí být použitelné pro žádnou organizaci, jako je ISGAP, která koordinuje s izraelskou vládou a zabývá se její přímou obhajobou před Kongresem.

I když v registraci FARA existuje několik výjimek, téměř všechny jsou zneplatněny, pokud se osoba nebo skupina snaží na návrh nebo příkaz zahraniční vlády ovlivnit americkou veřejnou politiku a veřejné mínění,“ řekl Craig Holman, expert na pravidla lobbování z Public Citizen.

Přestože plný rozsah vlivu izraelské vlády na americké instituce není znám, debata v Knessetu poskytuje náhled na izraelskou strategii a interakci s americkými zájmovými skupinami.

Knesset uspořádal několik slyšení s americkými židovskými organizacemi, aby koordinaci projednal. Margarita Spičko, úřednice z Čikliho ministerstva pro záležitosti diaspory, v prosinci svědčila, že její kancelář vydává týdenní zprávu na základě informací získaných od partnerů v USA, včetně Hillel.

Hadas Lorber, tehdy pracující jako poradce izraelské národní bezpečnostní rady, během stejného slyšení poznamenal, že se úřad premiéra pravidelně scházel se skupinami sídlícími ve Washingtonu jako součást „čestného pokusu zjistit, jak můžeme bojovat proti antisemitismu, jak při všech různých členech Kongresu můžeme legislativu zpřísnit, prosadit v USA legislativu, která bude bojovat proti antisemitismu, která bude fungovat na univerzitách“.

V březnu Kneset shromáždil vůdce hlavních proizraelských skupin z celého světa, aby informovali o aktivitách kolem války. Zákonodárci při slyšení naléhali na advokátní skupiny, aby vysvětlily, jak potlačují protesty v kampusu. Meir Holtz, prezident Mosaic United, při slyšení uvedl, že izraelská vláda letos investuje 48 milionů šekelů, tedy asi 12,8 milionu dolarů, do jeho organizace pro dosahování kampusu.

Minulý měsíc Alon Lavi, zástupce izraelského ministerstva zahraničních věcí, žádalČesky členy Knesetu, aby pokračovali ve finanční podpoře kampaní souvisejících s politikou USA a diskursem na akademické půdě. Varoval, že stát Izrael toto úsilí vést nemůže a musí se místo toho spoléhat na nevládní organizace a širší občanskou společnost.

Musíme vytvořit koalice zahrnující prvky, které nám chtějí pomoci, a součástí toho je mobilizace vedení, vedení univerzit, studentského vedení, starostů, místních kongresmanů ve státech a městech,“ řekl Lavi.

Na jednoho ze zákonodárců, poslance Meir Cohena, slyšení dojem neudělalo. „Nemyslím, že by tu byl pocit naléhavosti,“ poznamenal s tím, že jsou rozpočtové plány ministerstva nedostatečné.

Pokud smím, pane Cohene, naprosto s vámi souhlasím,“ odpověděl Ron Brummer, zástupce ministerstva pro záležitosti diaspory, úzce spolupracující s Čiklim. „Musíme dát dohromady 300 milionů šekelů, ne 30 milionů.


Lee Hu FangČesky (*1986) je liberální americký novinář. Byl investigativním reportérem pro The InterceptČesky, přispívajícím dopisovatelem v The NationČesky a dopisovatelem pro progresivním server Republic Report. Svou kariéru začal jako investigativní blogger pro ThinkProgress. Jeho zájmem je, jak je veřejná politika ovlivňována organizovanými zájmovými skupinami a penězi. Spolu s reportérkou z Intercept Sharon Lerner, investigativním reportérem Dahr Jamailem a autorem Toddem Millerem obdrželi cenu Izzy Award 2018 Park Center for Independent Media.

Dr. Jack PoulsonČesky je vydavatelem All-Source Intelligence FusionČesky. Po dvou letech jako výzkumný vědec v divizi AI společnosti Google, kde pracoval na poradních systémech a zpracování přirozeného jazyka, rezignoval na protest proti tomu, že společnost upustila od mezinárodní ochrany lidských práv. V roce 2012 dokončil doktorát v oboru výpočetní a aplikované matematiky na UT Austin, poté působil jako odborný asistent výpočetní vědy a inženýrství na Georgia Tech a pak jako odborný asistent matematiky na Stanfordské univerzitě. Jeho práce se zaměřuje na správu dat rozhraní mezi technologickými společnostmi a výrobci zbraní s vládou USA a na podporu občanské společnosti a technologických pracovníků v boji proti souvisejícímu zneužívání.

Zpět na obsah


[PJ]