všechny generace

V článku „USA, Ukrajina: snižování hranice pro odvod do armády“ zde na Disputu píše Caitlin Johnstone: „If the US war machine starts a new horrific conflict that the Zoomers don’t believe in, ideally you want to make it as hard as possible for them to resist being fed to the cannons.“ / „Pokud americká válečná mašinérie rozpoutá nový strašlivý konflikt, kterému generace Z nevěří, v ideálním případě jim bude chtít co nejvíce ztížit možnost bránit se tomu, aby byli předhozeni jako potrava pro kanóny.“

V nastávajícím období letních dovolených a okurkové sezóny zařadím oddechové téma generačního nálepkování, které je populární zábavou sociologů. Často je využívají personální oddělení (moderněji řečeno HR management / Oddělení lidských zdrojů) k odhadu pracovní morálky a výkonu uchazečů o práci a nejůznější marketingové organizace pro cílenou reklamu podle věkových kategorií.

Konkrétně o generaci Z se píše zde „Čemu věří generace Z?“

Příslušníci generace Z jsou narozeni mezi roky 1995 a 2010, dnes jim je tedy mezi 12 a 27 lety (článek je z roku 2022, [VB]). Této generaci se také říká generace „digitální“, její příslušníci často mají svou identitu ve virtuálním světě. K jejím znakům také patří genderově fluidní (genderfluid) tolerance, to znamená, že jsou tolerantní k tomu, když se gender jedince v průběhu času mění. Z hlediska křesťanství je v této generaci nízký počet těch, kdo se hlásí k některé křesťanské denominaci i ke konkrétnímu náboženství.

Pro české prostředí zároveň platí, že je tato generace velmi silně diferencována sociálním zázemím, ze kterého její příslušníci vycházejí. Český sociolog Petr Sak si všímá toho, že tato generace nemá zájem o dějiny (někdy se mluví o tzv. „historickém bezvědomí“), zato má zájem o globalizaci, což se projevuje např. zájmem o život v zahraničí. Život této generace provází rozklad tradičních sociálních struktur (např. tradiční rodiny) a silná vazba na internetové sociální sítě.

S tím se pojí také tzv. digitální demence, tedy snížení mentálních schopností, způsobené dlouhodobou závislostí na digitálních médiích. Projevuje se to například tak, že tato generace nepracuje s prameny (s primárními zdroji informací), podstatně méně čte knihy, klesá u ní intenzita prožívání událostí v přirozeném světě a také celková doba pobývání v přírodě.

Mezi další znaky této generace, uváděné Petrem Sakem, patří vyhasínání mateřského instinktu, rozvolnění tradičních sociálních rolí a sexuální identity a také např. neschopnost vnímání hranic mezi náboženstvími. Zároveň je zde přítomna větší míra otevřenosti vůči jinakosti a schopnost intenzivně vnímat globální rizika, což vede ke zvýšenému strachu z budoucnosti nebo přímo k fenoménu, kterému se říká „environmentální žal“ (ekologická úzkost, způsobená vědomím devastace životního prostředí). S tím pak souvisí větší počet depresí a sebepoškozování.

Perlička ke generaci Y (mileniálové):
Tato generace bude mít prvního světce.
A teen tech whiz nicknamed ‚God’s influencer‘ will become the first millennial saint / Teenager, kterému se přezdívá „Boží influencer“, se stane prvním svatým tisíciletí.

NPR 1.7.2024: Prvním církevním světcem tisíciletí se stane teenager, který využil internet na počátku minulého století k šíření povědomí o katolické víře.
Carlo Acutis, který zemřel v roce 2006 ve věku 15 let na leukémii, je již nyní označován za „Božího ovlivňovatele“ a „patrona internetu“ za svou práci při katalogizaci eucharistických zázraků po celém světě – a brzy to bude oficiální.
Papež František a skupina kardinálů schválili Acutise ke kanonizaci na pondělním (1.7.2024) setkání ve Vatikánu, oznámil Vatican News. Podle ní bude za svatého prohlášen pravděpodobně někdy v roce 2025, během církevního jubilejního roku.

Původcem klasifikace je Pew Research Center, který uvádí na svou obhajobu:

5 věcí, které byste měli mít na paměti, když slyšíte o generaci Z, mileniálech, Boomerech a dalších generacích.

Generace Z. Mileniálové. Baby Boomers. V dnešní době je těžké nenarazit na poutavé titulky o generacích. A je snadné mít pocit, že mnohé z těchto titulků jsou jen clickbait, samá nadsázka a žádný obsah. Ale je tomu skutečně tak?

V Pew Research Center si myslíme, že mluvit o generacích může být užitečné. Existuje však několik důležitých úvah, které by měli mít čtenáři na paměti, kdykoli se setkají se zprávou nebo výzkumem o generacích:

(1)
Generační kategorie nejsou vědecky definovány. Hranice, které řadí jednoho člověka do generace Z a druhého do generace mileniálů, nejsou přesné, definitivní ani všeobecně uznávané. Dokonce ani názvy generací nejsou přijímány jednotně: Je to generace mileniálů nebo generace Y? Generace Z nebo iGen?

Lidé, kteří se narodili blízko hranic těchto generačních skupin, se mohou cítit obzvláště nepříjemně, když jsou řazeni k těm, kteří jsou mnohem starší nebo mladší než oni, a to z dobrého důvodu. Média a výzkumníci – včetně Pew Research Center – nemají vždy tak jasno, jak bychom měli mít, že generační hranice nejsou tvrdá věda.
(2)
Generační nálepky mohou vést ke stereotypům a přílišnému zjednodušení. Všichni mileniálové nebo Baby Boomers nejsou stejní, stejně jako nejsou stejní všichni Jižané, všichni katolíci nebo všichni černí Američané. Společné zkušenosti a identity by měly být uznávány – a v nejlepším případě mohou být dokonce posilující -, ale nemělo by to být na úkor individuality.
(3)
Diskuse o generacích se často zaměřují na rozdíly místo na podobnosti. Konfliktům bývá věnována větší pozornost než shodě. Dávejte si proto pozor na zprávy nebo výzkumné články, které předpokládají nebo zveličují mezigenerační rozdíly, které mohou být ve skutečnosti docela malé. „OK Boomer“ se stalo kulturním memem, ale pravděpodobně přehání rozdíly mezi mladšími a staršími generacemi. Koneckonců, většina z nás má nějakou kombinaci rodičů, prarodičů, dětí a vnoučat, které miluje, takže naše rodinné životy jsou vzájemně propojené.
(4)
Konvenční pohled na generace v sobě může nést předsudek vyšší třídy. Populární historie připomíná, že Baby Boomers v 60. a 70. letech byli hluboce proti válce ve Vietnamu. Tato představa se zakládá na pozornost budících protestech na univerzitních kampusech a na politických akcích. Mnoho kvalitních průzkumů však v té době ukázalo, že mladší Američané – z nichž většina nenavštěvovala vysokou školu – válku podporovali více než starší generace, které zažily předchozí konflikty. Dnešní čtenáři by se měli podobně ptát, zda stereotypy o generaci Z nejsou zkreslené směrem ke zkušenostem vyšší střední třídy.
(5)
Lidé se v průběhu času mění. Stojí za to se pozastavit, když slyšíte někoho říkat, že „dnešní děti“ jsou tak odlišné od svých předchůdců. Mladí dospělí se vždy potýkali s jiným prostředím než jejich rodiče a je běžné, že jejich starší rodiče vyjadřují určitou míru obav nebo znepokojení. („Proč má vlasy obarvené na zeleno?“).

Nepředpokládejte, že to, co vidíte dnes, bude stejné jako zítra. Lidé se s přibývajícím věkem, kariérou a zakládáním rodin mění. Příslušníci generace Z budou v roce 2050 nepochybně chodit po světě jinak, stejně jako se dnešní Baby Boomers liší od svých mladších kolegů. Generační signály mohou být někdy trvalé, ale mládí samo o sobě není trvalý stav.

Je to tedy všechno jen humbuk?

Pokud jste dočetli až sem, vaše podezření ohledně generačních nálepek možná zesílilo. To nevadí. Naším doporučením je, aby si čtenáři do diskusí o generacích vnášeli zdravou dávku skepse. Čtenáři by také měli k médiím a výzkumným organizacím, které se zaměřují na generace – včetně Pew Research Center -, přistupovat s nadhledem.

Navzdory těmto varováním stále věříme, že nám generační myšlení může pomoci pochopit, jak se společnosti v průběhu času mění. Období, v nichž jsme dospěli, mohou zanechat podpis společných zkušeností a perspektiv. Události, jako jsou teroristické útoky, války, recese a pandemie, mohou formovat příležitosti a myšlení těch, kteří jimi byli nejvíce zasaženi.

Podobně historické pokroky, jako je desegregace, účinná kontrola porodnosti, vynález internetu a nástup umělé inteligence, mohou zásadně změnit způsob, jakým lidé žijí své životy, a nejmladší generace jsou často v jejich čele. Zároveň mohou některé události ovlivnit lidi napříč generacemi a všechny posunout tím či oním směrem.

Je moudré považovat pojmy jako generace Z, mileniálové, generace X a baby boomer za obecné referenční body, nikoli za vědecká fakta. V Pew Research Center budeme tato a další označení používat i nadále, abychom našim čtenářům pomohli orientovat se v měnícím se světě. Budeme tak ale činit střídmě – a pouze tehdy, když budou data podporovat použití generační optiky.


Generation_timeline

Dále se budeme věnovat jednotlivým generacím podrobněji.


Generace Narození Věk nyní (2024)
Lost Generation / ztracená generace 1883-1900 — (131-124) let
Greatest Generation / generace 2. sv. války 1901-1927 — (123-97) let
The Silent Generation / mlčící generace: charakteristika 1928-1945 79-96 let
Baby Boomers / boomerové: charakteristika 1946-1964 60-78 let
Generace X / Husákovy děti: charakteristika 1965-1980 44-59 let
Generace Y / Mileniálové: charakteristika 1981-1996 28-43 let
Generace Z / internetová generace: charakteristika 1997-2012 12-27 let
Generace Apha / alfy, displejová generace: charakteristika 2010+ … průměrně 11 let

Charakteristiky generací podle českých webů (zdroje na konci článku)

The Silent Generation / mlčící generace

  • Označení pro osoby narozené (od roku 1925) do roku 1945
  • Někdy též označovaní jako „Tichá generace“, neboť vyrůstali v dobách, kdy nebylo bezpečné navenek projevovat své postoje a názory
  • Během svého života byli svědky turbulentních událostí dvacátého století, dnešní doba a společnost je tak pro ně často zdrojem rozčarování
  • Většinou již nepracují, přibývá ale i počet pracujících důchodců
  • Dokážou vyjít s málem, jsou spořiví, neexperimentují
  • Záleží jim na rodině, zdraví a soukromí
  • Váží si vzdělání i možnosti studovat, cestování je pro ně svátkem (ze zdravotních i finančních důvodů však často již jen navštěvují příbuzné)
  • Čtou noviny, poslouchají rádio a občas si nostalgicky pustí gramofon
  • Cení si osobního setkání, jako jedni z mála ještě posílají dopisy a v komunikaci dávají přednost telefonování (mnozí se však, převážně díky a kvůli vnoučatům, zvládnou skamarádit s moderními technologiemi jako je například Skype)
  • Co zažili: nacisty, komunisty, pražské jaro, 21. srpen 1968, normalizaci, sametovou revoluci, divoký kapitalismus, nástup globalizace.
  • Typické chování: budovatelská generace, dnes často rozčarovaná.
  • Životní hodnoty: mír, zdraví, rodina.
  • Jak pracují: většinou už nepracují, jsou v penzi. Přibývá pracujících důchodců.
  • Za co dávají peníze: neutrácejí a spoří.
  • Udržování vztahů: záleží jim na osobním setkání, telefonují, někdo zvládne i skypování vnoučatům, cení si svého soukromí.
  • Co jedí: neexperimentují, dokážou vyjít s málem, nechtějí utrácet v restauracích, nejlepší jídlo si uvaří sami.
  • Studium: poctiví studenti, kteří byli vděční, že vůbec mohou studovat.
  • Cestování: je pro ně velký svátek, na který se dlouho připravují, dlouho nikam nesměli, v 90. letech to doháněli, ale už jezdí jen za příbuznými.

Zpět na tabulku

Baby Boomers / boomerové

  • Označení pro osoby narozené mezi lety 1946 a polovinou 60. let
    – Zatímco česká verze magazínu Forbes do této generace řadí ročníky mezi lety 1947 a 1967, američtí demografové obvykle počítají ročníky jen do roku 1964
    – Označení poválečné generace, tedy dětí narozených během ekonomické prosperity po druhé světové válce, vzniklo v USA
    – Generace spojovaná se vznikem subkultur hippies a punk
  • Většinu života prožili v komunistickém Československu a mnozí svůj život dělí na období „před“ a „po“ revoluci
  • Často kritizují rychlost a povrchnost dnešní doby, nezpochybňují autority, mají pevné morální zásady a neměnný žebříček hodnot
  • „Poválečná generace“ se ve 21. století dostala do důchodového věku, mnozí však stále pracují nebo podnikají
  • Investují převážně do své rodiny (pomáhají svým dětem se vzděláním nebo rodičům s bydlením), do cestování a podnikání
  • Cení si svobody, klidu, rodiny i dostupnosti vzdělání (sami vyrůstali v době, kdy o vzdělání rozhodoval třídní původ spíše než intelekt)
  • Čtou noviny, knihy a časopisy, sledují televizi a poslouchají rádio, pamatují magnetofony, ale ani mobilní telefony jim už nejsou cizí
  • Rádi cestují, ale přednost dávají zařízeným zájezdům typu all-inclusive, často opakovaně jezdí do stejných destinací
  • Mají rádi dobré jídlo i pití
  • Mailují, esemeskují a někteří (nesměle) pronikají na sociální sítě, přesto svým známým ještě posílají dopisy nebo pohledy
  • Co zažili: komunisty, pražské jaro, 21. srpen 1968, normalizaci, sametovou revoluci, divoký kapitalismus, nástup globalizace. Vyrůstali ve skromných poválečných a raně komunistických poměrech, rodiče byly svaté autority, kterým bylo třeba od raného dětství pomáhat.
  • Typické chování: chybí jim uznání a jistoty – starají se o rodiče i vnoučata. Mají většinou pevné morální zásady a žebříček hodnot stejný po celý svůj život.
  • Životní hodnoty: pro tyto lidi bylo důležité si pomáhat, pracovat společně a pohromadě, mají vysokou úroveň patriotismu, mají rádi klid, život sám pro sebe.
  • Jak pracují: před revolucí pracovat museli, po revoluci někteří zkusili podnikat, někteří museli předčasně odejít do důchodu. Umí dělat cokoliv: skvěle vaří, šijí, rybaří, jsou vzdělaní a znalí v mnoha otázkách.
  • Za co dávají peníze: utrácejí za rodinu, pomáhají svým dětem i rodičům.
  • Udržování vztahů: posílají si e-maily a SMS, e-mail mají na Seznamu.cz, fotky nahrávají na Rajče.cz.
  • Co jedí: obědy platili stravenkami, zažili stovky trendů, co je a co není zdravé, takže jedí jen to, co jim chutná, rádi se napijí.
  • Studium: první generace, pro kterou byla často VŠ režimní “odměnou”, protože na vyhledávaných oborech byl víc než schopnosti rozhodující třídní původ, technické obory byly přístupné.
  • Cestování: po roce 1989 míří do celého světa, ale málo se setkávají s místními, protože jim často chybí znalost jazyků (angličtiny), bydlí v hotelu a půjčují si auta, často rádi jezdí s rodinou na stále stejná místa.

Zpět na tabulku

Generace X / Husákovy děti

  • Označení pro osoby narozené v období přibližně od poloviny 60. let do poloviny 80. let
    – Zatímco americký magazín Time uvádí rozpětí let 1965 a 1985, česká verze magazínu Forbes do této generace řadí ročníky 1968 až 1982
    – V západním světe se pro „Generaci X“ vžilo též označení Baby busters („rozbíječi“ – přestali se ženit a vdávat), Post boomers (po babyboomu) nebo Slackers (generace lenochů)
    – Lidem z této generace narozeným v Československu se přezdívá Husákovy děti
  • Příslušníci „Generace X“ jsou nyní na vrcholu a jádrem pracovního trhu
  • Zažili socialismus i „divoké devadesátky“, rebelovali proti autoritám a přestali se ženit nebo vdávat
  • Usilují o finanční zabezpečení, vlastní bydlení a klidný život
  • Mají pevné pracovní návyky, nevadí jim ranní vstávání, dojíždění do zaměstnání nebo přesčasy – jejich krédem je „nejdřív práce, pak zábava“
  • Nákupy pečlivě rozvažují, nabídky porovnávají a slyší na množstevní slevy č věrnostní bonusy
  • Kvalitní vzdělání oceňují, ale často pro ně není cílem, spíše samozřejmostí
  • Na dovolené jezdí s cestovkou, ale i po vlastní ose a s bedekrem v ruce
  • Ještě zažili dobu bez počítačů, vyvolávali fotky v „Kodaku“ a trestem pro ně bylo, když dostali „zaracha“ a nemohli si jít hrát ven – dnes fotí již jen na digitál a denně používají chytré telefony spolu notebooky
  • Pamatují korespondenční lístky a ICQ, ale jejich společenský život probíhá převážně na Facebooku, telefonování dávají přednost před esemeskami, protože je rychlejší, a nebojí se používat moderní aplikace

— Xeniálové —

  • Zajímavou podkategorii tvoří „Xeniálové“ neboli osoby narozené mezi lety 1978 a 1983, na pomezí „Generace X“ a „Generace Y“
  • Narodili se do světa analogového, ale vyrůstali již v tom digitálním
  • Spojují staré a nové – „dobrou školu Generace X“ i „dravost generace následující“ – internet jim není cizí, ale na knihu nedají dopustit; nakupují v e-shopu, ale stejně tak oceňují možnost si „zboží osahat“
  • Co zažili: normalizaci, sametovou revoluci, divoký kapitalismus, nástup globalizace.
  • Typické chování: jsou na vrcholu, zažili socialismus i divoký kapitalismus. Měli vnitřní potřebu rebelovat vůči tomu, co jejich rodiče akceptovali. Přestali se ženit a vdávat. Jsou samostatní, připraveni na změny, samotáři. Jsou naučeni samostatnosti – sami dělali domácí úkoly, sami se chystali do školy, sami vařili oběd a dělali většinu záležitostí bez cizí pomoci.
  • Životní hodnoty: chtějí finanční zabezpečení, klidný život a mít vlastní bydlení.
  • Jak pracují: nejdřív práce, potom zábava, nevadí jim ráno vstávat ani pracovat přesčas. Vyznačují se globální informovaností a technickými znalostmi.
  • Za co dávají peníze: před nákupem týdny hledají informace, mají rádi věrnostní karty.
  • Udržování vztahů: mají účet na Facebooku, raději volají, než píší – je to rychlejší, vzpomínají na korespondenční lístky.
  • Co jedí: jsou rozmazlení a vybíraví, začali vařit západně a kupovat si časopisy o jídle, střídají období detoxu a nezřízeného pití.
  • Studium: ve škole se učili rusky, ale nikdo rusky neumí, na VŠ chodili, protože to bylo lepší než jít na vojnu nebo se vdát.
  • Cestování: po listopadu 1989 vyrazili objevovat svět, teď už mají rodiny a jezdí s cestovkou, ale sní o dobrodružné exotice.
  • Stát: hlavně v 70. letech podporoval rodinu i pracující matky a ročně přišlo na svět až 200 000 dětí této generace.

Zpět na tabulku

Generace Y / Mileniálové neboli Havlovy děti

  • Označení pro osoby narozené mezi lety 1983 a 1997
    – Pojem „Generace Y“ se poprvé objevil na počátku 90. let v časopise Advertising Age
    – Termín „mileniálové“ se vžil pro označení této generace proto, že děti narozené po roce 1982 maturovaly v roce 2000, tedy na přelomu milénia
    – Jelikož použití termínů generace pro současnou společnost je neostré a rozmanité, můžete se setkat s označením „Generace Y“ i pro ročníky mezi lety 1974 a 2004
    – Jedná se o děti rodičů narozených v poválečných letech (Baby boomers)
    – Setkáváme se, především na Západě, i s označením iGen (internetová generace) nebo Net Generation (první generace, která je již (téměř) od dětství navyklá na informační a komunikační technologie), též Echo boomers (děti narozené generaci Baby boomers) nebo Generation 9/11 (označení odkazuje na děti, kterým bylo v době útoků z 11. září 2001 mezi 10 a 20 lety)
    – Lidem z této generace narozeným v Československu a později v České republice se přezdívá Havlovy děti.
  • První globalizovaná generace, žijící ve světě internetu a otevřených hranic a svobodného pohybu
  • V současnosti jsou ekonomicky aktivní a z pohledu zaměstnavatelů tvoří perspektivní část pracovního trhu
  • Důraz kladou na osobní uplatnění, pocit štěstí a naplnění – osobní spokojenost kladou nad profesní ambice a peníze vydělávají především za účelem naplnění těchto cílů a finančního zabezpečení
  • Na rozdíl od předchozí generace přikládají větší hodnotu osobnímu životu, partnerským a rodinným vztahům
  • Osobní život rozhodně nehodlají obětovat na úkor práce, jejich častým požadavkem je proto flexibilní pracovní doba, práce na snížený úvazek, možnost pracovat z domova nebo na dálku on-line
  • Mají větší nároky na místo zaměstnání, pracovní prostředí a kolektiv, pocit osobního naplnění a motivace
  • Užívají si volného času, kvalitního jídla a pití
  • Cestování si plánují sami, aby mohli poznávat místní kulturu a komunitu, místo hotelů dávají přednost ubytování přes Airbnb
  • Vzdělání je pro ně cesta k poznání sebe sama i světa kolem, mnohdy studují i několik oborů a hojně vyrážejí na studijní pobyty do zahraničí
  • Sebevědomí a „dravost“ jim rozhodně nechybí, proti autoritám často bojují a jsou přesvědčení, že právem
  • Chtějí být oblíbeni a to hlavně prostřednictvím sociálních sítí – střetávání reality a virtuálního světa je pak často dohání k depresi
  • Již od dětství jsou zvyklí používat chytré telefony, notebooky, MP3 přehrávače a nejrůznější aplikace
  • Komunikují přes sociální sítě a rozmanité aplikace (pro různé typy komunikace s odlišnými skupinami osob), téměř netelefonují
  • Co zažili: sametovou revoluci, divoký kapitalismus, první globalizovaná generace.
  • Typické chování: jsou online, jsou přesvědčeni, že když si půjdou za svým, mohou mít, co si zamanou. Nezřídka bojují s autoritami, protože jsou přesvědčení, že právem – sebevědomí by mohli rozdávat. Svobodu berou jako samozřejmost.
  • Životní hodnoty: být šťastný a spokojený, užívat si života a mít na to dost peněz.
  • Jak pracují: i práce může být zábava, nechtějí a odmítají jí obětovat všechno, nepracují jenom pro peníze, mají rádi flexibilní pracovní dobu.
  • Za co dávají peníze: vydělávají, aby si mohli užívat, disponují značnou kupní silou a jsou ochotni utrácet finanční prostředky více impulzivně.
  • Udržování vztahů: netelefonují, mají tisíc aplikací, různé typy pro různé druhy komunikace s různými lidmi. Chtějí být oblíbení, svůj život do určité míry žijí pro své instagramové účty, nad nimiž pak trpívají depresemi z toho, jestli žijí dostatečně naplno alespoň v porovnání s přáteli. S těmi se mimochodem potkávají často právě na sociálních sítích, v klasické komunikaci oproti předchozím generacím poněkud ztrácejí pevnou půdu pod nohama. Nechtějí mít rodinu, nevěří ve stabilitu.
  • Co jedí: jídlo je životní styl, vaří lokálně a zajímají se o původ potravin, alkohol pili hlavně na střední škole, teď už jsou víc v klidu.
  • Studium: Generace Erasmus (program Evropské unie podporující zahraniční mobilitu vysokoškolských studentů a pedagogů a spolupráci ve vysokoškolském vzdělávání v Evropě), čím dál víc je zajímá, co přesně studují, rychle se učí.
  • Cestování: volný pohyb přes hranice berou jako samozřejmost, v zahraničí chtějí být v místním prostředí, cestu si plánují sami a pomáhají jim doporučovací algoritmy a Airbnb.

Zpět na tabulku

Generace Z / internetová generace, sněhové vločky

  • Označení pro osoby narozené od poloviny 90. let minulého století do současnosti
    – Česká verze magazínu Forbes zařazuje osoby narozené po roce 1998
    – Vedle označení „Generace Z“ a „Generace M“ (jako multitasking) se objevují také pojmenování „internetová generace“ a „iGen“, „děti nového tisíciletí“
    – Tato generace vyrůstala po rozpadu Sovětského svazu, v době ukončení tzv. Studené války, a v éře rozmachu sítě World Wide Web (www)
  • Rozdíl mezi generací Y a Z spočítává v tom, že zatímco první jmenovaní ještě pamatují život před masovým využitím technologii, následující generace se narodila až po něm
  • „Generaci Z“ se někdy přezdívá též „digitální domorodci“ – žijí totiž převážně on-line, přístup k internetu mají nejen domácím počítači, ale bez mobilního telefonu (nebo tabletu či chytrých hodinek) je téměř nepotkáte, komunikují přes textové zprávy a nejrůznější sociální sítě, hudbu poslouchají přes MP3 přehrávače nebo na Youtube
  • Svoje pocity, dojmy a zkušenosti okamžitě sdílí on-line – často v překotném tempu i objemu „dat“
  • Pracovat teprve budou nebo si pracovní trh jen zatím osahávají
  • Většina z nich dosud žije s rodiči a soustředí se tak především na své zájmy – chtějí být oblíbení, mít skutečné přátelé a hlavně být „v kurzu“
  • Většina z nich mají svého oblíbeného Youtubera nebo se sami influencery na nejrůznějších sociálních sítích stávají
  • Proti autoritám nerebelují a s rodiči mají většinou dobré vztahy – jejich skutečný společenský život však probíhá zejména přes dotykové displeje
  • Nasávají do sebe informace jako houby, ale často je neumí třídit nebo s nimi pracovat – nechápou, proč by se měli ještě učit psát rukou nebo si něco pamatovat (všechno je on-line) a místo klasické výuky dávají přednost videím na Youtube a dalších kanálech
  • Pro mnohé z nich jejich rodiče zařídili alternativní, soukromé či individuální vzdělávání již od raného věku
  • Cestují s rodiči a svoje „cool“ zážitky sdílí „v přímém přenosu“ se svými vrstevníky, nejčastěji formou videa
  • Co zažili: online generace (“digitální domorodci”) – dnešní teenageři, nezažili dobu bez internetu nebo smartphonů.
  • Typické chování: nerozlišují mezi reálným a virtuálním životem.
  • Životní hodnoty: mít opravdové přátele a hodně toho zažít.
  • Jak pracují: v práci neudělají ani o píď navíc, než musí (přesně plní vše dle smlouvy, neusilují o povýšení, vyšší plat – chtějí kvalitní život, kde práce není na prvním místě). Lze od nich očekávat stabilní výkon.
  • Za co dávají peníze: utrácejí za to, co je v kurzu, běžné nákupy zatím obstarávají rodiče.
  • Udržování vztahů: natáčejí videa na YouTube, na sítích mají mezi přáteli i rodiče, se kterými mají dobré vztahy.
  • Co jedí: jsou zvyklí jíst dobře a zdravě, vařit se učí odmalička.
  • Studium: generace, která se učí online, na dálku, přes YouTube. Vzdělávání pro ně postrádá dřívější smysl – vše se dá přeci najít na internetu. Soustředění jim spíše chybí a nejraději by stíhali milion věcí najednou. Nasávají informace jako houby, ale neumějí je třídit.
  • Cestování: jezdí s rodiči – už byli na prodlouženém víkendu v Paříži nebo Římě, chtějí zdrhnout.

Zpět na tabulku

Generace Apha / alfy, (skleněná – displejová generace)

  • Označení pro děti narozené po 2015
    – Objevuje se rovněž označení iGen (internetová generace)
  • Současná nejmladší generace se s chytrými technologiemi na rozdíl od té předchozí nesetkává poprvé ve školním, ale již předškolním věku – patrně je tak zcela začleňují do svého života a být on-line pro ně bude druhou přirozeností – jaký bude jejich vztah ke klasickému vzdělání, logickému myšlení, zpracování informací a hodnotám je však otázkou. Nechme se překvapit 😊
  • Právě se rodící generace. Technologie budou naprosto integrovat do svých životů. Klasické učení jim bude na hony vzdálené. Logické myšlení budou mít slabší, protože jejich hlava bude roztěkaná z přemíry informací z internetu.

Zpět na tabulku


Charakteristiky (berte prosím s nadhledem) vybrány z těchto zdrojů:
Generace X, Y nebo Z? Kam patříte vy? (1. díl)
Generace X, Y nebo Z? Kam patříte vy? (2. díl)
Generace – podrobně


[VB]