Analýza Americans Dread Vote Between Two Unpopular Candidates vyšla na serveru Zero Hedge 29. června 2024

.

Když se prezident Joe Biden a jeho předchůdce a předpokládaný vyzyvatel Donald Trump ve čtvrtek večer střetli v první ze dvou plánovaných prezidentských debat v Atlantě ve státě Georgia, byly úplně věci jinak než obvykle.

Především to byl dosud vůbec nejrannější termín pro prezidentské debaty, které se obvykle konají v září a říjnu, krátce před volbamiČesky a poté, když strany své kandidáty oficiálně nominují. Za druhé, debatu pořádala CNN a konala se bez živého publika, čímž se obešla Komise pro prezidentské debaty, která organizovala všechny podobné akce od roku 1988.

Navíc, jak poznamenává Felix Richter ze StatistaČesky, debata byla jedinečná také v tom, že v ní vystupovali dva kandidáti, kteří jsou velkou částí americké veřejnosti považováni pro tuto pozici za nevhodné, i když z velmi odlišných důvodů. Zatímco prezident Biden je všeobecně považován na druhé funkční období za příliš starého (a včera večer zjevně dokázal, že je to správný názor), bývalý prezident Trump je prvním odsouzeným zločincem, který se o nejvyšší úřad v zemi uchází.

V důsledku této neobvyklé shody má mnoho voličů pocit, že jsou chyceni mezi morem a cholerou, protože mají vážné výhrady k oběma kandidátům.

Více infografik najdete na StatistaČesky

Jak ukazuje výše uvedená tabulka Statista, vede to k tomu, co je před prezidentskými volbami v roce 2024 často popisováno jako „strach z voleb“ nebo rozšířený nedostatek nadšení.

Podle The Economist/YouGov 44 procent z 1 600 dotázaných dospělých v USA není nebo není vůbec hlasováním v listopadu nadšeno, přičemž strach z voleb je nejrozšířenější mezi těmi, kdo se identifikují jako nezávislí – 78 procent.

Není překvapením, že z nadcházejícího hlasování jsou nadšenější ti, kdo se ztotožňují s Republikánskou stranou nebo se k ní přiklánějí, protože obavy z Bidenova věku jsou v demokratické základně zřejmě rozšířenější než pochybnosti o Trumpově způsobilosti pro úřad mezi republikány.


Tyler Durden je pseudonym používaný serverem Zero HedgeČesky pro anonymní příspěvky. Jméno je převzato z postavy Vypravěče (The NaratorČesky) z  románu Chucka Palahniuka Klub rváčůČesky z roku 1996, jeho stejnojmenné filmové adaptaceČesky z roku 1999 a komiksů Klub rváčů 2 a Klub rváčů 3. Postava je nespavec s rozpolcenou osobností a je zobrazována jako bezejmenný „každý“ (ve filmu označovaný jako „Vypravěč“) během dne, který se v noci během nespavosti stává chaotickým a charismatickým Tylerem Durdenem.

[PJ]